Cu siguranta nu este pentru prima oara cand intalnesti termenul bullying. Din pacate, tot mai multe persoane, in special copii si adolescenti, devin victimele hartuirii, la scoala, in liceu si chiar si la locul de munca sau acasa.
Ce este bullying-ul?
Unicef defineste bullying-ul ca fiind un comportament ostil, de excludere si de luare in deradere a cuiva. Mai exact, un copil este "bullied" sau hartuit, atunci cand este tachinat, etichetat sau batjocorit de colegi, care il striga intr-un anumit fel, facand referire la aspectul fizic sau la problemele medicale sau familiale ale acestuia. De multe ori, violenta verbala - tachinarile - se transforma in imbranceli si, in cel mai rau caz, in abuzuri fizice. Din pacate, cei mici evita sa discute aceste probleme cu parintii sau cu profesorii fiindca le este teama ca, la final, vor fi batjocoriti si mai mult.
In 2016 s-a realizat primul studiu national*, din care reiese ca in Romania 1 din 4 copii este umilit in mod repetat in cercul de cunostinte. 3 din 10 copii sunt exclusi din cercul de colegi, si 4 din 10 copii sunt raniti din cauza comportamentelor violente repetate ale altor colegi. Asadar, bullying-ul este o problema reala, ce trebuie luata in serios!
3 abilitati cheie care iti ajuta copilul sa combata hartuirea
Daca si tu ai fost vreodata victima hartuirii, stii prea bine cat de umilit si coplesit se poate simti cineva care este batjocorit, ofensat sau chiar lovit. Desi nu exista nici o metoda 100% eficienta de a dovedi hartuirea, iti poti ajuta copilul sa minimizeze impactul acestei agresiuni dezvoltandu-i cateva abilitati cheie pentru a iesi cu bine dintr-o astfel de situatie:
Invata-l sa construiasca prietenii sincere, de durata
Legaturile de prietenie cu persoane grijulii si saritoare, fie ei copii sau adulti, actioneaza ca un scut, dandu-i copilului tau puterea de a depasi provocarea pe care o reprezinta hartuirea. Mai mult, relatiile sociale au o contributie importanta la fericirea generala.
Iata cum iti poti ajuta copilul sa-si faca prieteni de incredere:
1. Mentine relatia parinte-copil in fruntea topului tau de prioritati. Pastrarea unei relatii pozitive cu copilul tau este esentiala. El trebuie sa stie ca ti se pot confesa oricand. In caz contrar, risti sa nu afli niciodata ca este agresat. Prin practicarea unui stil de parenting pozitiv, poti sa-ti aperi copilul pastrand in acelasi timp o relatie puternica. Adoptand o comunicare respectuoasa si pozitiva, copilul va deprinde abilitatea de a-si exprima sentimentele si se va simti confortabil vorbind despre ceea ce se intampla in viata sa.
2. Sprijina cat mai multe legaturi pozitive cu rudele, prietenii, oamenii de la biserica sau din alte grupuri. Cu cat copilul tau are mai multe relatii, cu atat mai mult se va simti protejat.
3. Invata-ti copilul cum sa se prezinte, cum sa inceapa o conversatie, cum sa mentina contactul vizual si cum sa-si manifeste interesul sau sa se inscrie intr-o activitate de grup. Aceste abiliati sociale il vor ajuta sa inchege mai multe prietenii.
Ajuta-l sa-si dezvolte inteligenta emotionala
Inteligenta emotionala joaca un rol important in cladirea relatiilor umane, statutului social, succesului si fericirii in viata. Un copil care se simte confortabil cu propriile sale emotii si care stie cum sa si le gestioneze nu se va simti atat de zdruncinat de cuvintele jignitoare ale copiilor agresori. El este mult mai capabil sa treaca peste emotii precum furia, tristetea, teama sau dezamagirea. Sfaturile de mai jos te vor ajuta sa cresti nivelul de inteligenta emotionala a copilului.
1. Vorbeste cu copilul tau despre ceea ce simte. Porneste discutia de la o varsta frageda, pentru a-l ajuta sa-si verbalizeze sentimentele. Denumirea emotiilor duce la cresterea vocabularului emotional al copiilului si ii valideaza in acelasi timp sentimentele.
2. Dezvolta-i abilitatile de auto-reglare emotionala. Incepe prin a-i oferi obiecte senzoriale cu rol de calmare, cum ar fi o patura moale, un animal de plus, o carte frumos ilustrata sau ustensile de desenat ori scris. Identificarea elementelor care contribuie la relaxarea mintii si corpului, permitand astfel logicii si ratiunii sa revina la putere, este o abilitate critica care ii ajuta pe copiii sa nu reactioneze intr-un mod negativ sau exagerat pe care sa-l regrete mai tarziu.
3. Invata-l tehnici de rezolvare a conflictelor sau problemelor. Acest lucru necesita mult timp si rabdare din partea parintelui, dar se va dovedi un castig urias pentru copil mai tarziu. Discuta cu copilul despre conflictul in care este implicat, venind cu idei la nevoie, pentru a-l ajuta sa gaseasca o solutie pasnica care sa puna capat infruntarii. Odata ce a deprins tehnicile de negociere a conflictului, copilul capata incredere in el si va reusi sa se descurce in orice situatie, fara ajutorul unui adult.
Invata-l sa fie asertiv
Agresorii ii hartuiesc in special pe cei izolati sau care sunt usor de intimidat. Copiii asertivi (asertivitatea este o combinatie intre fermitate si bun simt) stiu sa-si exprime emotiile si sa-si apere drepturile, fara a fi agresivi sau pasivi. Ei vorbesc despre sentimentele si nevoile lor cu calm si intr-un mod respectuos.
1. Invata-ti copilul sa-si seteze limitele fizice si emotionale. El trebuie sa stie ca are tot dreptul sa spuna "nu" celor care incalca aceste limite personale.
2. Lasa-l sa ia propriile sale decizii.
3. Angazeaja-te in diferite jocuri de rol, pentru a-ti obisnui copilul cu raspunsuri asertive. Invata-l sa spuna: "Opriti-va. Acest lucru nu este in regula”. Construieste scenarii in care copilul tau poate apela la ajutorul unui adult si scenarii in care trebuie sa se descurce singur. Explica-i ca nu este vorba de para sau barfa, atunci cand cineva este ranit!
Asadar, trebuie sa retinem ca este important sa ne invatam copiii sa ceara ajutor si sa ii incurajam sa vorbeasca despre experientele prin care trec. Exista chiar si un numar de telefon (116 111- numar de telefon pus la dispozitie de Asociatia Telefonul Copiilor), la care copiii pot suna pentru a primi consiliere impotriva oricarei forme de abuz sau incercari de incalcare a drepturilor lor.
*Studiu realizat de specialistii Organizatiei Salvati Copiii in anul 2016.