Reintregirea familiei

| | Actualizat: 2005-07-29 14:16:03
Intrebare:

- Am un copil din prima casatorie in varsta de 9 ani. M-am recasatorit de curand si as dori sa stiu cum as putea imbunatati relatia dintre copil si sotul meu. Ei se inteleg bine, insa copilul nu comunica foarte mult cu sotul meu. Va multumesc!

Raspuns:
 

Observ cã dumneavoastrã aveþi o percepþie pozitivã asupra relaþiei tatã-fiu, dar sesizaþi o lipsã de comunicare între cei doi.

În momentul în care se formeazã o nouã familie, nu este nimic prea simplu. Mai ales atunci când copilul trebuie sã accepte un nou pãrinte. Existã o perioadã de tatonare, mai ales la început, în care fiecare doreºte sã-l cunoascã mai bine pe celãlalt pentru a reuºi sã se adapteze ºi sã se accepte.

Trebuie sã vã amintiþi cã sexul masculin oricum nu vorbeºte prea mult, bãrbaþii comunicã mai mult prin gesturi, prin fapte, prin ceea ce realizeazã. Gândiþi-vã dacã nu cumva bãiatul dumneavoastrã  are o structurã introvertitã, pentru cã în acest caz,  comunicarea cu ceilalþi adulþi sau copii este mai limitatã.

În relaþia cu tatãl lui va avea o atitudine mai rezervatã pentru cã acesta este modul lui de a fi, de a se comporta. Poate regãsiþi aceeaºi atitudine ºi în relaþia cu dumneavoastrã. Dacã este introvertit, atunci comportamentul copilului este justificat.

Dacã fiul dumneavoastrã este un copil comunicativ, sociabil, extrovertit, lipsa lui de comunicare ar putea fi interpretabilã: încã nu s-a acomodat cu noul tatã, ºi este în perioada de tatonare, ori ascunde o teamã sau poate chiar o respingere faþã de el. Ar fi indicat sã vã gãsiþi un prilej sã discutaþi cu copilul pentru a afla care este originea lipsei sale de comunicare.

Bineînþeles cã discuþia trebuie sã fie gestionatã într-un mod foarte diplomatic pentru cã bãiatul vã iubeºte, ºi pentru a nu vã supãra s-ar putea sã vã ascundã adevãrul.
În oricare dintre situaþiile prezentate nu trebuie impusã comunicarea sau nu trebuie reproºatã lipsa ei. Într-o familie nouã totul trebuie construit cu rãbdare ºi tot ceea ce s-a obþinut pozitiv, trebuie consolidat. Gândiþi-vã care sunt pasiunile copilului ºi soþului dumneavoastrã. Observaþi care sunt cele comune ºi încurajaþi-le.

Soþul se poate juca cu copilul, îl poate provoca la activitãþi interesante pe care sã la parcurgã împreunã. Noul tatã nu trebuie sã aºtepte din partea fiului o comunicare totalã de la început, dar o poate accesa vorbind cu el ca ºi cum ar vorbi cu cel mai bun prieten al lui, povestind ce a mai fãcut pe la servici, comentând un meci de fotbal cerându-i ºi pãrerea copilului, sau despre maºini sau alte subiecte de interes comun, exact cum ar vorbi cu un om mare, natural.

Sunt sigurã cã bãiatul va cere explicaþii atunci când nu înþelege ceva, ºi va fi mândru în momentul în care va fi în posesia unor informaþii interesante. ªi dacã aveþi program toþi trei împreunã, lãsaþi-i ºi pe ei "bãrbaþii" sã aibã spaþiul lor. Încercaþi toate aceste lucruri treptat, ºi veþi constata ºi efectele!  

Diana Paula Stoian,
Specialist in Psihologia Copilului

Detalii specialist

Citeste si despre