Sa il inveti pe copil sa isi tina promisiunea este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care i le poti face pentru caracterul, demnitatea si dezvoltarea lui emotionala si morala. Micutul tau invata ce inseamna promisiunea si importanta respectarii ei cu ajutorul tau. Insa inainte de a ajunge la respectarea promisiunilor, copilul trebuie sa detina deja cateva concepte de baza: timpul, responsabilitatea si increderea.
Pentru a face din micutul tau un parolist sau un om de cuvant trebuie sa ai multa rabdare. Nu il poti invata sa isi tina o promisiune daca nu intelege termenul, daca nu cunoaste valoarea timpului, este iresponsabil si nu are incredere in ceilalti sau in el.
Explica-i ce inseamna o promisiune!
Promisiunea reprezinta un angajament responsabil. Copilul va intelege cu greu o definitie din dictionar. Cel mai bine retine ce este aceea o promisiune daca ii oferi cateva exemple in care tu ai facut o promisiune catre el.
Aminteste-i o situatie in care i-ai promis ca ii iei o jucarie daca isi face curatenie un anumit numar de zile la el in camera. Spune-i ca in momentul in care i-ai cumparat jucaria, la sfarsitul termenului anuntat, inseamna ca ti-ai respectat promisiunea. Copilul trebuie sa stie ca formularea unei promisiuni fata de o persoana implica o responsabilitate si obligativitate. Insa pana la a invata si intelege ce presupun cu adevarat toti pasii, este foarte important sa stie sa citeasca ceasul si sa cunoasca notiunea de timp si responsabilitate sau incredere.
Invata-l conceptul de timp si cum sa citeasca ceasul!
Inainte de a-i cumpara micutului tau primul ceas de manuta, invata-l ce inseamna timpul. Apoi, pe la varsta scolara, cu multa rabdare si perseverenta, prichindelul tau ar putea fi capabil sa citeasca ceasul analog. Invata intotdeauna copilul sa citeasca orele, minutele si secundele pe un ceas analog. Cel digital este mai simplu de citit, deoarece afiseaza cifre, insa orice copil trebuie sa stie sa citeasca un ceas analog, iar cel mai bun moment este atunci cand il inveti prima oara.
Odata ce stapaneste conceptul de timp si invata sa iti spuna cat este ceasul, este momentul potrivit sa ii explici ca o promisiune este legata de o anumita ora, zi sau saptamana. De exemplu, spune-i ca ii poate promite unui coleg ca se vor vedea la joaca in parc la ora 17:00, dupa-amiaza. Acest lucru inseamna ca la ora 17:00 fix trebuie sa fie pe terenul de joaca pentru a-si intampina prietenul si ca si-a respectat promisiunea fata de el.
Foloseste-te de exemple uzuale. Promite-i ca mergeti in parculet la o anumita ora. Apoi, pune-l sa iti spuna cat este ceasul in acel moment. Arata-i pe ceas cate ore mai sunt pana cand mergeti in parc si ce mai aveti de facut pana atunci. Cititi impreuna programul pe care-l aveti facut pentru ziua aceea.
Explica-i ca toate treburile trebuie terminate cu putin timp inainte de ora stabilita, deoarece trebuie luat in considerare si timpul de mers pana acolo. Pe masura ce exersezi mai mult cu el, copilul va intelege cum stau lucrurile si cu anticiparea timpului.
Invata-l sa fie responsabil!
Odata ce micutul va invata sa citeasca timpul si sa isi organizeze singur programul, va deveni responsabil pe timpul si actiunile lui. Odata ce primeste primul ceas de manuta, explica-i ca este responsabil pentru timpul lui si cum si-l petrece.
Atunci cand il inveti sa isi programeze activitatile zilnice si sa le urmareasca mereu folosind ceasul, il vei ajuta pe copil sa isi dea seama ca anumite sarcini dureaza mai mult ca altele si sa anticipeze dinainte cam care este timpul petrecut la facut teme, mancat, curatenie. Aproximand aceste intervale, copilul reuseste sa faca planuri viitoare si sa aprecieze ore la care ar putea indeplini anumite obligatii sau promisiuni.
Invata-l ce inseamna increderea intr-o persoana!
Lamureste-l despre ce inseamna ca ai incredere intr-o persoana sau ca cineva are incredere in el, folosindu-te de exemple. Foloseste-te de o situatie uzuala, din programul lui - sa zicem ca are o intalnire de joaca cu un prieten la ora 16:00. Explica-i ca in cazul in care prietenul nu vine la ora stabilita sau intarzie, nu este de incredere si nu se poate baza pe el.
Acelasi lucru e valabil si atunci cand el isi incalca promisiunile. Spune-i ca cel pe care il lasa balta se va simti exact cum s-a simtit el atunci cand prietenul nu a aparut - trist, suparat, dezamagit.