Ce este fenomenul de bullying si cum iti feresti copilul de el

| | Actualizat: 2018-10-23 00:00:00

Atunci cand un copil este victima fenomenului de bullying, simte ca nu mai are control asupra propriei sale vieti. Pana la urma, nu poate sa faca mare lucru pentru a-i convinge pe cei din jurul sau sa il trateze in mod diferit.

Desi este adevarat ca fenomenul de bullying nu poate inceta fara interventia parintilor si a cadrelor didactice, victimele agresorilor sunt cele responsabile pentru propriile reactii si de aceea ele nu ar trebui sa abordeze o mentalitate care sa permita victimizarea, ci sa se concentreze pe modurile in care isi pot recapata puterea, fara a adopta o atitudine care sa denote vulnerabilitate.

Daca vrei sa iti protejezi copilul de bullying, iata cateva strategii prin care sa sa isi recapete puterea si controlul asupra propriei vieti:

Controleaza-ti gandurile si atitudinea

Aminteste-i copilului tau ca atitudinea sa nu provine din circumstantele existente, ci mai degraba din modul in care percepe el aceste circumstante. Chiar daca agresorul este cel responsabil pentru bullying, nu este responsabil si pentru atitudinea pe care victima sa o are.

Nu uita ca copilul tau este cel care controleaza modul in care reactioneaza la bullying si incurajeaza-l sa isi asume responsabilitatea pentru propriile sentimente si pentru modul in care priveste situatia existenta. Daca reuseste sa isi pastreze pozitivitatea in ciuda circumstantelor, atunci fenomenul de bullying va avea un impact mai mic asupra sa.

Gandurile tale reprezinta realitatea

Majoritatea copiilor nu realizeaza ca modul in care percep o anumita situatie le influenteaza propriile sentimente despre aceasta; daca se concentreaza pe umilirea de a fi victimele agresorului, atunci se vor simti umiliti.

Dar daca se gandesc la felul in care au folosit auto apararea ca arma sau cum au facut fata agresorului, se vor simtii puternici. Ajuta-l sa se concentreze pe aspectele pozitive si astfel va avea o alta abordare atunci cand se afla in fata agresorului sau.

Poti invata o lectie din fiecare situatie

Indiferent de ce se intampla, intotdeauna exista ceva de invatat din orice situatie; poate ca cel mic nu intelege acest lucru la inceput, dar pana la urma va putea sa se uite in urma si sa inteleaga ce a invatat din agresiune.

De exemplu, isi da seama ca este mai rezilient decat credea ca este de fapt? Sau poate ca si-a descoperit propria voce si a invatat sa se impuna mai mult. Este important sa il ajuti sa descopere ce a invatat in ciuda durerii si a anxietatii provocate de agresiune.

Permite-ti sa fii furios

De multe ori, atunci cand un copil este victima agresorului sau, isi reprima sentimentele. Aminteste-i copilului tau ca are toate motivele pentru care sa se simta furios pentru ca ceea ce i se intampla nu este drept si trebuie sa inceteze.

Asigura-te ca stie ca nu trebuie sa iti ascunda tie sau cadrelor didactice ceea ce i se intampla si incurajeaza-l sa foloseasca furia pe care o simte intr-un mod productiv; scopul este ca el sa poata sa accepte propria furie si sa o depaseasca.

Protejeaza-te

Aminteste-i copilului tau atunci cand este victima bullying-ului ca daca vrea sa poata controla situatia in care se afla trebuie sa abordeze o atitudine proactiva si nu reactiva, adica trebuie sa reduca posibilitatea de a fi o tinta a agresorului sau si data viitoare.

Acest lucru ar putea insemna faptul ca trebuie sa evite locurile unde ar putea fi agresat, sau faptul ca ar trebui sa aiba un prieten langa el si sa nu fie singur in pauzele orelor de scoala. Ar putea insemna si faptul ca trebuie sa solicite ajutorul cadrelor didactice si al personalului administrative de la scoala.

Daca este victima bullying-ului cibernetic, ar putea insemna faptul ca trebuie sa isi schimbe conturile si parolele si sa blocheze orice persoana care il agreseaza online, sau sa evite retelele de socializare cu totul.

Nu toata lumea te place

Explica-i copilului tau ca nu este bine sa isi iroseasca timpul si energia incercand sa ii faca pe toti ceilalti sa il placa, dar ca este important sa aiba integritate, sa fie un prieten bun si sa ramana autentic. Daca copilul invata sa se concentreze pe faptul ca trebuie sa devina o persoana buna si mai putin sa ii multumeasca pe ceilalti, atunci toate relatiile sale cu semenii se vor produce natural, organic, de la sine.

Si mai aminteste-i si de faptul ca desi este tinta unui agresor, asta nu inseamna ca este ceva in neregula cu el, deoarece bullying-ul este intotdeauna rezultatul unei alegeri nefericite a agresorului si nu a victimei sale, care nu poarta nicio vina.

Fenomenul de bullying ii face pe copii sa se simta adesea singuri, vulnerabili si fara speranta si desi acestea sunt reactii normale in fata agresiunii, aminteste-i ca in realitate el nu este niciodata singur pentru ca va avea intotdeauna sprijinul prietenilor sai si mai ales, sprijinul tau.

Citeste si despre