Disciplina copiilor este un obstacol cu care de lupta multi parinti. Daca nu obtii intotdeauna rezultatele dorite, incearca o perspectiva noua. Aplica trucurile folosite cu succes de specialistii in educatia copiilor.
Educatorii, invatatorii si profesorii cu experienta folosesc uneori tehnici de disciplina la care parintii nu se gandesc uneori. Afla 7 modalitati de a disciplina cu succes copilul, impartasite de profesionisti.
Da-i sansa sa isi revizuiasca greselile
Cei mai multi copii stiu cand gresesc si cand incalca regulile. O simpla atentionare poate fi uneori suficienta pentru a corecta un comportament gresit. In ciuda manifestarilor temperamentele, copiii vor sa obtina aprobarea parintilor. Spune-i "Incearca inca o data sa faci asta corect" si daca incalca din nou regulile, impune abia atunci sanctiunile.
Foloseste-te de vinovatie in doze mici
O privire dezamagita poate avea uneori efecte mai puternice asupra copilului decat tipetele unui adult. Cand comportamentul copilului este gresit, adu-i aminte de consecintele asupra celorlalti. De exemplu, daca micutul atinge lucruri pe care nu trebuie sa le atinga, spune-i "S-ar putea sa fii racit, iar atingand acel lucru, se vor imbolnavi si ceilalti copii".
Ofera-i o numaratoare inversa
Copiii pot pierde usor contactul cu trecerea timpului. Daca ii oferi o numaratoare inversa, ii dai sansa sa isi indeplineasca responsabilitatile la timp. Daca micutul este nevoit sa plece la scoala la 8:00, adu-i aminte sa mearga la baie la 7:45 si se imbrace la 7:55.
Discuta cu micutul la nivelul lui
Parintii fac adesea greseala sa vorbeasca cu micutul de sus, la modul propriu. Lasa-te la nivelul lui, pentru ca asa vei avea contact vizual cu cel mic si il vei faca sa fie mai atent la intructiunile tale.
Explica-i cand sa-si urmeze impulsurile
In loc sa lupti cu tendintele naturale ale copilului tau, permite-i sa le exploreze la momentul potrivit. Copiii care sunt autoritari cu cei din jur pot fi responsabili de organizarea jocurilor. Daca micutul tau se distreaza cel mai bine cand distruge ceva, lasa-l sa rupa in bucati pliantele cu oferte promotionale primite prin posta dupa ce le-ai citit.
Lasa copiii sa faca schimb de sarcini
Cand ai mai multi copii si fiecare dintre ei are sarcini si responsabilitati casnice, nu este necesar sa impui tu fiecare sarcina. Lasa-i pe copiii sa face schimb de sarcini daca isi doresc acest lucru. Schimbarea ii va face mai productivi.
Lasa-l sa contribuie la crearea regulilor
Multi educatori si invatatori discuta in detaliu regulile cu copiii la inceputul anului. Cand simt ca fac parte din procesul decizional, micutii simt o responsabilitate mai mare pentru respectarea regulilor.
Il poti implica pe micut oferindu-i sansa sa iti spuna parerea lui despre corectitudinea pedepselor pentru incalcarea regulilor sau despre ordinea cea mai buna a sarcinilor. Poti chiar ruga un copil prescolar sa deseneze regulile si consecintele incalcarii lor. Astfel transformi restrictiile intr-un concept mai putin neplacut.