Jocurile video au mare priza atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor. Impactul nociv al acestora a fost recunoscut recent de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Institutia a anuntat ca dependenta de jocurile video face parte din aceeasi categorie de tulburari psihice din care fac parte dependenta de cocaina si cu dependenta de jocuri de noroc.
Tulburarea psihica provocata de dependenta de jocurile video a fost inclusa in ultima editie a Clasificarii Internationale a Bolilor si Problemelor de Sanatate (ICD-11), lucrare care contine clasificarea tulburarilor psihice in Europa.
Cum se manifesta dependenta de jocurile video
Dependenta de jocurile video ("gaming disorder" in limba engleza) se refera atat la jocurile pe internet, cat si la cele offline. Persoana dependenta de jocurile video nu se poate opri din aceasta activitate si manifesta un comportament obsesiv in legatura cu jocul.
Pentru ca cineva sa primeasca diagnosticul de dependenta de jocuri video, trebuie sa acorde o prioritate excesiva acestui tip de joc, prin ignorarea altor activitati si a consecintelor negative care apar in urma jocului. Mai mult, consecintele negative trebuie sa se manifeste cel putin 12 luni si trebuie sa afecteze atat viata sociala, cat si cea profesionala si familiala.
Care este profilul jucatorului patologic
Jocul patologic ("gambling") in general a fost introdus ca diagnostic oficial in editia din 1977 a ICD. Problemele legate de jocul patologic au fost recunoscute de Freud inainte ca aceasta tulburare sa fie numita dependenta. In 1957 a fost infiintata comunitatea Jucatorilor Anonimi, iar in 1968 a fost creat primul program special pentru tratarea jocului patologic.
Cercetarile au aratat ca exista riscul sa fie atrase de jocurile de noroc persoanele care in copilarie au prezentat simptome de hiperactivitate si lipsa de atentie.
Jucatorii patologici sunt incapabili sa isi controleze implusurile, sunt cautatori de senzatii, le place riscul, sunt dezinhibati si se plictisesc repede. Ei au un mod de gandire de tip magic-fantastic. In plus, nu suporta esecul si sunt predispusi la depresie si anxietate.
Persoanele care sunt jucatoare patologice pot prezenta distorsiuni de gandire si pot avea nevoie de aprobarea celorlalti. Atunci cand nu joaca, acesti oameni pot fi muncitori constiinciosi sau compulsivi, care lucreaza din greu numai atunci cand sunt pusi in fata unor termene limita.