La varsta de 1-2 ani, dezvoltarea copilului are un ritm alert din toate punctele de vedere, atat cognitiv, cat si fizic. Odata ce a rostit primele cuvinte, va invata altele noi si isi va extinde vocabularul foarte repede. In aceasta perioada va vorbi mult, insa cuvintele sale vor fi adesea greu de inteles.
Este foarte importanta comunicarea dintre tine si copil, astfel incat el sa invete mai repede pronuntia corecta si articularea potrivita a cuvintelor.
Iata care sunt etapele dezvoltarii limbajului la copii:
- La 15 luni - vocabularul sau contine aproximativ 10 cuvinte;
- La 18 luni - "vorbeste" singur si cu alte persoane din jur ca si cum ar purta o conversatie; poate urma instructiuni simplu de pronuntie, incepe de acum sa isi dezvolta treptat un vocabular care pana la varsta de 2 ani va contine circa 50 de cuvinte;
- La 2 ani - foloseste cuvinte pentru a comunica majoritatea nevoilor sale, poate sa construiasca propozitii, poate urma instructiuni de pronuntie mai complicate, poate sa cante si sa recite poezii si cantece simple, foloseste cuvinte care exprima emotii
Cum ii poti stimula dezvoltarea limbajului
Primul si in acelasi timp cel mai important lucru pe care il poti face pentru a-l ajuta sa-si dezvolte limbajul este sa vorbesti cu el. Cea mai sigura metoda prin care te asiguri ca el isi dezvolta capacitatea de comunicare este sa porti conversatii cu el.
Probabil vei fi tentata sa pocesti cuvintele, sa vorbesti precum bebelusii, pe limba lui, insa specialistii logopezi nu recomanda acest lucru.
Foloseste pronuntia corecta a cuvintelor in orice imprejurare, astfel incat el sa le preia corect de la tine. Daca tu vei spune mereu "lingula" in loc de "lingura" nu vei face decat sa-i transmiti ca aceasta este pronuntia corecta.
Chiar daca ti se pare ca el nu intelege ce spui, faptul ca aude cuvintele il vor face sa invete mai repede pronuntia lor. La varste mici, copiii deprind abilitati noi prin imitarea persoanelor din jur si de aceea este esential sa auda in permanenta in jur conversatii si sa fie implicat de parinti in dialoguri.
Daca micutul petrece cea mai mare parte a timpului micutul cu o bona sau cu bunicii, pune-le in vedere ca iti doresti sa poarte discutii cu el, astfel incat chiar si daca tu lucrezi si lipsesti din jurul sau, sau existe cineva care sa-i stimuleze limbajul.
In acelasi timp, va fi foarte util un joc prin care tu arati cu degetul spre obiecte familiare lui si spui cu voce tare cum se numeste acel lucru, iar apoi ii ceri si lui sa pronunte cuvantul dupa tine. Poti incepe cu partile corpului sau - picioruse, manute, degete si tot asa.
Nu corecta fiecare cuvant pe care il spune. El trebuie sa se simta incurajat in permanenta, iar daca la fiecare greseala este corectat si mustrat, isi va pierde avantul de a invata cuvinte noi.
Cititi carti pentru copii impreuna. Arata spre ilustratiile din carte si numeste obiectul pe care il indici. Apoi il poti intreba pe el ce este obiectul respectiv sau ii poti pune intrebari legate de povestea pe care tocmai ati citit-o. Chiar daca nu va sti raspunsul corect si initial il vei da tu in locul lui, va invata repede ce trebuie sa urmareasca, iar data viitoare iti va spune exact despre ce este vorba in poveste.
Incurajeaza-l sa utilizeze cuvinte atunci cand isi doreste ceva. Spre exemplu, atunci cand intinde manuta la masa dupa un anumit aliment intreaba-l simplu "ce anume vrei de pe masa?". El va raspunde stalcind cuvintele, apoi tu poti relua denumirea alimentului, astfel incat sa auda pronuntia corecta - "vrei marul? in regula, ti-l voi da eu acum."
Foarte importanta este si socializarea pentru copii. Cand iesiti la plimbare in parc lasa-l sa se joaca cu alti copii, sa comunice ei in stilul lor. Poti chiar sa organizezi intalniri de joaca la tine acasa (play dates) cu alti copii si parinti.
Invata-l poezii scurte si cantecele simple, recitati-le impreuna si cantati impreuna. Este o modalitate placuta de a va petrece timpul impreuna si este in acelasi timp si foarte educativ. Exista si multe jucarii si jocuri concepute special pentru stimularea limbajului la copiii mici si care il pot ajuta foarte mult in dezvoltarea vocabularului.
Semnele ca micutul tau are o intarziere in dezvoltarea limbajului:
- gangureste foarte rar;
- nu comunica si nici nu incearca sa comunice folosind cuvinte care chiar sa insemne ceva;
- nu te asculta cand vorbesti cu el;
- se joaca in liniste; copiii ar trebui sa fie galagiosi cand se joaca, adesea ei isi imagineaza dialoguri si poarta "discutii" lungi pe limba lor;
- nu ai parte de raspunsuri din partea lui atunci cand vorbesti cu el;
- nu poate sa numeasca obiectele atunci cand i le indici;
- foloseste doar semne, sunete sau gesturi atunci cand vrea ceva
Fiecare copil este diferit si are un ritm propriu de dezvoltare, asa ca nu trebuie sa te impacientezi in cazul in care micutul tau nu are un vocabular la fel de vast sau o pronuntie la fel de buna ca ceilalti copii din jurul lui.
Daca esti ingrijorata in legatura cu dezvoltarea lui consulta un medic, poate fi vorba de un ritm mai lent de dezvoltare sau pot fi probleme mai serioase. Nu te lasa atrasa in capcana comparatiei cu alti copii, vor fi multe mame care iti vor spune ca micutul lor vorbeste deja in propozitii lungi si ca al tau ar trebui sa faca la fel, insa singurele sfaturi pe care ar trebui sa le urmezi sunt cele ale specialistilor.
Multi parinti se impacienteaza atunci cand copiii lor nu vorbesc clar pana la o anumita varsta, insa nu este neaparat vorba despre o problema medicala. Consulta un medic pentru a sti sigur despre ce este vorba, insa ia in calcul si faptul ca dezvoltarea mai lenta a limbajului nu denota mereu o tulburare grava sau o intarziere mintala.
Exista multe personalitati remarcante care au vorbit mai tarziu, spre exemplu, Albert Einstein si poetul Lucian Blaga au inceput sa vorbeasca dupa varsta de 3 ani.
La ce varsta a inceput sa vorbeasca micutul tau? Cum l-ai ajutat sa invete mai multe cuvinte? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!