Discuta cu copilul motivele pentru care face pe el

| | Actualizat: 2011-05-19 10:52:26

Udarea patului sau enurezisul este o etapa fireasca din dezvoltarea copiilor. Nu este neobisnuit sa te confrunti cu astfel de probleme cand copilul are peste 5 anisori. Problema dispare de obicei de la sine pe masura ce creste! Chiar daca este normala, nu este o manifestare prea placuta si poate fi jenanta si frustranta pentru copil. Discuta cu micutul tau despre motivele pentru care face pe el!

Intreaba-l de ce crede el ca face pipi in pat noaptea!

Este posibil sa nu primesti un raspuns si sa nu stie ce sa zica, dar merita incercat. Multi parinti raman uimiti cand descopera ca micutul lor abia asteapta sa fie intrebat pentru a-si verbaliza temerile si problemele legate de aceasta problema. Multi copii spun ca le este frica sa se trezeasca noaptea si sa mearga la baie pe intuneric sau ca le este frica sa nu alunece si sa cada in toaleta (daca folosesc deja toaleta).

Intreaba-l ce l-ar face sa se simta mai bine si sa depasesasca aceasta problema!

Sau intreaba-l daca exista ceva ce ai putea face tu pentru ca el sa nu mai faca pe el si sa mearga la toaleta atunci cand ii vine sa faca pipi. Ofera-i si cateva variante: sa vina sa te trezeasca si sa mergi cu el la baie pana se obisnuieste singurel; sa ii lasi o luminita aprinsa pe drumul spre baie si in interiorul baii (acvariul cu pesti care lumineaza pe drumul spre baie ar putea fi de folos si este un dispozitiv prietenos pentru copii, veiozele amuzante acostate pe drumul spre baita etc.); sa ii pui o olita in camera la inceput; sa ii pui un suport special pentru copii pe vasul de WC pentru a nu mai exista teama de a cadea in el. Nu trebuie sa il obligi sa iti spuna, pentru ca exista posibilitatea si-asa sa se simta jenat de discutia in sine sau sa nu stie cum sa o faca.Pune-te putin in locul lui si atunci vei sti exact cum sa abordezi mai usor si mai pe intelesul lui problema.

Vorbeste cu el despre udatul patului si felul in care se simte dupa aceea!

Este important sa il asiguri pe copilul tau ca nu este nimic in neregula cu faptul ca face in pat oricat de rusinat s-ar simti cu acest lucru. De aceea este important sa ii spui ca multi de varsta lui fac asta si ca in timp va depasi problema. Daca iti spune ca nu poate adormi la loc dupa ce uda patutul, atunci ia cateva masuri de baza: pune-i o paturica sau o salteluta impermeabila pe pati; astfel, cand va uda patul va trebui doar sa dea la o parte cearsaful sau slateluta si se va aseza pe un nou cearsaf (de dedesubt) uscat asteptandu-l pe mos Ene sa il viziteze din nou si sa doarma nestingherit; pune-i langa pat o pereche de pijamalute si chilotei curati in care sa se schimbe; spune-i sa te trezeasca daca nu se descurca si nu mai poate adormi. Important este sa ii vorbesti pe un ton calm si induiosator despre toate acestea si sa nu i le spui de parca ar fi obligatia lui sa le faca, ci ca il va ajuta sa se simta confortabil si sa adoarma repede la loc.

Vorbeste cu el despre ce l-ar face sa se simta mai bine cand doarme in alta parte!

Majoritatea copiilor mici care dorm la prieteni, in tabere sau in alte locatii decat acasa fac mai des in pat. Exista un grad de anxietate pe care acestia il resimt si care determina acest comportament la micuti atunci cand se separa de casa. Il poti ajuta pe copil sa reduca din frica si anxietatea care il incearca cand petrece noapte intr-o casa straina vorbind despre posibilele scenarii si intamplari care pot avea loc si despre cum le poate depasi. Poti discuta cu el exact ce am mentionat un pic mai sus, de motivele pentru care ar putea face pe el.

De asemenea, fa impreuna cu el bagajelul pentru plecare si explica-i ca ii pui mai multe perechi de chilotei, de pijamale, prosopele curate sau saltelute speciale care au intaritura de plastic, impermeabile pe care sa le puna pe pat cand doarme; o lanterna sau o veioza draguta pe care sa o ia cu el pentru a gasi drumul spre baita, un "prieten" pufos din plus care sa-i tina companie si sa-l faca sa se simta "ca acasa" etc.

De asemenea, poti vorbi cu mama prietenului la care doarme sau cu cea care coordoneaza tabara ori excursia si o poti pune la curent cu principalele probleme cu care se confrunta micutul. II poti spune si lui ca poate apela oricand la ea daca are probleme sau nevoie de ajutor. Este bine sa se cunoasca inainte de pleca de acasa.

Citeste si despre