Daca esti un parinte exigent si doresti ca fiul sau fiica ta sa aiba un comportament exemplar atunci analizeza foarte bine propriul comportament.
Educatia nu se realizeaza singura si nu este mostenita de-a lungul generatiilor. Un copil bine educat nu se naste printr-o intamplare fericita. Nu fiti descurajati, copiii invata sa se comporte si sunt in stare sa isi modifice atitudinea daca este necesar.
Copiii invata din exemple si de obicei ii copiaza pe cei mari: asculta, observa si imita. Din acest motiv un parinte are o influenta destul de mare asupra lor. Asa ca fii atent ce vorbesti si cum te porti in fata lor.
Daca ii spui unei cunostinte care te suna ca un membru al familiei nu este acasa desi este neadevarat, copilul tau poate invata ca este bine sa minti.
Daca ramai calm atunci cand discuti despre o problema grava cu propriul copil, tanarul va invata sa ramana calm cand este provocat. Daca iti ceri scuze atunci cand vorbesti urat copilul va invata sa isi asume responsabilitatea pentru greselile sale.
Cand impartasesti anumite experiente tanarul se va obisnui sa iti marturiseasca sincer ceea ce gandeste. Invatarea dupa model este o metoda atat de simpla si eficienta incat uneori uitam sa o folosim.
Pe masura ce iti educi copilul si construiesti un plan de imbunatatire a comportamentului sau, este necesar sa iei in considerare trei idei importante.
· Accepta idei noi si fii sincer!
Daca ceea ce faci are efecte pozitive atunci continua, daca nu este mai bine sa iti modifici conceptia.
· Ai rabdare!
Daca tanarul are doar 12 atunci este clar ca inca nu si-a definit in totalitate comportamentul. Acorda-i ceva timp sa se dezvolte.
· Exerseaza!
Orice parinte trebuie sa exerseze. Asa cum un copil invata sa se comporte asa invata si un parinte sa isi controleze atitudinea. Talentul in educarea copilului nu se naste si nici nu apare printr-o intamplare fericita. Pe masura ce exersezi, va deveni tot mai usor sa iti educi copilul.
Iata cateva sfaturi pentru a imbunatati educatia copilului tau.
Stabileste foarte bine telul! Trebuie sa fii constient de scopul pe care il urmaresti in educatia copilului. Prima oara trebuie sa decizi care este modalitatea cea mai potrivita prin care poti face asta. Ce schimbari in comportamentul tanarului vrei sa realizezi? Stabileste un tel care sa poata fi atins cu succes si care sa iti usureze cat de cat munca. Daca este posibil, alege o metoda prin care intreaga familie sa beneficieze de rezultatele pozitive.
Alege trei atitudini pe care vrei sa le modifici la copilul tau. Incearca sa urmaresti comportamentul lui pe parcursul unei saptamani si sa analizezi de cate ori se repeta in cursul aceleiasi zile. Nu incerca sa modifici ceva, ci limiteaza-te doar la simpla observatie.
Rezultatele acestei analize sunt decisive; in timp vei observa daca s-a schimbat ceva sau nu. Daca incerci sa notezi aceste reactii nepotrivite vei observa schimbarile de-a lungul timpului.
Unii copii invata mai greu, altii invata mai usor. In cazul unora dintre ei schimbarile sunt greu de observat dar exista.
Daca perseverezi atunci vei reusi sa iti educi copiii asa cum doresti si sa le modifici comportamentul.
Mult succes!