Copilul meu nu ma asculta! Oare unde gresesc?

| | Actualizat: 2017-12-27 00:00:00

Este frustrant atunci cand copilul nu te asculta, cand o tine din pozna in pozna, cand nu se corecteaza dupa ce a gresit. Uneori se poate intampla sa simti ca ai ajuns la capatul puterii si ca lupti cu o cauza pierduta, pentru ca nu il vei disciplina niciodata.

Nu dispera, caci, din fericire, exista modalitati care sa te ajute sa schimbi modul in care sa comunici cu prichindelul tau, astfel incat sa il determini sa fie mai ascultator.

Stabileste limite clare

Copilul trebuie sa stie ce ii este si ce nu ii este permis, care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte. Odata ce parintii s-au pus de acord asupra acestor reguli, ei trebuie sa ii spuna copilului si care sunt consecintele, atunci cand le incalca. Astfel, copilul nu poate sa vina cu scuze precum "nu am stiut ca nu aveam voie sa fac asta", "dar nu am gresit cu nimic, nu stiam ca nu trebuia sa fac lucrul acesta". Daca ii dai copilului o pedeapsa, nu renunta la ea dupa cinci minute, la rugamintile lui pline de lacrimi, pentru ca astfel va sti ca poate sa te convinga si alta data si va continua sa nu te asculte.

Tine-te intotdeauna de aceste reguli, nu face abatere de la ele, iar cand una dintre acestea nu se mai potriveste, poti renunta la ea sau o poti inlocui cu alta.

Nu fi un parinte cicalitor

De cate ori nu i-ai tot repetat copilului un lucru, in speranta ca va retine? Parintii au tendinta sa devina cicalitori cu copiii lor, iar in loc sa schimbe strategia ei persista in a le repeta celor mici acelasi mesaj. Nu este o abordare tocmai buna pentru ca, la un moment dat, copilul nu va mai da atentie la ceea ce ii spui. Ceea ce poti face este sa incerci o alta abordare daca vezi ca nu functioneaza.

Nu ai contact vizual cu copilul

Copilul tau se uita la tine? Tu te uiti in ochii copilului au cand ii vorbesti? Daca raspunsul la aceste intrebari este nu, atunci aici este una dintre greseli. Adesea, le dam copiilor sfaturi si sugestii, le spunem unde au gresit, in timp ce ne uitam la televizor, suntem cu ochii pe telefonul mobil ori ne aflam in partea opusa a camerei. Iar apoi ne intrebam de ce nu ne asculta copilul. Ei bine, nu te asculta pentru ca nici nu era atent la ceea ce ii spuneai, poate nici nu te-a auzit, odata ce nici tu nu te-ai straduit sa ai contact vizual cu el.

Ce poti face? Cand ii comunici ceva important, ca sa il faci sa te asculte, este important si modul in care faci acest lucru. Cand ii vorbesti, ai grija sa iti privesti copilul in ochi, stai in fata lui, insa adopta o atitudine calma. Astfel, te asiguri ca mesajul tau a ajuns unde trebuie.

De asemenea, nu face greseala ca atunci cand ii spui ceva, sa ii enumeri un lung sir de lucruri pe care nu are voie sa le faca. Ia-le de fiecare data pe rand, discuta cu calm, pentru ca astfel ai mult mai multe sanse sa inteleaga ceea ce i-ai spus. Nu ridica niciodata tonul la copilul tau.

Citeste si despre