Modul simplu, dar totusi puternic, de a-i face pe copii sa coopereze

| | Actualizat: 2018-03-08 00:00:00

Stim cu totii cat de greu poate fi sa-i facem pe copii sa raspunda solicitarilor noastre: "du-te la culcare, intra in masina, vino la masa, imbraca-te ..." totul pare a fi dificil. In continuare iti vom dezvalui un instrument puternic, cu ajutorul caruia poti sa-ti determini copilul sa faca lucrurile cu mai multa cooperare si usurinta!

Conecteaza-te cu copilul tau pentru cateva minute inainte de a-i cere sa faca ceva sau, altfel spus, "relatia inainte de solicitare". Nu numai ca acest lucru va face ca ziua ta sa decurga mai usor, dar va va permite sa construiti o relatie mai calda si mai stransa.

Cum il faci pe copilul tau sa coopereze

Iata cateva modalitati de implementare a conceptului "relatia inainte de solicitare":

1. Opreste-te din ceea ce faci si observa! Urmareste-ti copilul in liniste!

Inainte de a spune "Imbraca-te!", opreste-te pentru o clipa si observa in ce este angajat copilul tau. Se joaca de-a supermarketul cu alimente de jucarie? Pune masinile in garaj? Numara banutii din pusculita? Urmareste-l pentru o secunda si observa pur si simplu cum este cufundat in mijlocul a ceva.

2. Vorbeste-i sau intreaba-l: "Vad ca esti..." sau "Poti sa-mi spui ce faci?"

Recunoaste cu voce tare ce face copilul: "Oh, vad ca faci o felicitare pentru bunica", "Vad ca pui omuletii in trenul tau. Vei trage prin casa acest tren foarte lung?" sau "Poti sa-mi spui ce faci/ ce te joci?"

3. Intreaba-l: "Pot sa ma joc cu tine?"

Copilul va fi mult mai dispus sa mearga sa se spele pe dinti sau sa-si aranjeze cartile dupa ce te-ai jucat cu el chiar si pret de doar cateva minute. Atunci cand copilul este implicat in ceea ce face, intreba-l: "Pot sa ma joc cu tine?" Si apoi urmeaza-i indicatiile, lasa-l pe el sa fie seful.

Timp de cinci minute (sau oricat de mult timp ai la dispozitie), faceti impreuna un puzzle, jucati-va cu mingea, construiti ceva cu cuburile, coloreaza alaturi de el, uitati-va impreuna in carti, fugiti in cerc sau implica-te in orice face copilul tau deja. Unii copii sunt deschisi sau chiar incantati de participarea parintilor, in timp ce altii prefera doar ca parintii sa se uite.

4. Acorda-i dreptul de a decide

Copiii adora sa aiba sentimentul de putere si control. Acordandu-le un pic dreptul de a decide in acest proces (de a face urmatorul lucru), este mai probabil sa coopereze.

Exemple de intrebari care le da dreptul de a decide:

  • "In ce loc special vrei sa lasi jucaria asta (pana dimineata, pana ne intoarcem, etc.)?" - Cand un copil se joaca cu ceva, chiar inainte de culcare sau inainte de a pleca undeva, ofera-i sansa sa lase jucaria intr-un loc special, unde stie ca o va gasi mai tarziu. Acest lucru il va ajuta sa coopereze;
  • "Vrei sa (faci urmatorul lucru) acum sau in 5 minute?" - Roaga-l sa repete ce va face cand timpul va expira. Pune-l pe el sa seteze intervalul de timp;
  • "Cum vrei sa ajungi acolo? Vrei sa facem mersul piticului sau sa sarim impreuna?";
  • "Cand faci o pauza?" - Imagineza-ti ca esti prins in asambalarea unui dressing de la Ikea cu 134 de suruburi, iar cineva insista sa te opresti chiar in secunda asta. Dar tu ai nevoie sa-ti pui un semn in brosura de 34 de pagini, ca sa stii unde ai ramas. Uneori, un copil ar putea fi implicat cu aceeasi intensitate in construirea unui proiect Lego, construirea unei case pentru papusi sau sortarea scoicilor;
  • "Poti sa te ocupi de X?", "Poti sa te ocupi de alegerea cartilor pe care le vom citi in seara asta?", "Poti sa duci acest rucsac la masina?" - Cand ii dai unui copil ceva de facut, ii reduci acestuia rezistenta si il entuziasmezi.

5. Impartaseste-i copilului din timp programul

Lasa-ti copilul sa stie planul zilei in avans. "Vom merge la biblioteca, apoi la cursurile de inot, apoi ne oprim in parc timp de o ora". Scrie-i o lista de verificare pentru el (sau o lista de verificare a imaginilor, daca nu pot citi inca) si cere-i sa verifice daca lista este respectata.

Roaga-l sa te ajute sa pregatesti sau sa impachetezi lucruri pentru o anumita activitate. Acest lucru ii confera un sentiment de control, siguranta si participare, mai degraba decat sa se intrebe: "Si unde mergem?", in timp ce tu conduci deja masina. De asemenea ia in considerare aceste sfaturi suplimentare pentru a construi entuziasmul copilului despre evenimentele zilei. Nu trebuie sa petreci decat 5 minute de conectare inainte de a-i cere copilului sa faca ceva. Iar aceste 5 minute il vor ajuta pe cel mic sa termine urmatorul lucru cu mai multa cooperare si mai putin rezistenta.

De asemenea, studiile sugereaza ca doar cateva momente de conectare reprezinta o forma de ingrijire delicata, dar pot fi si un explorator puternic al competentei sociale si al realizarii academice a unui individ, nu numai in copilarie si adolescenta, ci pana la maturitate.

Citeste si despre