Cum iti ajuti copilul sa depaseasca momentele dificile?

| | Actualizat: 2005-07-27 12:11:11

 

Copiii pot sa fie traumatizati de imaginile pe care le vad la televizor. Exista diferite metode prin care parintii isi pot invata copiii sa analizeze situatiile, sa gandesca matur si sa isi pastreze calmul. Cativa psihologi ofera sfaturi cu privire la modul in care ii determinam pe copii sa inteleaga natura evenimentelor, sa isi constientizeze sentimentele si sa invete sa stapanesca momentele riscante din viata lor.

Tinerii trebuie ajutati sa isi asigure propria securitate atunci cand cei mari nu ii pot proteja.

Iata cateva sfaturi:

· Fii sigur pe tine!
Parintii care intra in panica determina o reactie asemanatoare copiilor sai. Cel mai bine este sa va pastrati calmul si sa dati dovada de stapanire de sine intr-o situatie riscanta. Daca tanarul simte ca sunteti agitat atunci se va speria foarte tare si va fi destul de dificil sa comunicati cu el; calmul va poate salva intr-o situatie periculoasa.

· Atentie la emisiunile televizate!
Parintii care urmaresc imagini socante sau se uita la filme violente in aceeasi incapere cu copiii lor risca sa ii influenteze negativ. Chiar si atunci cand tanarul sta in alta camera, de cele mai multe ori el alege sa urmareasca aceleasi emisiuni. Cea mai buna metoda este utilizarea cailor alternative de informare: ziarul sau internetul.

· Copilul trebuie sa se simta in siguranta!
Copiii mici manifesta o continua nevoie de a fi protejati; ei se ascund adeseori in spatele mamei cand se simt in pericol. Parintii trebuie sa ii asigure ca nimic rau nu li se poate intampla. Tinerii pot sa se sperie cand aud de atacurile teroriste; important este sa ii facem sa inteleaga ca sansele de a fi atacati sunt foarte mici si ca sunt specifice zonelor in care exista conflicte intre oameni. Un exemplu elocvent este zborul cu avionul: riscul ca un avion sa se prabusesca este atat de mic incat acest tip de transport nu a fost interzis. Putem sa le oferim exemple de calamitati naturale si sa le prezentam solutii de a se proteja.

· Descopera ce gandesc tinerii! Parintii pot sa isi intrebe copiii ce parere au despre stirile pe care le-au auzit. In acest mod vor descoperi modul in care tinerii analizeaza evenimentele, reactiile lor si masura in care se simt amenintati in urma lucrurilor aflate.

· Asculta intrebarile lor! Atunci cand se simt in pericol copiii intreaba foarte multe lucruri. Parintii trebuie sa ii asigure ca cea mai buna metoda de a depasi o situatie este pastrarea calmului. Totodata este necesar sa le confere senzatia de siguranta si sa isi manifeste dorinta de a-i proteja. Atunci cand tanarul simte ca a inteles ceea ce se intampla va renunta la intrebari.

· Afla ce simte copilul! Evenimentele petrecute impreuna pot sa va ajute sa intelegeti ce simte copilul dumneavoastra. Nu ezitati sa il intrebati de ce reactioneaza intr-un anumit fel.

· Reactioneaza pozitiv la reactiile sale!
Daca tanarul este trist, ii este frica sau este ingrijorat, parintii trebuie sa inteleaga sentimentele lui transmitandu-i preocuparea pentru ceea ce gandeste si simte.

· Ofera-i suport si intelegere! Copiii au nevoie sa fie imbratisati si asigurati ca sunt in siguranta si ca nimic rau nu li se poate intampla. Chiar daca o anumita situatie a fost provocata din neatentia lor nu este indicat sa ii certati.

· Fiti atenti la mesajele pe care le transmiteti! Atunci cand copilul dumneavoastra a urmarit o stire socanta si s-a speriat, cu siguranta va dori sa nu fie lasat singur atunci cand doarme. Este normal sa acceptati sa dormiti in acelasi pat cu el insa nu transformati aceasta ocazie intr-un obicei. Copilul se poate speria si mai tare crezand ca are motive serioase de ingrijorare. Trebuie sa fim atenti la mesajele ascunse pe care le transmitem. Normal ar fi sa ii asiguram ca sunt in perfecta siguranta si ca nu patesc nimic rau daca dorm singuri.

Alte sfaturi


  

· Nu ii ascunde adevarul!
Exista unele stiri care nu pot fi ascunse. Un exemplu ar fi atentatele din 11 septembrie. Evenimentele intamplate atunci au fost atat de mult mediatizate incat era aproape imposibil sa le ascunzi. Cea mai indicata solutie este sa le explici situatia in asa fel incat sa constientizeze importanta ei dar sa se simta in siguranta.

· Nu ii speriati inutil!
Exista parinti care le impun copiilor sa se fereasca de straini sau sa intre in casa daca vad vreo masina necunoscuta in cartier. Acesti tineri risca sa se dezvolte anormal si incep sa se sperie foarte tare chiar in situatii lipsite de orice pericol. Este important sa le spuneti ca sunt oameni rai de care trebuie sa se fereasca dar sa nu exagerati cu regulile in aceasta privinta.

· Fiti sinceri!
Copiii sunt foarte inteligenti, curiosi si sensibili. Daca ii mintiti pentru a-i proteja acestia vor deveni mult mai speriati si isi vor pierde increderea in adulti. Frica lor se va accentua si va fi greu sa ii convingeti ca sunt in siguranta.

· Folositi povestirile!
De mii de ani oamenii au luptat impotriva cosmarurilor inventand povesti frumoase despre micii eroi curajosi. Basmele sunt cea mai buna cale de a transmite siguranta copiilor si de a le arata ca oricine poate sa invinga raul daca are incredere in fortele proprii.

· Nu le schimbati stilul de viata!
Chiar daca s-au intamplat evenimente nefericite nu trebuie sa le modificati brusc programul. Incercati pe cat posibil sa va implicati in activitatile lor si sa le permitati sa isi impuna propriile dorinte. Spre exemplu, daca in oras a avut loc un accident de masina nu inseamna ca nu mai trebuie sa iasa din casa niciodata.

· Analizati obiectiv situatia!
Daca au loc evenimente neasteptate, calamitati sau atacuri armate despre care ati discutat cu copiii dumneavoastra asigurati-va ca aceste momente nu au contribuit la aparitia altor temeri. Tinerii isi pun mult mai multe intrebari si se feresc de lucrurile pe care nu le inteleg. Analizati modul in care au perceput situatia si lamuriti neintelegerile.

· Oferiti-le liberatatea de exprimare!
Daca le transmiteti o veste rea trebuie sa ii determinati sa isi exprime gandurile. Indiferent de ceea ce simt, copiii doresc sa fie ascultati si intelesi. Daca tanarul simte ca ii este greu sa se exprime atunci acesta trebuie stimulat sa isi noteze impresiile intr-un jurnal.

· Viata merge inainte!
Aratati-le copiilor oameni care au trecut printr-o experienta dureroasa dar care s-au vindecat.

· Acceptati sfatul specialistilor!
Daca simtiti ca nu reusiti sa ii conferiti increderea de care are nevoie, apelati la ajutorul unui specialist.




Citeste si despre