Ti se intampla si tie sa fii lovit de copilul tau? Te-ai intrebat vreodata ce se intampla cu adevarat cu cel mic si ce incearca el sa iti comunice prin aceste gesturi agresive?
Multi parinti se ingrijoreaza atunci cand sunt loviti de copiii lor, gandindu-se ca au esuat in educarea acestora. Nu putini sunt cei carora le este rusine sa ceara ajutor de specialitate atunci cand este cazul.
Aproape orice copil isi loveste parintele cel putin o data. Felul in care tu, ca parinte, raspunzi gestului va influenta "recidiva" celui mic. Daca raspunzi, la randul tau, agresiv, comportamentul copilului se va mentine. Practic, reactia ta il incurajeaza sa te loveasca din nou.
Ce incearca sa transmita copilul
Atunci cand loveste, cel mic nu o face intentionat, nu este "rau", nu are nevoie sa fie pedespsit sau certat. Are nevoie de prezenta ta, a parintelui.
Dat fiind faptul ca abilitatile de comunicare si sociale sunt in curs de dezvoltare, copilul cel mai adesea isi loveste parintele cand simte emotii puternice. Aceasta este calea lui de a comunica. Si ce incearca sa spuna copilul? Gestul de lovire poate sa fie forma prin care iti transmite ca e furios, stresat, sau simte ca nu are control asupra unei situatii, ca e obosit sau ca are nevoie de atentie din partea ta.
Specialistul in educatie si psihiatrie Daniel Siegel ofera si o alta perspectiva asupra agresivitatii copiilor la adresa parintilor. Iar aceasta explicatie are in vedere mai ales copiii mai mari. Atunci cand copilul are o relatie de atasament securizant cu parintele, el se simte atat de in siguranta incat vrea sa testeze apropierea dintre ei. Cu alte cuvinte, comportamentul agresiv este semnul prin care micutul iti spune ca are atat de multa incredere in tine si in relatia voastra, incat isi da voie sa faca si gesturi mai putin agreate social, cum ar fi sa te loveasca.
Ce poti face pentru a pune capat agresiunii copilului?
Sa ramai calm atunci cand copilul te loveste este destul de greu, aproape imposibil. Expertul in parenting Laura Markham spune ca, in momentul in care esti lovit de copil, este de preferat sa nu faci nimic. Pentru a ajuta copilul sa isi regleze trairile emotionale puternice, este necesar ca mai intai sa te linistesti tu.
Cei mici invata de la noi, parintii, sa isi gestioneze iesirile emotionale daca ne vad pe noi gestionandu-ne propriile trairi, daca le aratam ca noi acceptam toate emotiile (pozitive sau negative) si daca stabilim limite clare vizavi de anumite comportamente (de genul "Noi in familie nu ii lovim pe ceilalti atunci cand suntem nervosi").
In plus, atunci cand copilul se linisteste, poti discuta cu el despre incident si ii poti sugera si alte mijloace de a actiona, decat sa loveasca, atunci cand se simte furios sau trist, singur, stresat sau speriat.
O alta tactica este aceea de a-l invata sa isi exprime emotiile prin cuvinte: "In acest moment ma simt frustrat", "Sunt atat de furios ca ai intarziat". Iar acceptarea emotiilor din partea parintelui il poate linisti pe cel mic: "Te inteleg ca esti suparat pe prietenul tau. Daca as fi in locul tau si eu m-as simti la fel".
De asemenea, e de preferat sa nu expui copilul la agresiune, asa ca fii atent la ce emisiuni urmariti la televizor! Si nu uita ca tu esti modelul cel mai important, deci atentie si la propria ta agresiune si la felul in care o exprimi.
Cand e cazul sa te ingrijorezi?
In cazul in care comportamentul agresiv al copilului persista si daca acesta loveste si alte persoane (adulti sau copii), este bine sa te adresezi medicului pediatru. Tendinta de a-i lovi pe ceilalti se intalneste atat in cazul ADHD, precum si in cazul tulburarii de opozitionism, dar si in cazul intarzierilor de dezvoltare.