In fiecare zi intalnesc mamici nemultumite si frustrate din motivul ca fiul sau fiica lor sunt prea egoisti.
Ce trebuie sa faca un parinte in cazul in care copilul sau nu vrea sa imparta jucariile sale cu alti tineri? Poate ca cel mai bine ar fi sa judecam acest aspect din perspectiva a ceea ce nu trebuie facut.
Greseli pe care le fac parintii cand vor sa isi invete copilul sa imparta jucariile cu ceilalti:
Il forteaza sa faca asta.
Ce simte copilul cand parintele ii smulge din mana o jucarie si o ofera altcuiva? Imagineaza-ti ca seful tau intra in birou, iti ia laptop-ul de pe masa si il ofera unui alt coleg. Crezi ca aceasta fapta te va face sa iti doresti sa imparti cu ceilalti? Nu o sa reactionezi oare in sens contrar? Fiind cea mai importanta persoana din viata copilului tau trebuie sa il inveti ce inseamna altruismul si fara sa il fortezi.
Il forteaza sa imparta cu cei mai mici decat el.
Copiii mici isi doresc sa fie asemeni celor mai mari decat ei. Cand fiica mea se juca, baiatul meu, cu patru ani mai mic, dorea tot timpul cartea, mingea, jucaria sau orice altceva avea ea in mana. Era normal sa o oblig sa ii ofere acel lucru doar pentru ca el dorea asta? Uneori uitam ca altruismul se afla in stransa conexiune cu respectul. Aceasta trasatura este poate mai importanta decat generozitatea pe care dorim sa o dobandeasca tanarul.
Il obliga pe copil sa isi astepte randul.
Rabdarea este o calitate pe care multi parinti incearca sa o impuna copilului lor; de cele mai multe ori il obliga sa stea la rand. Tanarul trebuie sa inteleaga insa acest concept inainte sa invete lectia. Tineti cont de faptul ca un copil nu dezvolta capacitatea de a intelege conceptele abstracte decat dupa varsta de trei ani.
Smulge jucaria din mana copilului.
Nu pot sa nu ma gandesc cu stupoare la situatia in care un parinte smulge jucaria copilului sau. Acest lucru este extrem de grav. Prin forta fizica utilizata, un parinte isi invata copilul sa fie agresiv. Este mult mai bine sa intindeti mana si sa le cereti jucaria; daca vorbiti pe un ton calm, cu siguranta acesta nu va comenta. Un tanar care nu vrea sa cedeze jucaria nu trebuie fortat sa o faca – utilizarea fortei va agrava situatia.
Cum sa-l inveti sa imparta jucariile cu ceillalti copii?
Atunci cand parintii intervin in grupul de prieteni ai copilului lor scopul lor nu trebuie sa constea intr-o lectie de viata. Mai degraba, telul este sa intervina printr-o metoda care sa nu il afecteze (sa nu creeze tensiuni intre copii) si care sa ii permita sa descopere singur ce inseamna generozitatea.
Copiii sunt sensibili la mesajele transmise de parinti.
Daca un copil mai mare este rugat sa cedeze jucaria in favoarea fratelui sau mai mic atunci el va gandi ce parintele il prefera pe celalalt. Daca un parinte ia apararea unuia din copii atunci celalalt se va simti nedreptatit. Adopta o atitudine obiectiva si comporta-te fara sa ranesti sentimentele unuia din ei.
Cauta solutii, nu greseli.
Daca doi copii se cearta pentru o jucarie si nu gasesc o solutie atunci trebuie incurajati sa isi rezolve singuri problema, fara sa il sustineti pe unul din ei.
Cheia este sa oferiti copiilor metode prin care sa poata realiza acest lucru si sa nu va implicati in nici un fel. O metoda destul de functionala este sa le spuneti: "Avem o problema! Amandoi vreti aceeasi jucarie dar acest lucru nu este posibil. Care credeti ca este solutia?".
Apoi nu trebuie decat sa ii lasati sa vorbeasca si sa adopte decizia care ii multumeste. O alta metoda este sa le oferiti mai multe solutii si sa ii lasati sa le aleaga.
Fii realista! Pe masura ce copilul tau se dezvolta, descopera ce inseamna lumea din jur si se auto-cunoaste, egoismul precede generozitatea. Daca sunteti constienta ca este o etapa a dezvoltarii fiintei umane atunci reactionati cu calm si incercati sa il invatati ce inseamna altruismul.
Spune "Scuze!" in locul copilului
Daca fiul tau ii ia jucaria altui copil, nu este gresit sa iti ceri scuze din partea lui. In acest mod vei arata celuilalt copil ca il respecti si fiul tau nu va avea de suferit.
Observa si nu interveni!
Daca fratii se cearta pentru o jucarie, nu incerca sa ii desparti (decat, bineinteles, daca se bat) si nu ii certa. Daca vei interveni, unul din ei va considera ca a fost defavorizat si va reactiona negativ. Mai mult decat atat, copiii vor invata sa depinda de tine pentru a le rezolva problemele.
Te cunosti destul de bine?
O mamica marturisea ca fiica ei nu comenteaza daca un alt copil vine si ii smulge jucaria din mana. De aceea, de fiecare data se ducea sa ii recupereze jucaria, convinsa fiind ca fata sufera in tacere. Intr-o zi a realizat insa ca pe micuta nu o deranja acest lucru.
Ea era cea nemultumita de situatie si egoista. Din acel moment a refuzat sa mai intervina in locul fiicei ei. Este important sa ramanem obiectivi si sa nu ne lasam condusi de sentimente; intreaba-te intodeauna a cui este problema.
Distrage atentia!
Poti sa distragi atentia copilului tau daca il implici in alte activitati. Nu orice lupta pentru jucarie inseamna o buna oportunitate de a ii arata ce inseamna generozitatea.
Nu agrava situatia!
Daca un copil vrea jucaria fratelui sau si celalalt refuza, nu alege intre ei. Solutia de a se juca pe rand nu este tocmai potrivita. Esential este sa ii faci sa inteleaga ideea de generozitate si sa atenuezi rivalitatea.
Intelege-le comportamentul
Un copil poate sa fie generos cu prietenii lui insa extrem de egoist cu fratele sau. "Daca nu imi dai jucaria ta, nici eu nu iti dau bomboana!" – spune el adesea. Acest mod de a reactiona duce catre resentimente, tristete si invidie.
Corecteaza acest comportament aratand copiilor ce fac unul pentru altul si nu atragandu-le atentia ca sunt egoisti. Un comentariu de genul "Frumos din partea fratelui tau ca ti-a imprumutat rolele!" este cel mai potrivit. Cunosc o familie care organizeaza saptamanal o reuniune la care fiecare copil este rugat sa isi prezinte talentul (baiatul canta la pian, fata recita o poezie si fratiorul lor mai mic construieste un avion de hartie).
Concentreaza-te asupra relatiilor. Uneori problemele se leaga de relatiile interumane. Esti convinsa ca ai puterea sa imparti cu cineva pe care nu il placi? Poti oferi ceva de pret unui om care ti-a facut rau? Putin probabil. Incearca sa intelegi ceea ce simte un copil fata de prietenii sau fratii lui.
Defineste generozitatea
Cand am descoperit ca fiul meu pregatea sandvisuri pentru colegii de clasa eram atat de contrariata ca trebuie sa hranesc o clasa intreaga incat am fost extrem de aproape de a il certa. Din fericire, am realizat la timp ca sunt egoista si lacoma si ca observatia mea il va determina sa fie la fel. Ai incredere in copilul tau si invatati impreuna ce inseamna generozitatea. Lauda-l pentru faptul ca este un prieten bun.