Ce lucruri sa nu spui niciodata copilului?

| | Actualizat: 2011-04-04 15:55:41

Micile obraznicii si boacane ale copiilor sunt normale si fac parte din dorinta de explorare a lucrurilor din jur, adica din curiozitate. Ei nu trebuie pedepsiti pentru asta, ci ajutati sa inteleaga si sa se comporte cum trebuie. Oricat de rabdatori ar fi, nici parintii nu sunt de piatra si, uneori, fara sa-si dea seama, spun lucruri care pot marca copilul pe termen lung.

"Daca nu te grabesti, te las aici si plec!"

Amenintarile de genul acesta nu functioneaza la copilul mic, oricat de neastamparat si rau intentionat ar fi fost. Efectul acestei replici este initial isntalarea unei stari de frica in el, iar apoi ignorarea viitoare a unei astfel de amenintari. Acest lucru se intampla pentru ca, desi tu ii zici acest lucru, adevarul este ca niciodata nu il vei lasa acolo si vei pleca, iar amenintarea nu este pusa in aplicare, deci isi pierde credibilitatea. Copilul intelege asta si nu te va mai lua in serios data viitoare!

"Daca ma iubeai, nu faceai asta!"

Nu conditiona niciodata iubirea copilului pentru tine de diferite comportamente ale lui, fie ca sunt bune sau rele. Parintii incearca prin aceasta replica sa ii faca pe copii sa se simta vinovati de ceea ce au facut, dar nu fac decat sa cauzeze niste resentimente ale copiilor si o stare de tristete fara a fi necesar acest lucru.

Iar tu stii foarte bine ca purtarea nepotrivita nu are nicio legatura cu afectiunea fata de tine! De ce sa le amesteci? Il vei deruta si mai mult pe copilul tau!

"Daca nu esti cuminte, il sun pe tata si ii spun ce ai facut"

O replica extrem de riscanta care este bine sa fie evitata. Nu este recomandat ca micutul sa aiba frica de unul dintre parinti. Si nici nu e corect sa il faci pe tata sa para un fel de Bau-Bau sau un monstrulet in ochii lui. Nu arunca responsabilitatea doar in carca lui, cel mai indicat este ca amandoi sa fiti vazuti la fel in ochii copilului si sa impuneti de comun acord un stil de educare a copilului.

 

"Pentru ca asa spun eu!"

Aceasta nu este o explicatie suficient de buna pentru copil pentru a nu mai repeta comportamentul sau pentru a face ceva. Uneori, nu mai ai rabdare sa stai sa ii explici micutului tau motivul pentru care il rogi ceva si ajungi sa ai aceasta replica autoritara care crezi ca rezolva problema. Insa nu este chiar asa!

"De ce nu esti si tu ca X sau Y?"

Una dintre marile capcane parentale in care multi parinti cad este sa il compare pe copil cu un altul mai frumos, mai destept, mai cuminte etc. Ei considera ca in acest fel il va determina sa se poarte si el asa, dar ce nu inteleg parintii este ca astfel de replici nu il motiveaza deloc, ba dimpotriva, sunt distructive - il fac sa isi pairda increderea in sine, stima de sine, sa se simta inutil etc. Pe langa faptul faptul ca incepe sa il urasca pe copilul cu care e comparat, el se simte neiubit si neapreciat de tine, ceea ce ii creeaza frustrari. In plus, nu va fi motivat sa incerce sa faca lucrurile mai bine, pentru ca are impresia ca oricum se simte desconsiderat.

"Ce copil bun esti! Sunt mandra de tine!"

Nu este rau deloc, ba chiar este recomandat sa lauzi si sa incurajezi copilul, dar ai grija sa nu cazi intr-o capcana periculoasa. Nu lauda copilul, ci comportamentul sau fapta sa. El nu este cel mai bun, cuminte sau destept copil tot timpul, ci in anumite situatii particulare pe care e bine sa le accentuezi: "ce mult ai muncit la problema aceasta de matematica, dar vezi, daca ai insistat, ai reusit, sunt mandra de tine ca ai reusit si ca nu ai cedat, bravo!"

"De ce ai facut asta? Poti sa imi spui si mie de ce te porti asa?"

Iar raspunul copilului este – tacere. O tacere care enerveaza si mai mult parintii si ii determina sa aplice unele pedepse uneori prea severe. Copilul mic nu stie sa raspunda la aceasta intrebare, pentru ca el nu stie sa-si exprime sentimentele. El nu are un vocabular emotional suficient de dezvoltat si nu va sti sa verbalizeze comportamentul lui. De aceea, tu ca parinte, ai rolul de a-l ajuta sa isi exprime trairile inca de cand e mic, tocmai pentru a nu mai actiona prin comportamente gresite atunci cand e furios, suparat, trist sau in alt fel si pentru a discuta cu tine aceste lucruri.

"Daca te porti frumos, iti cumpar o jucarie"

Aceasta nu este o recompensa pentru un comportament bun, ci mai degraba o mita sau un santaj al copilului. Daca folosesti astfel de recompense, vei ajunge ca in timp sa ajungi sa "cumperi" practic toate comportamentele bune pe care le astepti de la copil. Cel mai bine este sa oferi recompense non-materiale si sa incurajezi comportsamentul bun, fara a-l conditiona de ceva, ci pentru scopul lui in sine.

Citeste si despre