- Calculatorul izoleaza copilul? Cum imi pot determina copilul sa citeasca o carte sau sa se joace cu ceilalti copii daca a devenit intr-un fel dependent de calculator?
Raspuns:Traim într-o epoca a progresului tehnologic si fiecare parinte este incantat cand copilul sau stie sa utilizeze calculatorul. Bineinteles ca exista avantaje si dezavantaje care decurg din acest fapt.
Cand achizitioneaza un calculator parintii sunt bucurosi ca au gasit o preocupare interesanta pentru copil si pot sa faca greseala de a-l lasa pe acesta complet abandonat acestei activitati. Dupa un timp se pot trezi ca "odrasla" lor nu mai poate iesi de sub vraja computerului avand reale probleme de comportament sau de adaptare la viata cotidiana.
Iata cativa indicatori de recunoastere a dependentei de calculator (internet sau jocuri):
· Oboseala excesiva, timp putin dedicat somnului;
· Probleme scolare: de invatare, neefectuarea temelor (prea mult timp petrecut in fata computerului);
· Diminuarea interesului pentru alte hobby-uri;
· Izolare fata de prieteni;
· Frustrare si rebeliune, mai ales din cauza faptului ca parintii nu inteleg "problema", si nu vad ce este atractiv sau fascinant la acest instrument.
Ma bucur ca dumneavoastra ati observat semnele dependentei de calculator a copilului dumneavoastra ("intr-un fel dependent"), aceasta inseamna ca doriti sa interveniti pentru a schimba situatia. Este momentul sa incercati sa gestionati intr-un fel ceea ce se intampla. Iata doar cateva sfaturi:
· Nu lasati calculatorul tot timpul la indemana copilului. In nici un caz nu trebuie sa il lasati in camera lui. Computerul trebuie sa fie intr-o camera unde are toata lumea acces si unde este sub permanenta observatie.
· Creati-i un program de acces la calculator (o ora pe zi dupa ce si-a efectuat lectiile);
· Implicati-va mult mai activ in viata copilului, jucandu-va impreuna, angrenandu-l in diverse activitati atractive care sa-i capteze intereseul si sa-i distraga atentia de la preocuparea excesiva pentru calculator;
· Cititi impreuna cu el diverse povesti sau povestiri adaptate la nivelul sau de intelegere si la sfera lui de interese. De exemplu: daca ii plac masinile, puteti chiar sa achizitionati reviste de profil din care sa extrageti informatii tehnice despre anumite marci. Cercetati ce anume il intereseaza si incercati sa-i creati posibilitati de largire a acelui interes.
· Creati-i posibilitatea de a practica un sport sau inscrieti-l la un cerc de aeromodelism sau automobilism (daca este baiat), ganditi-va in ce tip de activitate s-ar implica cu placere pentru ca in acest fel isi poata crea prieteni de la care sa aiba parte de provocari, de jocuri, de activitati care sa-i creeze placere determinandu-l sa-si diminueze interesul pentru calculator...
Diana Paula Stoian,
Specialist in Psihologia Copilului
Detalii specialist