Fiecare interactiune dintre un copil si un adult contribuie la educarea acestuia in privinta valorilor. Fiecare parinte incearca sa transforme momentele importante si experientele traite impreuna in lectii de viata pentru copiii lor.
Copiii invata sa aprecieze valorile prin interactiunea zilnica dintre ei si parintii lor. Cand ne referim la invataturile oferite copiilor ne gandim adesea la educatia religioasa sau la sfaturile cu privire la ajutorarea persoanelor din jur. Totusi nu ne dam seama ca orice copil invata din fiecare experienta simpla prin care trece.
Copiii invata foarte mult din exemple. Parintii care arunca intotdeauna gunoaiele in cos vor fi un exemplu pozitiv pentru acestia. Ei vor fi obisnuiti inca de mici cu astfel de ritualuri si le vor considera intotdeauna corecte.
Copiii pastreaza anumite trasaturi ale parintilor. Fiecare din noi are in sange anumite valori care se pot transmite urmasilor. In acelasi timp, suntem capabili sa invatam si sa dobandim anumite convingeri care se potrivesc personalitatii noastre si modului de a gandi. Desi copiii invata dupa model nu este neaparat necesar sa respecti cu strictete o anumita conduita. Daca stii sa evidentiezi avantajele atunci orice copil va alege sa cunoasca si sa respecte anumite reguli. Mai mult, el va fi capabil sa-si creeze propriile valori pe care sa le respecte si sa le sustina.
Copiii invata sa aprecieze valorile prin experientele pe care le traiesc in familie. Este recomandat ca macar o data pe saptamana parintii si copiii sa ia masa impreuna. Atunci vor avea ocazia sa discute despre lucrurile importante si sa-si impartaseasca trairile si sentimentele. Este un moment in care nimeni nu isi face alte programari, ci se dedica in totalitate familiei lui.
Tinerii considera drept model nu numai parintii ci si lumea care-i inconjoara. Prin intermediul prietenilor, familiei, cartilor, televizorului si internetului acestia adopta diferite conduite si apreciaza distinct valorile si normele morale ale societatii.
Copiii pot sa distinga valorile din modul in care judeca parintii societatea in care traiesc. Mediul in care socializeaza tinerii nu poate fi mereu controlat. Poate ca am ales un loc potrivit pentru a-i invata diferite lucruri dar nu putem sa alegem oamenii care vor interactiona cu ei. De multe ori acestia aud sau vad lucruri pe care parintii nu le considera potrivite pentru ei. Dar daca le oferim incredere si ii determinam sa ne impartaseasca problemele atunci le putem impartasi perspectiva noastra.