Comunicarea copilului la 4-7 luni. Cand sa-ti faci griji?

| | Actualizat: 2012-11-13 11:47:00

La 4-7 luni, bebelusul tau comunica mai mult comportamental, prin gesturi si plans, decat verbal. Totusi, este perioada in care incepe sa descopere sunetele si incearca sa le pronunte si sa le combine in silabe si chiar cuvinte, chiar daca nu ii reuseste foarte bine. Parintilor le este greu sa isi dea seama la aceasta varsta daca are sau nu probleme care i-ar putea afecta dezvoltarea vorbirii sau limbajului! Iata cand si daca este cazul sa iti faci griji in aceasta privinta!

Cum comunica copilul la aceasta varsta?

Principala forma de comunicare la varsta de patru luni ramane plansul si gesturile pe care copilul le are si pe care, in timp, inveti sa le descifrezi si intelegi.

Abia incepand cu varsta de patru luni, bebelusul tau incepe sa scoata primele sunete, deoarece abia atunci isi da seama cum sa foloseasca limba si saliva pentru a le forma. Este etapa in care trece de la gangurit la balbait si incepe sa amestece sunete intre ele in silabe.

Insa cel mai important este ca, la aceasta varsta, copilul este capabil sa reactioneze la auzul propriului nume si chiar sa iti raspunda prin unele sunete atunci cand vorbesti cu el.

Vei observa ca este foarte atent la gura ta si la felul in care iti misti buzele pentru a vorbi si ca, in timp, va incerca sa imite cat poate de mult din ceea ce faci si din sunetele pe care le scoti.

Pe masura ce va observa ca sunetele pe care le scoate au efectul de a-ti atrage atentia, se va folosi din plin de ele in acest scop. Si aceasta este o forma prin care comunica cu tine.

Exista cazuri in care, in jurul varstei de 7 luni, copilul poate sa spuna pentru prima oara "mama" sau "tata", insa aceste situatii sunt destul de rare. Totusi, pana la aceasta varsta, bebelusul poate sa pronunte deja primele silabe simple, de tipul "pa", "ba", "ma" etc.

Cand este cazul sa iti faci griji?

La 4-7 luni este destul de prematur sa-ti faci griji cu privire la dezvoltarea comunicarii sau vorbirii bebelusului. Se afla inca la inceputul acestei aventuri, care se numeste vobirea, si este in etapa in care abia se pune fundamentul procesului, cu mult ajutor din partea ta si a celor din jur.

Fiecare copil are un ritm propriu de dezvoltare, astfel ca, daca unii bebelusi nici nu ating varsta de un an pana sa scoata primele cuvintele, altii incep sa vorbeasca ceva mai tarziu. Nu inseamna ca daca nu a spus "mama" sau "tata" pana la varsta de 8-12 luni, inseamna ca are o problema de vorbire sau ca trebuie sa iei masuri.

Principalul semn pe care trebuie sa il urmaresti in dezvoltarea copilului si care i-ar putea afecta comunicarea sau vorbirea este auzul. Iti poti da seama daca bebelusul are sau nu probleme cu auzul, deci si cu vorbirea, in situatia in care pana la varsta de sapte luni nu raspunde la niciun stimul auditiv din jurul lui, nu are nicio intentie de a pronunta vreun sunet, pare absent si apatic.

Mergi cu el la medic. Problemele cu auzul sunt principala cauza a intarzierii dezvoltarii limbajului si vorbirii la aceasta varsta.

Micutul tau ce progrese a facut in vorbire pana la varsta de sapte luni? Ai avut probleme cu el in ceea ce priveste dezvoltarea vorbirii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre