Sa fii parinte intr-o lume din ce in ce mai dominata de retelele de socializare este o adevarata provocare. Fie ca vrei, fie ca nu vrei, retelele de socializare influenteaza modul in care iti cresti copilul. Cu atat de multi prieteni, cunoscuti, membri ai familiei care posteaza lucruri referitoare la viata de parinte, dar si poze cu micutii, este greu sa ramai nepasator.
In trecut, familiile obisnuiau sa fie cat mai discrete, insa odata cu aparitia retelelor de socializare totul a luat o alta turnura. Familiile moderne obisnuiesc sa posteze fotografii reprezentandu-i in concediu, la masa, in parc ori la o reuniune cu prietenii. Dincolo de aceste fotografii, retelele de socializare precum Facebook, Instagram sau Snapchat ne pot influenta in rolul de parinte, in deciziile pe care le luam. Trebuie insa sa stim sa facem diferenta si sa alegem doar influentele pozitive caci bineinteles ca aceste retele nu au numai o influenta negativa.
Influente pozitive ale social media
• site-urile de socializare sunt un bun prilej de a gasi sfaturi bune de parenting;
• pe astfel de retele putem gasi parinti care au trecut printr-o situatie dificila cu copilul si care spun cum au depasit-o, ceea ce poate fi de mare ajutor. Poate fi vorba despre o situatie legata fie de o boala, fie de o problema de comportament ori o chestiune care tine de legislatie, de probleme intampinate cu autoritatile, la scoala sau la gradinita;
• inveti sa ii ajuti pe ceilalti, pentru ca pe retelele de socializare se raspandesc rapid situatiile in care o persoana are nevoie de ajutor.
Dincolo de aceste beneficii, este important insa ca orice parinte sa constientizeze faptul ca excesul de retele de socializare nu il schimba in bine.
Viata nu se traieste nici pe Facebook, inconjurat de poze si emoticoane, nici pe Instagram ori pe Pinterest, ci prin interactiunea fata in fata. Asa ca niciun parinte nu trebuie sa uite de gesturile de tandrete si de comunicarea fata in fata pe care sa o aiba cu copilul sau.
Ca parinte, nu trebuie sa cazi in capcana usor intinsa de astfel de retele si sa te gandesti ca daca i-ai dat un like la o poza copilului tau adolescent aflat intr-o tabara nu trebuie sa il mai suni sau sa discutati despre cum a fost in acea tabara, atunci cand ajunge acasa. Chiar daca nu spune sau chiar daca nu arata acest lucru, adolescentul tau se poate simti neglijat, simte ca nu ii acorzi destul timp. Trebuie sa stii ca pentru dezvoltarea emotionala a unui copil conteaza foarte mult ca parintii sa se implice, sa le arate ca sunt acolo.
Un obicei sanatos este ca seara, inainte de culcare, sa va acordati cel putin 15 minute in care sa vorbiti, fiecare, despre cum a fost ziua, fara ca telefoanele mobile sa fie in preajma. Ar trebui ca in fiecare familie sa existe, de asemenea, regula ca niciun membru sa nu doarma cu telefonul mobil in camera.
Inainte sa postezi, bucura-te alaturi de copilul tau
Micutul tau a facut primii pasi sau adolescentul tau a luat cea mai mare nota la Bac, iar primul lucru pe care il faci este sa scrii asta pe Facebook ori sa postezi o fotografie care sa ilustreze momentul. In toata aceasta goana dupa like-uri, dupa aprecierea celorlalti, uiti cateva aspecte esentiale. In primul rand, uiti sa te bucuri cu copilul tau, in intimitate, momente cu adevarat pretioase.
De asemenea, probabil uiti sa te gandesti, oare copilul tau chiar isi doreste sa fie expus? Gandeste-te de doua ori inainte sa postezi o poza cu bebelusul tau, iar daca esti parinte de adolescent, nu posta nimic fara sa ii ceri voie.
Social media iti poate manca timp
De cate ori nu ti s-a intamplat sa spui ca stai doar cateva minute pe Facebook, insa te-ai trezit din pagina in pagina, de la o poza la alta, iar cele cinci minute s-au transformat in jumatate de ora? Timp pretios pe care il puteai petrece ajutandu-ti copilul la teme ori citind cateva randuri dintr-o carte impreuna cu el. Astfel, retelele de socializare iti pot fura, fara sa iti dai seama, din timpul pe care ai putea sa il dedici copilului tau.
Retelele de socializare pot modela caracterul copilului
Copilul tau stie ca ai Facebook ori Instagram si obisnuieste sa te intrebe daca ai mai postat poze cu el sau te tot intreaba cate like-uri ai primit sau daca prietenii tai au lasat comentarii frumoase. Daca da, nu ar fi primul.
Cercetarile arata ca, in calitate de parinti, atunci cand postam fotografiile copiilor pe social media, noi cream si copiii care isi doresc faima, ei evaluandu-si propria popularitate in functie de like-urile primite.
Exista si parinti care posteaza excesiv despre copilul lor, laudandu-i, insa, pe termen lung, astfel de postari nu se dovedesc tocmai benefice. Mai rau decat atat este atunci cand parintii au postari care pot afecta stima de sine a copilului, ca de exemplu "X s-a speriat atat de tare de un catel, incat nu mai iese singur pe strada". Astfel de comentarii nu ar trebui postate niciodata, lucrurile acestea trebuie sa fie discutate numai in sanul familiei.
De asemenea, Facebook-ul te poate face sa iti masori succesul ca parinte in functie de numarul de like-uri sau de comentarii pe care le primesti. Totodata, se poate crea o competitie cu alti parinti. Este o conceptie gresita, trebuie sa iei totul doar ca pe o joaca, nimic mai mult.
Daca vrei sa fii un exemplu pentru copilul tau...
...orice parinte isi doreste un copil care sa petreaca foarte putin timp pe retelele de socializare si sa isi dedice majoritatea timpului studiului, cititului, unui sport, insa putini sunt aceia care reusesc sa stea departe de Facebook ori de Instagram. Asa ca daca iti doresti ca adolescentul sau copilul tau sa stea cat mai departe de aceste retele, este important ca tu sa faci asta, pentru ca tu esti cel mai bun exemplu pentru el. Asa ca redu timpul pe care il dedici in fiecare zi acestor activitati.
Un alt sfat de care sa tii cont este sa nu ii cumperi copilului tau un telefon inteligent sau o tableta inca din primii ani de viata, ci sa il lasi sa se bucure de jocurile copilarie, sa isi faca prieteni, sa mergeti in parc.