Daca ti s-a-ntamplat sa te intorci acasa de la coafor cu o tunsoare noua si copilul tau te-a intampinat cu o remarca acida insotita de un zambet ironic, probabil ca esti familiarizata cu sarcasmul de care au parte deseori parintii.
In general, astfel de manifestari apar in jurul varstei de 5 ani si nu sunt deloc neobisnuite, asa cum nici nu reprezinta motive de ingrijorare. Desi pot fi adesea confundate cu lipsa de respect si politete, episoadele de acest gen sunt, de fapt, un semn bun.
De ce sunt copiii sarcastici?
Probabil ca te intrebi unde a disparut ingerasul inocent si ce fel de fiinta machiavelica l-a inlocuit, poate ca iti faci procese de constiinta in legatura cu felul in care l-ai educat sau poate, pur si simplu, esti o fire sensibila si te afecteaza fiecare raspuns rautacios, cu atat mai mult cu cat vine din partea celui caruia i-ai dat viata.
Adevarul este ca nu ai gresit cu nimic si ca educatia copilului tau nu are lacune doar pentru ca acesta incepe sa se familiarizeze cu sarcasmul. De fapt, pe masura ce face acest lucru, creierul lui se dezvolta, la fel si abilitatile sale sociale. Conform Smithsonian Magazine, sarcasmul solicita creierul mai mult decat remarcile oneste si ii ajuta pe copii sa recunoasca mai usor emotiile celorlalti si totodata sa se alinieze regulilor sociale nescrise.
Shamay-Tsoory, psiholog doctorand la Universitatea din Haifa, intareste aceasta teorie si spune ca "sarcasmul este inrudit cu abilitatea noastra de a intelege starea de spirit a altor oameni si nu este doar o forma lingvistica de exprimare, ci un adevarat proces de cunoastere sociala".
Care sunt riscurile la care sunt expusi copiii sarcastici?
Poate ca tu ai simtul umorului si poate ca urmasii tai fac intr-adevar niste glume la care s-ar prapadi de ras si Ricky Gervais sau Amy Schumer. Asta nu inseamna ca toata lumea le gusta sau ca sunt potrivite pentru orice moment.
Adevarul este ca persoanele din afara familiei s-ar putea simti jignite intr-o astfel de situatie si acest lucru nu poate fi tocmai placut.
In plus, copilul tau s-ar putea transforma intr-un adevarat "bully" daca ii incurajezi acest comportament fara sa ii sugerezi si care sunt limitele in care il poate afisa. Rolul tau cel mai important in aceasta situatie este sa ii transmiti copilului tau si sensibilitatea, nu doar dorinta de a fi ironic.
Astfel, va reusi sa stabileasca singur un echilibru inofensiv intre cele doua, astfel incat sa nu compromita toate relatiile sociale de care are parte de-a lungul vietii.
Cum gestionezi atitudinea sarcastica a copilului tau?
Sigur ca te bucura faptul ca ai un copil inteligent si capabil de ironii, insa exista si situatii in care sarcasmul nu este tocmai dezirabil. Andrea Nair, psihoterapeut in Ontario, Canada este de parere ca desi pare lipsit de respect, sarcasmul copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani este un fenomen biologic ce tine de dezvoltarea lor.
Prin ironie, acestia testeaza limitele conversationale. Aportul parintilor este si el destul de important, intrucat ii poate incuraja sa continue, nediscriminatoriu, sa fie malitiosi sau dimpotriva, ii poate inhiba.
Personal, nu poti decat sa te bucuri cand urmasii tai sunt capabili sa faca remarci subtile si amuzante, insa cu siguranta nu iti doresti sa-si creeze un obicei din a rani sentimentele celor din jur.
Melanie Glenwright, profesor de psihologie la Universitatea din Manitoba, Winnipeg a petrecut ani in sir cercetand nevoia sarcasmului la copii. Aceasta considera ca, desi ironia pare mai degraba instinctiva, nu este intotdeauna cea mai buna tactica.
Aplicarea metodelor de cenzura din partea parintilor nu este insa cea mai buna idee, spune Glenwright. Acestia ar putea deveni introvertiti sau chiar antisociali in urma unui astfel de comportament.
Sfatul ei pentru parinti este ca acestia sa-si pastreze calmul si sa incerce sa ii invete pe cei mici sa intuiasca situatiile potrivite si pe cele nepotrivite pentru manifestarea sarcasmului. Si in acest sens, la fel ca in insusirea oricarei alte norme ce tine de educatie si maniere, exemplul personal este cea mai eficienta metoda.
Copilul tau este sarcastic? Tu cum ai depasit aceasta faza a copilului? Asteptam comentariile tale in sectiunea de mai jos!