Fenomenul de bullying este o problema serioasa care merita intreaga atentie a parintilor, mai ales din cauza efectelor pe care le poate avea asupra copiilor. Din nefericire, poate fi intalnit la copii de toate varstele, chiar si la cei mai mici dintre ei, iar uneori este practicat chiar si in randul adultilor.
In timp ce majoritatea parintilor isi fac griji pentru copiii lor si pentru situatia in care acestia ar putea deveni victimele hartuirii si ale abuzurilor, altora le e foarte dificil sa recunoasca faptul ca propriii lor copii sunt aceia care agreseaza.
In orice caz, cei mai multi dintre copii stiu ca hartuirea este un comportament gresit si tocmai de aceea nici macar cei care initiaza acte de bullying nu o fac niciodata in fata parintilor sau atunci cand alti adulti sunt in preajma lor.
E foarte important ca parintii sa inteleaga ca, in randul copiilor, nu doar victima agresiunilor are nevoie de ajutor, ci si agresorul insusi. Mai mult decat atat, este in egala masura important sa cauti semne care sa iti indice ca micutul tau este hartuit cum este sa le cauti pe cele care ti-ar putea indica faptul ca el insusi hartuieste alti copii.
Iata cateva semne ca acesta ar putea face parte din grupul celor care agreseaza!
Copilul tau are un comportament agresiv fata de cei din jur
Copilul tau se poarta urat cu alti copii, cu fratii sau verisorii sai ori cu animalele? Cateva exemple ale unui astfel de comportament sunt folosirea tonului ridicat in comunicare, impinsul sau lovirea celor din jur, tendinta de a-i exclude pe acestia, nevoia de a-i insulta sau de a le nascoci porecle jignitoare.
Copilul tau are prieteni care ii agreseaza pe ceilalti
Grupul de prieteni ai copilului tau iti poate dezvalui foarte multe lucruri despre el. Daca acestia au un comportament agresiv fata de altii, copilul tau ar putea avea tendinta sa ii imite si sa procedeze asemanator.
In astfel de grupuri in care se practica agresivitatea presiunile pot fi foarte mari, iar micutul tau ar putea ceda tocmai de teama ca prietenii lui sa nu il aleaga pe el drept urmatoarea victima.
Copilul tau vede violenta si agresivitatea intr-o lumina pozitiva
Filmele, jocurile video si viata reala iti pot expune copilul la scene destul de violente. Desi nu il poti proteja de acest lucru tot timpul, este foarte important sa ii urmaresti reactiile cu privire la astfel de comportamente pentru a-ti da seama daca este impresionat sau daca le admira.
Copilul tau are frustrari si este impulsiv
Un lucru pe care il au toti agresorii in comun este impulsivitatea. Daca ai un copil care reactioneaza rapid si negativ sau isi pierde cumpatul cu usurinta in anumite situatii sau in fata altor oameni, trebuie sa incerci sa afli de ce se intampla asta si cum il poti tempera.
Copilul tau simte nevoia sa domine si sa detina controlul
Copilul tau este foarte insistent cu privire la ce isi doreste el de cate ori interactioneaza cu alte persoane si ignora vehement parerile acestora? Daca se intampla asta si lui pare sa ii placa sa ii puna pe ceilalti la punct pentru ca gandesc sau se comporta diferit, este posibil sa manifeste semne de agresivitate mai devreme sau mai tarziu.
Copilul tau obisnuieste sa le atribuie altora vina
Desi acest lucru este destul de des intalnit in randul copiilor, ar putea fi si el un semnal de alarma cu privire la comportamentul copilului tau. Atunci cand el incearca sa-i invinuiasca mereu pe cei din jur pentru greselile lui, ar putea sa o faca doar pentru a-i vedea pe acestia pedepsiti sau mustrati.
Copilul tau are bani sau obiecte despre a caror provenienta nu stii nimic
Fii atenta la banii si la obiectele pe care le detine copilul tau. Daca ti se pare ca are mai multe decat ii oferi, ia in calcul varianta ca el sa le fi obtinut pe cai mai putin ortodoxe de la alti copii.
Copilul tau nu empatizeaza si nu isi face niciodata griji in privinta celor din jur
Daca empatia, compasiunea si respectul sunt valori total straine copilului tau, este foarte posibil ca interactiunile sale sa fie agresive.
Incapacitatea de a intelege emotiile celorlalti si de a se imagina pe sine in locul lor il pot determina sa adopte o atitudine violenta si indiferenta fata de sentimentele lor si chiar sa-i batjocoreasca pentru acestea.
E important sa fii cu ochii pe el si sa incerci sa intelegi de ce nu il intereseaza sentimentele altora. Nu uita ca fenomenul de bullying si cei care il practica denota probleme emotionale sau psihologice, pe care le poate insa trata un specialist atunci cand iti dai seama si actionezi devreme.
Pe de alta parte, comportamentul copiilor poate fi adesea o reflexie a celui pe care ii au parintii fata de ei, asa ca, inainte de a-ti acuza copilul de un comportament neadecvat, intreaba-te daca nu esti cumva chiar tu cel care i-l insufla.
Daca relatia voastra este insa una plina de iubire si intelegere, in care comunicarea este cheia tuturor problemelor, ar putea fi suficient sa incerci sa discuti chiar tu cu el despre ceea ce inseamna bullying si despre implicatiile pe care le poate avea un astfel de comportament.