Anii copilariei marcheaza o perioada de dezvoltare rapida. Pe masura ce cresc, copiii mici constientizeaza ca sunt indivizi separati de parinti si de alte persoane care au grija de ei. Prind gustul explorarii mediului inconjurator si incep sa actioneze independent.
Copiii sunt, de asemenea, dornici sa se afirme, sa comunice ce le place si ce nu le place si sa faca totul fara pic de ajutor. Problema cu cei mici este ca au abilitati limitate de autoreglare emotionala. Din perspectiva dezvoltarii, ei nu au invatat inca sa-si gestioneze emotiile. Desi incep sa invete cuvinte si fraze noi intr-un ritm rapid, ei inca nu stapanesc pe deplin abilitatile de comunicare.
Copiii se bazeaza foarte mult pe actiuni pentru a-si comunica nevoile. Atunci cand doresc sa-si asume o sarcina dificila, te dau la o parte, strigand “eu, vreau eu sa fac asta!” Gesturile si aratatul cu degetul sunt forme comune de comunicare in cazul copiilor mici, dar cand nevoile nu sunt indeplinite, ei incep sa traga de obiecte sau de persoane, te inteapa sau chiar te lovesc si te imping. Comportamentele lor variaza mult in aceasta etapa de dezvoltare. Daca unii copii nu lovesc aproape niciodata pe nimeni, altii apeleaza frecvent la forme de comunicare fizica. Lovitul, impinsul si muscatul sunt manifestari agresive care ii ingrijoreaza pe parintii si le declanseaza emotii puternice.
Desi aceste comportamente sunt generate de un control slab al impulsurilor, ele produc reactii emotionale. In plus, parintele copilului agresiv se confrunta cu mari greutati in strunirea acestuia. Asigura-te ca agresivitatea copilului nu este un precursor al unui comportament agresiv pe viata.
Iata cateva sfaturi, care te vor ajuta sa determini nevoile care stau la baza comportamentul violent si sa-ti inveti copilul sa comunice fara a folosi agresivitatea.
Modele de comportament
Comportamentul agresiv este o manifestare a sentimentelor care dau in clocot. Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este sa identifici cauza care a declansat sentimentele de frustrare si furie si sa-ti construiesti strategia pornind de acolo.
Pune-ti urmatoarele intrebari:
• Unde apare cel mai des comportamentul agresiv?
• Cand apare cel mai des acest comportament?
• Se intampla doar intr-o anumita imprejurare sau intr-o anumita perioada de timp?
• Ce s-a intamplat inainte de actul agresiv?
• Cand a mancat, s-a odihnit sau s-a jucat ultima data copilul tau?
• Exista schimbari majore in viata ta de familie care ar putea declansa copilului sentimente intense? Un divort sau un deces in familie? Nasterea unui fratior sau a unei surioare? Mutarea in alta casa, la o alta gradinita sau la o noua scoala? Schimbarea jobului unuia dintre parinti?
Stabilirea tiparelor de comportament ajuta parintii sa descopere ce anume declanseaza comportamentul agresiv si sa stabileasca ce pot face pentru a-l preveni.
Strategii de prevenire a comportamentului agresiv
Este important sa tii cont de temperamentul copilului atunci cand stabilesti metodele de prevenire a agresivitatii. Copiii mici nu isi pot satisface propriile nevoi emotionale, bazandu-se exclusiv pe adultii care-i sustin in viata de zi cu zi. Ei au nevoie ca parintii sa ia in considerare personalitatile lor, nivelul de dezvoltare si nevoile lor fizice si emotionale.
• Anunta-ti copilului din timp ca va urma o schimbare importanta in viata lor. Copiii se lupta adesea cu perioadele de tranzitie.
• Invata sa-ti cunosti copilul. Daca este timid, nu-l presa sa faca lucruri cu care nu se simte confortabil. De exemplu, participarea la o petrecere zgomotoasa cu foarte multi copii temperamentali il poate destabiliza.
• Pregateste-l emotional pentru orice iesire in lume. Apeleaza la jocuri cu tematica de petrecere sau calatorii. Copiii invata prin joc cum sa-si comunice nevoile altora si ce sa faca cand se simt vulnerabili.
• Ofera-i posibilitatea sa aleaga din mai multe optiuni. Copiii au parte de foarte putine alegeri in viata. Atunci cand le dai ocazia sa faca propriile alegeri, ei invata sa-si dezvolte independenta in scop constructiv.
• Acorda atentie maxima celor 3 activitati de baza din viata unui copil: dormit, mancat si joc. Daca ramane restant la oricare dintre aceste capitole, copilul poate dezvolta un comportament agresiv.
Cum sa raspunzi agresivitatii
Comportamentul agresiv il poate determina si pe cel mai calm dintre parinti sa intre in defensiva. Acesta are sentimentul ca esueaza in sarcina de educare a acopilului, devine frustrat si poate exagera in reactii. Din pacate, reactiile exagerate ale parintilor intensifica comportamentul agresiv.
• Ramai calma. Copilul tau se afla intr-o stare proasta si are nevoie de tine sa-ti stapanesti nervii.
• Ofera-i alternative. Copilul tau nu stie ce sa faca atunci cand e coplesit de emotii intense, asa ca face ceea ce ii vine in mod natural. Daca ii cenzurezi comportamentul fara sa-i oferi alternative, nu va putea invata sa-si canalizeze energia negativa intr-un mod constructiv. Daca copilul are tendinta sa loveasca, scoate-l afara din casa si sugereaza-i sa arunce cu mingea intr-un perete.
• Distrage-i atentia. Uneori, comportamentul agresiv se amplifica si copilul nu stie cum sa iasa din acest cerc vicios. Ajuta-l, cerandu-i sa ti se alature intr-un joc de tipul “prinde-ma daca poti” sau rugandu-l sa-ti dea o imbratisare uriasa. Dupa se ce calmeaza, reaminteste-i ca lovirea nu este acceptabila, dar saritul in sus sau sfasiatul hartiei este ok.
• Luati o pauza impreuna, pentru a-l ajuta sa se calmeze. Daca ii ordoni sa se calmeze, se va simte abandonat fix atunci cand are mai multa nevoie de tine. Amenajeaza un spatiu unde sa va puteti relaxa impreuna, cum ar fi o terasa sau balconul impodobit cu flori. Rezista nevoii de a discuta pe marginea comportamentul agresiv, pana cand copilul este calm.
Comportamentul agresiv poate fi dificil de gestionat de catre parinti, dar folosirea unor tehnici pozitive de parenting ii ajuta pe copii sa invete ca sunt iubiti si sprijiniti, chiar si atunci cand sunt coplesiti de emotie. De asemenea, ii incurajeaza sa caute ajutor in momente de cumpana.