La 8 - 12 luni copilul este capabil sa spuna cuvinte precum "mama" sau "tata" pentru prima oara si va comunica cu persoanele din jurul sau in special prin intermediul limbajului corporal.
In general, la aceasta varsta, copilul va indica cu degetul anumite obiecte sau va da din cap atunci cand cei mari vorbesc cu el. Acum copilul va acorda mai multa atentie cuvintelor si gesturilor celor mari si va incerca sa le imite, asadar ai grija la ceea ce spui.
Cum comunica bebelusii
Bebelusii de 8 - 12 luni isi testeaza abilitatile verbale si se pregatesc pentru vorbit. De la balbairea catorva sunete precum "baba-baba", copiii vor incepe sa reproduca silabe recognoscibile, precum "da", "ba", "ga".
Dupa ce vor vedea entuziasmul parintilor sau rudelor atunci cand pronunta cuvinte precum "mama" sau "tata", copii vor invata rapid sa asocieze anumite cuvinte cu intelesul acestora.
Chiar inainte ca bebelusul sa invete sa vorbeasca, ei vor comunica prin intermediul gesturilor. Vor da din cap atunci cand sunt intrebati ceva, prin "da" sau "nu", sau vor face cu mana in semn de "la revedere". Aceste gesturi sunt modalitati prin care bebelusul isi arata abilitatea de a comunica, intelege si raspunde la llimbajul celor din jur.
Vei sti ca bebelusul intelege ceea ce ii spui atunci cand il intrebi "Unde este tati?", iar el se va uita sau va indica directia in care se afla tatal. De asemenea, daca ii vei spune sa caute mingea, cel mic va merge de-a busilea in directia potrivita.
De asemenea, copilul trebuie sa reactioneze atunci cand isi aude numele si sa scuture capul sau sa spuna ferm "Nu".
La sfarsitul primului an de viata, copilul va fi capabil sa indeplineaza anumite comenzi din partea parintelui precum "Spune 'la revedere'", "Spune 'mama'", "Spune 'tata'". De asemenea, cel mic trebuie sa se bucure atunci cand se joaca de-a v-ati ascunselea.
Ce trebuie sa faca parintii
In aceasta etapa a vietii celui mici, parintii trebuie sa continue sa vorbeasca cu copilul lor. Este indicat sa foloseasca nume, dar si cuvinte repetitive. Roaga-l pe cel mic sa iti indice obiecte familiare din casa.
De exemplu, arata catre o minge si intreaba-l pe cel mic ce este. Fa o pauza inainte de a-i oferi raspunsul. In curand, cel mic va fi capabil sa indice singur obiectul si sa ceara raspunsul corect. In timp, va invata si denumirile obiectelor respective.
Incearca sa etichetezi fiecare obiect. In acest fel, cel mic va sti ca fiecare obiect are o denumire. De la laptele de dimineata, pana la ursuletul de plus care il ajuta seara sa adoarma, etichetarea tuturor obiectelor din jur il va ajuta pe copil sa invete mai repede denumirile acestora. In curand va sti sa formeze cuvintele corecte care sa desemneze acele obiecte.
Atunci cand il inveti pe cel mic ceva nou, incearca sa ii atingi corpul. De exemplu, cand vrei sa il inveti care sunt degetele de la picioare, atinge-le si spune imediat denumirea lor. Aceeasi metoda o poti aplica pentru toate partile corpului: ureche, ochi, nas sau gura.
De asemenea, este foarte important ca cel mic sa iti vada fata, expresiile faciale si miscarea buzelor atunci cand vorbesti cu el.
Foarte important este si sa canti atunci cand esti in preajma copilului. Acest lucru il va incuraja sa invete sa vorbeasca. Prin ascultarea cuvintelor, copilul invata sa le recunoasca si apoi sa le repete.
Citeste-i celui mic din carti mari si colorate, cu multe imagini. Incurajeaza-l sa intoarca singur paginile. Ofera-i sansa sa "citeasca" si sa "raspunda" la intrebarile tale.
Daca esti ingrijorat...
Pana la varsta de 12 luni, copilul trebuie:
- sa raspunda la "nu";
- sa urmeze si sa indeplineasca comenzi simple;
- sa foloseasca gesturi simple, precum aratatul cu degetul sau scuturatul capului;
- sa spuna "mama" si "tata".
Pana la 12 luni, copilul comunica cu cei din jur in special prin intermediul gesturilor. In aceasta perioada va ganguri, va rade si va incerca sa reproduca primele cuvinte. Ganguritul este o etapa importanta, care pregateste urmatoarea faza, a primelor cuvinte clare care vor aparea la 12 luni.
Daca esti ingrijorat de evolutia copilului pana la 12 luni, este indicat sa discuti cu medicul.