Cum vorbesti copilului astfel incat sa te asculte?

| | Actualizat: 2017-01-10 12:03:35

Felul in care te adresezi copilului are un impact major asupra felului in care percepe el mesajul si a modului in care iti raspunde. Parintii se plang adesea ca micutii lor nu ii asculta sub nicio forma, orice le-ar zice. Problema consta in modul in care vorbesc cu ei. Iata cateva moduri de a reusi sa te faci adresata prin felul in care ii vorbesti si atat!

Uita-te in ochii lui inainte de a vorbi cu el!

Acorda-i toata atentia si stabileste contact vizual cu el, astfel incat el sa se concentreze asupra ta cand initiati o discutie. Invata-l cum sa se concentreze si spune-i "am nevoie sa te uiti in ochii mei".

Vorbeste-i in propozitii simple si cu un limbaj clar si concis!

Fii directa si ferma si incepe intotdeauna cu ceea ce este mai important! Altfel, risti sa il plictisesti pana cand ajungi la subiect. Foloseste un limbaj pe intelesul lui si nu ridica niciodata tonul la el.

Incepe prin a-i spune numele cand ii ceri ceva!

Exista cateva trucuri pe care le poti folosi in modul in care i te adresezi copilului.

De exemplu, atunci cand initiezi o discutie cu el incepe intotdeauna prin a-i pomeni numele, dupa care foloseste "te rog" inainte de a-i solicita sa faca ceva.

Introdu in discutie si imperativul "vreau sa.."!

In cazul in care cel mic nu raspunde conform rugamintii tale si este tipul de copil caruia nu ii place sa primeasca ordine, introdu imperativul "vreau sa.." la inceputul adresarii. In loc de "da-te jos de acolo!" spune-i "vreau sa te dai jos de acolo acum".

Cauta un motiv pe placul lui pentru care ar trebui sa faca ce ii ceri!

Un alt secret al modului in care te poti face ascultata consta in felul in care formulezi solicitarea. De exemplu, daca vrei ca el sa se imbrace, nu ii spune doar sa o faca si atat. Continua cu un motiv in interesul lui pentru care ar trebui sa faca asta "imbraca-te pentru a iesi afara ca sa te joci".

Fii pozitiva in exprimare!

Evita sa il folosesti pe "nu" atunci cand ii vorbesti. In loc sa ii spui "nu mai alerga prin casa", i te poti adresa "doar afara ai voie sa alergi, in casa trebuie sa mergi normal".

Foloseste-te de "cand... atunci"!

Atunci cand folosesti acest tip de adresare, micutul stie ce asteptari ai de la el si ca are de ales. De exemplu spune-i "cand te vei spala pe dinti, atunci iti voi citi povestea preferata". Functioneaza mai bine decat cu "daca" - lasa loc de interpretare si o libertate prea mare de alegere.

Citeste si despre