Limbajul corporal al parintilor influenteaza comportamentul copiilor

| | Actualizat: 2011-10-31 10:44:32

Limbajul corporal al parintilor influenteaza copiii in mai multe moduri decat ti-ai putea inchipui. Toti parintii informati sunt atenti la limbajul nonverbal si incearca sa il adapteze la toate situatiile si interactiunile pe care le au cu micutul pentru a face din el o tehnica parentala de succes in cresterea si educarea lui.

Limbajul corporal sau nonverbal este parte integranta din stilul tau parental. Acesta are o putere impresionanta asupra copilului in unele dintre cele mai importante aspecte ale cresterii si dezvoltarii::

  • comportament;

  • atitudini;

  • stima de sine;

  • incredere in forte proprii etc.

Limbajul corporal pozitiv al parintilor si copiii

O singura grimasa sau comportament care transmite copilului un mesaj nonverbal negativ nu va avea un efect imediat asupra copilului, insa acumularea lor in timp duce la efecte pe termen lung. De exemplu, daca folosesti de obicei un limbaj corporal deschis, pozitiv, prietenos, apropiat si respectuos atunci cand vorbesti cu cel mic ajuti la cresterea stimei de sine si ii dai mai multa incredere in el, iar acesta este foarte putin probabil sa se angajeze in comportamente neadecvate pentru a-ti atrage atentia. Stie ca nu este nevoie sa apeleze la astfel de mijloace!

Toate aceste beneficii se inradacineaza in viata copilului in timp si il face sa fie o persoana puternica. Atunci cand copilul creste si devine adolescent sau adult va reusi sa controleze si sa rezolve mai usor conflictele si sa faca fata situatiilor tensionate si problemelor.

 

Limbajul corporal negativ al parintilor

 

Insa daca ai un limbaj corporal care transmite un mesaj negativ – enervant, iritant, indiferent, inchis – atunci efectul este tocmai invers. Copilul se va simti nedorit, neimportant, neiubit si va avea impresia ca nu iti pasa de el. Increderea si stima de sine au de suferit si cel mai probabil ca se va angaja mai usor in comportamente nepotrivite si obraznicii, in special pentru a-ti atrage atentia.

Cum sa dezvolti un limbaj nonverbal pozitiv pentru a-l ajuta pe copil?

Limbajul corporal sau nonverbal in fata copilului include mai multe aspecte:

  • expresia faciala;

  • postura;

  • contactul vizual.

Trebuie sa lucrezi in toate aceste compartimente ale limbajului corporal pentru a trasnmitte semnale pozitive.

Mentine contactul vizual atunci cand vorbesti cu el!

Contactul vizual este una dintre cele mai importante parti din limbajul nonverbal. Acesta este unul dintre lucrurile pe care copiii le invata cel mai greu in ceea ce priveste comunicarea cu ceilalti. De aceea, depinde de tine sa il inveti sa mentina contact ochi-in-ochi atunci cand vorbeste cu cineva facand chiar tu asta cu el. De cate ori te striga sau te solicita pentru ceva nu ii raspunde in timp ce faci altceva, opreste-te si uita-te in ochii lui. Incurajeaza acest tip de discutii, il va ajuta sa capete incredere in el si sa simta ca este ascultat, apreciat, inteles.

Stai cu fata catre copilul tau cand vorbesti cu el!

Iar acest lucru nu inseamna doar sa indrepti capul spre el, ci trebuie sa te intorci cu tot corpul spre el. Pe de o parte acest lucru arata interes si deschidere pentru ce are sa-ti spuna, pe de alta, te ajuta sa te opresti din ce faci si sa ii acorzi intraga atentie. Daca doar intorci capul spre el, vei avea tendinta sa revii rapid le ce faceai pentru ca esti concentrata la ce faci si nu vei reusi sa te opresti.

Asculta ce are de spus copilul!

Nu il lasa sa vorbeasca pe langa tine, ci cu tine! Concentreaza-te asupra a ceea ce are de spus, inclusiv cu trupul nu numai cu simtul auzului. Opreste-te din ce faci si asculta-l pana la capat fara a face altceva in acelasi timp.

Atentie la postura si la mimica!

Daca vorbesti cu el avand o fata incruntata,serioasa, grava, pumni inclestati, respiratie accentuata si alte astfel de semne care arata cat de agitata si nervoasa esti atunci copilul nu va fi capabil sa iti comunice nimic deschis si cu incredere. Trebuie sa ai un chip relaxat, o grimasa calda (nu neaparat sa zambesti), o postura relaxata si sa stai cu bratele deschise spre el, pentru ca ii va permite sa abordeze altfel problema. Toate acestea arata ca esti „dispusa” sa il asculti si sa ii oferi sprinjinul tau!

 

Citeste si despre