Cum alegi cele mai potrivite carti pentru copilul tau

| | Actualizat: 2021-08-19 15:24:43

Copilul tau adora sa citeasca si vrei sa ii alegi cateva carti pentru a le devora in vacanta? Sau cauti o carte potrivita pentru ziua sa de nastere? Ii cunosti mai mult sau mai putin gusturile? In orice caz, dupa cum ai observat, cartile din ziua de azi nu mai seamana cu cartile adolescentei tale.

Daca esti in cautare de carti si povesti pentru copii, atunci citeste randurile de mai jos.

Alegerea unei carti potrivite pentru copilul tau incepe, inainte de toate, cu un element deosebit de important: varsta si gradul sau de autonomie in privinta lecturii.

Pana la varsta de 3 ani, o carte trebuie sa spuna povesti simple, sa fie colorata pentru a atrage atentia copilului si sa aiba cat mai multe imagini. Pe masura trecerii anilor si tinand cont de nivelul sau de lectura, copilul va putea citi carti mai complexe. La un moment dat, cand va creste, tu, ca parinte, vei fi interesat de carti de parenting pentru adolescenti.

Pentru copii, cartile reprezinta o sursa nesecata de invatare, ori de cate ori un copil incepe sa citeasca o carte, porneste intr-o calatorie fantastica.

Aspectul fizic al cartii

O carte cu o coperta rigida si solida beneficiaza de avantajul ca va rezista mai mult in timp, mai ales daca este manipulata des de copiii mai mici. De altfel, te incurajam sa optezi pentru un format de carte mai neconventional. Forma cartii nu a fost intotdeauna dreptunghiulara. Spre exemplu, unele carti in format mai mare au pagini pliabile, cu diferite texturi.

Continutul cartii

Unele teme universale sunt pe placul unui numar mare de copii: animalele, familia, spatiul, fictiunea. Trebuie sa alegi o carte tinand cont de interesele copilului tau. Opteaza pentru o carte cu limbaj literar, adica un vocabular bogat. Atentie, totusi, o carte trebuie sa aiba un numar moderat de cuvinte noi si fraze complexe pentru ca un copil sa le poata intelege. Pana la 10 ani, o carte nu ar trebui sa depaseasca 30 de pagini.

Alege carti cu o structura narativa, adica cu o secventa de evenimente. O structura repetitiva si previzibila ii ajuta pe copii sa faca previziuni si interferente, adica sa deduca informatiile care nu sunt prezentate in mod explicit in text.

Textul

Alege carti cu o lungime rezonabila, cu un anumit echilibru text-ilustratii. Daca copilul este mai mic, alege o carte cu texte mai scurte si cu un numar mai mare de ilustratii.

Recomandarile noastre:

Michael Morpurgo - Regatul lui Kensuke, de la 11 ani

Este povestea unui baiat, al unui Robinson Crusoe modern, captivanta si plina de umanitate. in timp ce face turul lumii pe un vapor impreuna cu parintii sai, Michael cade in apa. Cand isi recapata cunostinta, se afla impreuna cu cainele sau pe o insula pierduta in mijlocul Pacificului. Cum sa supravietuiasca fara hrana si fara adapost? Insula nu este pustie si un misterios necunoscut pare sa vegheze asupra sa. Aceasta lectura prezinta debutul unei aventuri si al unei prietenii pe care Michael nu le va uita niciodata.

Lewis Carrol - Alice in tara Minunilor, de la 10 ani

O carte atemporala, care a aprins imaginatia a zeci de copii si adolescenti. O carte magica pe care orice copil ar trebui sa o citeasca macar o data. Alice ne impresioneaza cu setea sa de cunoastere, un personaj pe care copiii il vor indragi imediat.

 John Bellairs - Misterul ceasului din perete, intre 12-14 ani

 Un roman din genul Mister, recomandat copiilor cu varsta cuprinsa intre 12 si 14 ani, care ne duce cu gandul la Halloween. Lewis Barnavelt tocmai si-a pierdut parintii in urma unui accident tragic. Unchiul sau, Jonathan, este cel care se va ocupa in continuare de el. Odata ajuns in casa acestuia, Lewis va descoperi o casa stranie in care peretii rezoneaza cu sunetul emis de un ceas misterios. Un cu-cu pe care nici Jonathan, nici doamna Zimmermann, vecina, nu reusesc sa il inteleaga. Magia este peste tot in aceasta carte… sportivul Tarby devine cel mai bun prieten al lui Lewis.

 

Sursa foto: unsplash.com

 

Citeste si despre