Cum sa cresti copii minunati

| | Actualizat: 2015-07-22 16:10:55

Un copil minunat – obiectivul pe termen lung al oricarui parinte. Prin ce se caracterizeaza el? Prin sanatate, maniere, comportament adecvat, umor, inteligenta, talent si multe alte aptitudini si calitati pe care le doresti din suflet copilului tau. Insa acesta nu poate fi minunat de unul singur. Parintii sunt mijlocul prin care copiii cresc frumos si armonios si se transforma in adulti responsabili si fericiti! Iata cum!

Permite-i copilului sa faca parte din viata ta!

Nu ai dat nastere unui copil doar pentru a-l hrani, a-l baga la somn si a doua zi iar la gradinita sau scoala ori cu bona pana seara tarziu cand ajungi tu de la serviciu. Viata ta si a copilului trebuie sa se intrepatrunda, sa faci in asa fel incat sa interactionati cat mai mult cu putinta.

Petreceti momente educative si relaxante impreuna!

Deschide-te cu intreaga fiinta catre copilul tau!

Fii sigura ca il vezi, ca il auzi si ca il observi tot timpul. Nu ignora niciodata copilul! Desi traim intr-o lume pusa pe repede-inainte care lasa din ce in ce mai putin timp pentru ceilalti, copilul trebuie sa fie intotdeauna prioritatea in viata ta. Mai ales cand este prin preajma ta! Aculta-l, intelege-l, ajuta-l, invata-l, ofera-i timpul si rabdarea ta!

Petreceti cat mai multe momente in familie!

Stabiliti momente in familie cat mai frecvent in programul vostru. Ajuta copilul sa se simta confortabil, iubit, apreciat, in siguranta si ca apartine cu adevarat unei familii.

Disciplineaza-l, dar fara abuzuri!

Nu te folosi de niciun fel de abuzuri (fizice sau emotionale) in incercarea de a-l determina pe copil sa faca ceva. Foloseste-te de metode punitive (numai cand este cazul) care implica mai degraba pierderea anumitor privilegii.

Comunica cat poti de mult cu el, pentru a-i castiga increderea!

Deschide o linie a comunicarii intre tine si el, in care puteti fi sinceri unul cu celalalt si in care puteti avea incredere in voi. Asculta-l cu rabdare, ajuta-l sa treaca peste dificultati, nu il critica, nu il subestima si ofera-i credit de cate ori se ofera ocazia.

Exprima-ti bucuria de a-l vedea de cate ori ajungi acasa!

De fiecare cand intri in camera lui sau ajungi acsa de undeva, lasa-l sa vada cat de mult te bucuri sa il vezi. Rosteste-i numele cat mai frecvent cu voiosie si incredere. Copilul are nevoie de afectiune din plin, asa ca nu il priva de ea!

Limiteaza-i accesul la media!

Daca limitezi timpul copilului la tv sau calculator nu inseamna ca il impiedici sa invete anumite lucruri. Este doar un mod pozitiv de a-l ajuta sa isi dezvolte creativitatea, concentrarea, atentia, imaginatia ai multe alte abilitati pe care calculatorul sau tv-ul le limiteaza.

Fii un model pentru el!

Cei 7 ani de acasa sunt importanti in dezvoltarea ulterioara a copiilor. Insa si familia si felul in care se prezinta ea in fiecare moment in viata copilului sunt extrem de importante. Comportamentul, reactiile, modelul tau de viata reprezinta toate viitorul mod de a se comporta al copilului. De aceea, trebuie ca parintii sa fie constienti ca majoritatea lucrurilor pe care le invata copilul reies din sanul familiei si din viata de zi cu zi a acesteia. Copiii intotdeauna vor face mai degraba ceea ce vad decat ceea li se spune.

Faceti loc pentru umor in fiecare zi!

Creste copilul folosindu-te de un instrument modern de educare: umorul! Zambetele si chicotelile nu trebuie sa lipseasca in nicio zi din viata copilului tau. Ele sunt cele care ii fac fericiti, relaxati, confortabili si pozitivi.

Incurajeaza-l sa isi cultive talentele de care da dovada!

Lasa-l sa experimenteze si sa exploreze mai multe activitati pana cand isi descopera adevaratele pasiuni. Odata ce observi ca este talentat la ceva, incurajeaza-l cumparandu-i jucarii si alte obiecte care vin sa sprijine inclinatia lui.

Invata-l prietenia si incurajeaza-l sa isi faca prieteni!

Prietenia este un concept important pentru copii. Inca de cand sunt foarte mici copiii se ataseaza in mod natural de alti copii. Insa ea nu vine in mod natural, ci se invata. Iar tu ai un rol important in a-l ajuta pe copil sa isi faca prieteni

Citeste si despre