Toanele copiilor, cauze si solutii

| | Actualizat: 2011-04-28 18:26:24

Toanele copiilor mici ajung sa dispere multi parinti. Trecerea parca din senin de la o stare vesela si optimista la una furioasa, in care plange si arunca cu tot ce intalneste in cale induce parintii in eroare si ii lasa fara solutii. Acestia nu stiu ce sa faca pentru ca nu reusesc sa identifice adesea care este declansatorul acestei schimbari bruste de dispozitie.

Schimbarile bruste de dispozitie sunt o parte fireasca din dezvoltarea copiilor. Este esential, ca parinte, sa faci diferenta intre aceste reactii si un comportament neadecvat sau obraznicie. Trebuie in primul rand sa intelegi cauzele care stau la baza lor pentru a-i ajuta sa le depaseasca si sa le corecteze.

Cauze frecvente ale toanelor copiilor mici

Copiii mici nu pot si nu stiu sa comunice nevoile si trairile asa cum ar trebui

Pentru copiii de 1-3 ani, este frustrant ca nu pot sa intelege anumite lucruri care se intampla in jurul lor. Sunt multe aspecte ale lumii inconjuratoare care le creeaza frustrari. Acestea se transpun in crize de isterie si reprize de plan incontrolabil si inexplicabile.

Ele pot porni de la o simpla plictiseala pana la o furie creata de alt copil pe care nu stiu sa le exprime.

Ei nu stapanesc si nu inteleg conceptul de timp

Recompensarea amanata (recunoasterea intarziata) a meritelor copilului este un concept pe care micutii de 2-3 anisori nu il inteleg. Si pentru ca nu inteleg, reactioneaza imediat. De asemenea, ei nu stiu sa astepte sa li se dea lucruri. Ei asteapta atunci pe moment tot ceea ce au nevoie si fac foarte urat daca nu li se indeplineste dorinta.

Nu reusesc sa controleze impulsurile

Ei pun in practica ceea ce simt, in felul lor. Nu stiu ca trebuie sa isi stapaneasca furia atunci cand o simt si ca trebuie sa se poarte intr-un anumit fel. Ei nici nu cunosc sau nu reusesc sa identifice furia cu tipetele, plansul sau agitatia exagerata de care da dovada comportamental cand are aceasta stare.

Au dificultati in a trece cu usurinta de la o activitate la alta

Copiii mici au problene in a se adapta tranzitiilor. Este nevoie de energie fizica si mentala pentru a face rapid trecerea de la o actiune la alta si ei nu au mereu aceste calitati, precum nici capacitatea de a se concentra atat de rapid la o alta activitate, imediat dupa o alta.

Obosesc si li se face foame foarte repede

Desi parca abia i-ai dat sa manance si a dormit, micutul tau poate manifesta oboseala si foame mai repede decat crezi. Acestea sunt alte motive care stau la baza toanelor copiilor mici.

Cum faci fata toanelor copilului?

  • cu multa rabdare si perseverenta pentru a afla cauza toanelor; parintii au tendinta sa se enerveze rapid atunci cand observa ca micutii lor au toane, fara sa cunoasca care e motivul lor;

  • uneori copiii au toane pur si simplu, ca metoda de a atrage atentia sau din plictiseala, cu acestea este cel mai greu de luptat, insa cea mai buna metoda este aceea de a avea mereu la-ndemana o alta activitate sau idee prin care sa ii distragi atentia;

  • inavata-l sa recunoasca emotii, sentimente, trairi si sa le exprime verbal; multe dintre aceste crize vor fi evitate astfel.

Trucuri de la mamicile din comunitatea Copilul.ro pentru a face fata toanelor copiilor mici

Crinamm: Cum multa fermitate din partea noastra. Sa nu dam inapoi cand am zis sa nu faca un lucru, adica el vrea sa ia un lucru eu nu ii dau voie, el se tranteste cu fundul de pamant si eu cedez si ii dau lucrul respectiv, adica NU ramane NU. Iar daca am pus o "mica pedeapsa" sa ne tinem de ea altfel... nu exista sorti de izbanda.

Ankag: Disciplina, perseverenta. Si Tina urla cand vrea ceva sau daca faci ceva ce nu vrea. Asa isi manifesta ei dorintele la inceput, pana vorbesc. Dar rolul parintelui din punctul meu de vedere este sa ii explice copilului ce e voie si ce nu e voie, sa ii puna cuvintele pe buze. De exemplu, suntem la masa si ii dau sa manance cu lingurita si daca ea vrea sa ii dau mai repede si incepe si se agita, tipa, se arcuieste. Eu nu ma enervez, nu ma agit, nu reactionez repede... o intreb calm "Mai vrei?" "Da?" si pe urma ii dau inca o lingurita. Si tot asa... cu multa rabdare si la fel de fiecare data.

Citeste si despre