Copilul meu e perfectionist! Cum il pot tempera?

| | Actualizat: 2018-04-23 00:00:00

Sorin de cinci ani deseneaza in continuu de mai bine de o ora. Aceeasi casa, pe care nu reuseste sa o faca perfect. Incearca o data si inca o data, se enerveaza, reia desenul si nu vrea sa renunte pana nu iese la linie. Parintii sunt exasperati. Sorin face la fel si cu aranjatul jucariilor, si cu imbracatul, si cu plecatul la gradinita. Vrea ca totul sa fie perfect, la linie, impecabil.

Desigur, fiecare parinte isi doreste ca micutul lui sa faca lucrurile cat mai bine. Dar ce te faci cand copilul devine perfectionist si nu reuseste sa termine nimic sau nu e multumit cu nimic din ceea ce face?

Cum se comporta copilul perfectionist?

Un astfel de copil isi stabilieste standard foarte inalte, aproape imposibil de atins. Este foarte exigent si critic, atat cu sine, cat si cu ceilalti. In mod inevitabil, pefectionismul aduce cu sine si rigiditate, atat in gandire, cat si in actiuni: nu exista decat un singur mod corect de a face lucrurile, iar tot ceea ce este diferit este catastrofa. Copiii perfectionisti gandesc in alb si negru, se concentreza mai mult pe aspectele negative decat pe cele pozitive.

Acest tip de comportament ii poate aduce dezavantaje in plan social: are foarte putini prieteni, iar ceilalti copii il evita. Pe temen lung, un copil perfectionist poate deveni anxios, cu stima de sine scazuta si poate evita sa se implice in diverse activitati de teama ca nu le poate face bine.

Cum devine un copil perfectionist?

Cecertarile sunt destul de controversate in privinta explicarii pefectionismului celor mici. Experientele timpurii se pare ca au un rol destul de important. Astfel, mesajele pe care copiii le aud, mai ales in familie, in legatura cu succesul, realizarea in viata si esecul, contribuie la comportamentul perfectionist.

La fel, si parintii exigenti, care au asteptari mari sau nerealiste de la copil, il pot determina sa caute perfectionismul. Nu trebuie uitat nici temperamentul: copiii extrem de sensibili sau anxiosi sunt predispusi sa caute "perfectiunea".

Ce poate face parintele

Dat fiind faptul ca tu, in calitate de parinte, esti modelul copilului, este recomandat sa fii atent la ceea ce spui si la reactiile pe care le ai atunci cand nu reusesti ceva. Pune-ti problema a ceea ce ai invatat in urma unei greseli sau a unei nereusite. In felul acesta ii oferi si copilului un model de gestionare a esecului.

Nu avea asteptari nerealiste de la micut si nu iti arata dezamagirea atunci cand nu face ceeace iti doresti tu, asa cum iti doresti tu. Incearca sa lauzi mai mult efortul pe care copiulul l-a facut intr-o situatie si nu rezultatul. Mai mult, evita sa folosesti expresii de genul: "Ai facut perfect!", "Mi-a iesit impecabil!". Daca micutului nu ii place sa piarda si sufera foarte tare, puteti juca jocuri in care invinsul, si nu invingatorul, este premiat.

In cazul in care nu reusesti sa temperezi perfectionismul celui mic, nu ezita sa te adresezi consilierului scolar sau unui psiholog.

Citeste si despre