Copiii, indiferent de varsta, sunt fascinati de tehnologia moderna. Isi doresc sa aiba contact cu telefonul mobil inca dinainte de a incepe sa vorbeasca, iar imaginile de la televizor, laptop sau tableta ii hipnotizeaza minute in sir. Iata cum este influentat creierul celui mic de contactul cu tehnologia!
Primii doi ani din viata sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului. La nastere, creierul este organul cel mai putin dezvoltat, iar dupa nastere exista riscul ca pana la 85% dintre neuroni (celulele nersoase din creier) sa moara daca nu sunt folositi! Pentru a pastra cati mai multi neuroni si a-si dezvolta creierul cat mai bine, copilul are nevoie sa exploreze, sa interactioneze cu alte persoane, sa se joace cu parintii, sa invete activ (prin miscare si descoperire), sa faca cat mai multe activitati in aer liber. Toate acestea ii asigura dezvoltarea intelectuala, sociala si emotionala si il ajuta sa isi formeze noi conexiuni intre neuroni la nivel cerebral.
Ce se intampla cu creierul in primii ani de viata
Contactul cu televizorul are, insa, un efect nociv. Televizorul afecteaza felul in care se creeaza conexiunile la nivelul creierului astfel incat copiii au mai putina atentie, se concentreaza mai greu si sunt mai impulsivi. O serie de cercetari au aratat ca micutii invata mai repede sa vorbeasca daca li se vorbeste de catre un adult, si nu daca urmaresc adulti vorbindu-le la televizor.
Ai observat si tu ca atunci cand este nervos, cel mic se linisteste imediat daca ii dai mobilul tau in mana? O cercetare din 2015 a aratat ca utilizarea tabletei sau a smartphone-urilor pentru calmarea sau distragerea atentiei copiilor le ingradeste acestora dezvoltarea capacitatii de auto-reglare emotionala.
Efectul televizorului asupra creierului pe termen lung
Efectele negative ale televizorului sau mobilului asupra creierului se mentin si dupa primii ani de viata.
Un alt studiu din 2014 a aratat ca privitul prea mult la televizor poate afecta negativ diverse structuri cerebrale: cu cat copiii petreceau mai multe ore in fata ecranului cu atat inteligenta lor verbala era mai scazuta.
Privitul la TV sau contactul cu jocurile video ii invata pe copii agresivitatea. Chiar daca le spunem ca ceea ce vad nu este real, sa nu uitam ca creierul nu face distinctia intre fantezie si realitate si ia tot ceea ce vede drept adevarat!
Ce este recomandat
American Academy of Pediatrics recomanda ca bebelusii de pana la 18 luni sa nu aiba deloc de a face cu ecranele televizoarelor sau telefoanelor. Copiii de la 18 luni la doi ani au voie la televizor doar sub supravegherea unui parinte si foarte putin timp.
Un presocolar poate folosi televizorul sau laptopul cel mult o ora pe zi pentru programe educationale, in prezenta parintelui. Copiilor mai mari de cinci ani le este permis accesul la televizor, social media sau mobile, dar cu limite foarte clare stabilite de parinti si fara ca aceste interactiuni sa le afecteze orele de odihna.
In cazul in care copilul tau are sub doi ani, iar tu ai de lucru, pentru a nu-l lasa in fata televizorului singur, ore in sir, il poti lasa sa se joace singur pe podea in timp ce tu lucrezi, sau poti gasi un adult care sa stea cu micutul sau incearca sa lucrezi cand copilul doarme.
In cazul in care copilul este mai mare, incurajeaza cat mai mult activitatile in natura, impreuna cu alti copii, iar acasa planifica cat mai mult timp impreuna, in familie, fara nici un gadget electronic la indemana!