De multe ori m-am intrebat ce sa fac atunci cand copiii mei nu comunicau cu mine.
Ii intrebam cum a fost la scoala sau ce au mai facut cu prietenii si raspunsul venea, invariabil: "Bine"... si atat.
Degeaba incercam sa ii provoc sa imi spuna mai multe, degeaba le explicam ca vreau sa stiu mai multe despre ceea ce fac ei. Se uitau la mine de parca nu intelegeau limba pe care o vorbeam si imi raspundeau: "Nu am ce sa-ti zic. Nu s-a intamplat nimic interesant. A fost bine."
Daca insistam imi spuneau ca s-au plictisit la scoala, ca nu le place ceea ce fac acolo si ca totul este la fel in fiecare zi.
Ti se intampla si tie sa nu reusesti sa afli prea multe de la copilul tau, desi iti doresti tare mult asta?
Ti se intampla si tie sa te simti neputincioasa atunci cand copilul tau se inchide in el?
Daca ai un copil adolescent, cu siguranta intelegi ce vreau sa spun.
La adolescenti este mai vizibil acest lucru, insa si copiii mai mici pot fi foarte inchisi in ei.
La copiii mai mici nu este atat de evident, pentru ca inca se mai joaca cu parintii, se uita la desene sau la filme. Petrec astfel mai mult timp impreuna cu parintii, chiar daca nu vorbesc despre gradinita sau scoala.
Dupa 10-12 ani insa, incep sa isi caute alte ocupatii, se joaca mai mult pe calculator, citesc, au mai multe teme pentru scoala, si astfel parintii descopera ca stiu din ce in ce mai putine despre viata copilului lor in afara casei.
Vreau sa iti spun acum o strategie pe care eu am descoperit-o din intamplare si care functioneaza intotdeauna.
La un moment dat, dorind sa comunic cat mai mult cu copiii mei si pentru ca ei nu imi spuneau mai nimic despre ei, am inceput sa le povestesc despre ce fac eu si sa-i intreb ce parere au despre proiectele la care lucrez.
Ce crezi ca s-a intamplat?
Au devenit foarte atenti, m-au ascultat si au venit cu idei extrem de valoroase pentru mine.
Odata sparta astfel gheata, au inceput sa imi povesteasca si ei despre ale lor si, astfel, am reusit sa aflu mult mai multe despre ei decat aflam inainte.
Iata cei cativa pasi pe care iti recomand sa ii faci pentru a-ti ajuta copilul sa comunice cu tine:
- Incepe orice conversatie cu copilul tau prin a-i povesti ce ai mai facut tu.
- Implica-l in problemele tale si cere-i parerea.
- Vorbeste-i ca unui adult si arata-te interesat sa stii ce solutii vede el la lucrurile care te preocupa.
In felul acesta vei crea o punte de comunicare cu copilul tau. El se va simti important si apreciat si acest lucru il va ajuta sa se deschida si el fata de tine.
- Renunta la intrebarile stil interogatoriu: "Ce ai facut la scoala?", "Ce note ai luat?" etc. Aceste intrebari nu ajuta la o comunicare autentica.
- In momentul in care copilul incepe sa iti povesteasca ceva, ofera-i toata atentia ta. Asculta tot ce are de spus, fara sa comentezi, fara sa dezaprobi, fara sa critici. ASCULTA DOAR!
- Spune-i parerea ta doar in momentul in care ti-o cere. Nu te grabi sa-i dai sfaturi si nu-l judeca. Ai rabdare sa asculti tot ce are de zis.
In felul acesta el va simti ca iti pasa cu adevarat, se va simti inteles si ascultat si va dori sa iti povesteasca din ce in ce mai multe, pentru ca se va simti bine sa vorbeasca cu tine.
Ce parere ai? O sa functioneze si la tine?
In cazul meu si al copiilor mei a functionat de minune!
Te provoc sa incerci aceasta strategie incepand de astazi, cand ajungi acasa. In loc sa iti intrebi copilul ce a mai facut, incepe prin a-i povesti ce ai mai facut tu. Creeaza o atmosfera cat mai placuta si povesteste-i tu, despre tine. Fii foarte atenta la ceea ce urmeaza apoi!
Sunt foarte curioasa sa aflu cum a fost, de aceea, te rog, nu ezita sa imi povestesti intr-un comentariu la acest articol.
Cu drag,
Oana Popa
Business&Life Coach
PS: daca esti interesata sa citesti mai multe articole de parenting, te invit pe www.copiiminunati.ro.