Afla totul despre cyberbullying

| | Actualizat: 2017-02-07 12:34:23

Fie ca ne place sau nu, la locul de joaca, la scoala sau pe retelele sociale, vor exista intotdeauna si copii care nu isi dau seama cat de mult ii afecteaza pe cei din jur cu vorbele lor si care le fac zilele mai grele micutilor nostri prin insulte si cuvinte urate sau chiar prin agresiuni fizice.

Termenul de "bullying" defineste o situatie in care o persoana este hartuita fie verbal, fie fizic. Cand vorbim despre cyberbullying, ne referim la o agresiune facuta prin intermediul retelelor de socializare sau chaturilor online.

Copiii nostri sunt expusi acestui tip de hartuire chiar si fara ca noi, parintii, sa aflam despre asta, astfel incat trebuie sa fim mereu la curent cu activitatea online a acestora.

Ca parinti, trebuie sa intelegem ca micutii nostri cresc intr-o lume cu totul diferita de a noastra si inca de la varste mici au conturi de Facebook sau Twitter si comunica prin SMS-uri.

Chiar daca uneori aceste lucruri ne depasesc sau nu consideram ca pot avea un impact negativ, bullying-ul pe retelele de socializare exista, si poate sa le afecteze copiilor increderea in ei. Trebuie sa fim la fel de implicati in universul digital al copilului pe cat suntem in cel real, de acasa si de la scoala.

Cum recunosti cyberbullying-ul

Intr-un limbaj informal, cyberbullying-ul apare in situatia in care cineva "se ia" de copilul nostru adresandu-i cuvinte insultatoare, facand glume pe seama lui pe site-urile de socializare sau pe chat-ul acestora.

Pot aparea si situatii mai grave, mai ales in cazul adolescentilor, in care, sub anonimat, o persoana obtine informatii personale sau fotografii si le foloseste mai apoi pentru a umili persoana agresata.

Copiii si adolescentii se simt injositi, urmariti, stresati si anxiosi, iar stima lor de sine are foarte mult de suferit, fapt ce se rasfrange asupra comportamentului sau general.

Unele studii recente arata ca unul din patru adolescenti sunt victime ale cyberbullying-ului si unul din sase adolescenti recunoaste ca a hartuit online pe cineva.

Alte analize releva cifre chiar mai alarmante, cu 50% dintre adolescenti spunand ca au fost hartuiti online.

Ceea ce este si mai ingrijorator este faptul ca persoanele care le agreseaza sunt, practic, in permanenta prezente, trimitand mesaje suparatoare chiar si cand copilul este acasa, langa parintii sai.

Au existat, de altfel, si cateva cazuri extrem de mediatizate de cyberbulling in urma carora victimele au recurs la gesturi sinucigase. Nu doar victimele, ci si copiii sau adolescentii care au un comportament agresiv ascund tulburari de ordin psihologic.

Semnele ca fiul sau fiica ta sunt victime ale cyberbullying-ului

Multi dintre copiii si adolescentii care sunt agresati online nu discuta cu parintii sau profesorii despre ce li se intampla pentru ca se simt rusinati de postura lor de victima sau pentru ca le este teama ca parintii le vor ingradi accesul la internet.

Iata cand ar trebui sa iei in calcul posibilitatea ca fiul sau fiica ta sa fie victima agresiunilor online:

este suparat sau intristat dupa ce foloseste telefonul sau calculatorul;

este foarte secretos si protectiv cand vine vorba despre viata lui online;

nu mai comunica la fel cu membrii familiei, cu prietenii si nu mai vrea sa mai participe la activitati extrascolare care inainte ii placeau;

inventeaza scuze pentru a nu merge la scoala sau pentru a nu iesi din casa;

are iesiri nervoase acasa si ia note din ce in ce mai mici;

• apar modificari de stare de spirit, comportamentale, nu mai doarme si nu mai mananca;

• nu mai foloseste calculatorul/tableta/telefonul la fel de des ca inainte;

• cand primeste un mesaj pe telefon devine brusc agitat sau nervos;

• evita discutiile despre activitatile lui online.

Cum iti poti ajuta copilul daca este agresat pe internet

Exista mai multe modalitati prin care poti sa-l faci pe copilul tau sa se deschida si sa comunice cu tine atunci cand banuiesti ca este hartuit.

Una dintre cele mai de efect este sa-i povestesti o experienta de genul acesta prin care ai trecut tu sau partenerul tau in copilarie, puteti folosi si exemplul unui prieten sau al unui alt membru al familiei.

In acest fel ii arati ca nu este vina lui ca i se intampla asta si ca nu este singurul care se confrunta cu astfel de situatii neplacute.

Daca iti spune ca cineva il agreseaza, explica-i ca astfel de comportamente spun mai multe despre agresor decat despre victima.

Agresorii sunt, in general, persoane cu probleme in viata de familie, care au fost agresati la randul lor si care se simt superiori daca isi gasesc o victima. Nu uita sa-i spui ca oricand i se intampla astfel de lucruri, trebuie sa discute cu tine si ca impreuna veti gasi solutia pentru rezolvarea problemei.

Discuta cu invatatorul sau dirigintele si adu-i la cunostinta ca un elev din clasa sa are un comportament agresiv, poti discuta chiar si cu parintii lui, daca ii cunosti. Spune-i si copilului tau ca intentionezi sa faci acest lucru.

Incurajeaza-ti copilul sa nu raspunda la agresiuni si explica-i ca o reactie din partea sa nu face decat sa-l alimenteze pe agresor si sa inrautateasca situatia. Consultarea unui psiholog este si ea de mare ajutor in cazul in care copilul este victima, dar si in cazul in care este agresor.

Ce alte masuri poti lua:

• Blocheaza agresorul. Majoritatea retetelor de socializare au o optiune de blocare a unui utilizator, astfel incat sa nu te poata contacta. Poti face acelasi lucru si la telefoane, multe device-uri iti dau posibilitatea sa blochezi apelurile si mesajele venite de la un anumit numar de telefon;

• Limiteaza timpul petrecut de copil pe internet;

• Cunoaste universul online al copilului - uita-te la postari, fotografii si comentarii;

• Invata copilul sa navigheze pe internet in siguranta: sa nu posteze numarul de telefon sau adresa pe site-urile de socializare, sa aiba o parola greu de intuit si sa posteze fotografii decente.

Copilul tau a fost vreodata victima agresiunii online? Cum ai gestionat situatia? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre