Cand copiii nu pot primi ceea ce-si doresc

| | Actualizat: 2011-11-16 16:02:43

Una dintre cele mai mari dileme ale parintilor tine de momentele in care copiii nu pot primi ceea ce-si doresc, mai ales in primii ani de viata. Parintii trebuie sa pastreze controlul, dar studiile de specialitate arata ca toleranta crescuta in randul parintilor este corelata cu dezvoltarea timpurie a abilitatilor sociale si a increderii in sine a copilului.

Dezvoltarea psihologica si restrictiile

Cei mai multi bebelusi intampina aproximativ 20 de restrictii parentale pe ora. Chiar daca micutii au memorie scurta, frustrarile continue pot influenta dezvoltarea personalitatii copilului.

Atunci cand parintii impun restrictiile, este important sa tina cont ca acestea sa vizeze modalitatea in care copilul incearca sa-si implineasca o dorinta, nu insasi dorinta.

Daca micutul tau vrea sa se joace cu un cutit sau cu un telefon mobil plin de microbi, nu il poti lasa, insa ii poti oferi o alternativa, in modul recomandat de specialisti.

Oferindu-i o jucarie sau o activitate alternativa, vei reusi sa-l linistesti mai usor pe copilul suparat de regulile si restrictiile pe care nu le intelege inca.

Invata sa-i oferi alternative

Cel mai eficient mod de a-i oferi o alternativa micutului tau te poate ajuta sa-i controlezi comportamentul fara sa-i pui in pericol increderea in sine.

Primul pas este recunoasterea dorintei micutului tau. Comunica cu copilul pe cat posibil inainte de a-i oferi o alternativa, pentru ca aceasta sa nu apara din senin.

Daca vrei ca "schimbul" sa aiba loc cu succes, ofera-i alternativa in mod activ, jucandu-te chiar tu cu obiectul care este menit sa-i distraga atentia de la jucaria sau activitatea interzisa.

Uneori, schimbarea locatiei activitatii este singurul element necesar pentru a lasa copilul sa-si desfasoare activitatea in siguranta. Alteori, nicio alternativa nu il va consola pe micutul suparat ca i s-a luat din manute bricheta. Chiar daca nu va fi multumit intotdeauna, acorda o atentie deosebita asupra nevoilor micutului tau in primii ani de viata, pentru a-l ajuta sa-si dezvolte increderea in sine.

Citeste si despre