Inteligenta emotionala. Autocontrol

| | Actualizat: 2017-05-22 15:21:31

La prima vedere pare o contradictie de termeni. Inteligenta, ratiunea, logica, nu prea apar a fi compatibile cu emotiile, trairile sufletesti, sentimentele. Dar, de multe ori ne spunem: "nu lua decizii in urma impulsurilor de moment, stai si gandeste-te o vreme" ori binecunoscuta zicala "dragostea e oarba".

Specialistul in psihologie si neurostiinte, Antonio R. Damasio, a studiat o posibila legatura intre cele doua functii de relatie indeplinite de creierul uman. El a ajuns la o concluzie: "Posibilitatea de a exprima si trai emotiile face parte din registrul ratiunii si, invers, rationarea corecta depinde de capacitatea emotionala. Cele doua se sustin si se dezvolta reciproc."

Studiile cercetatorului portughez explica felul si masura in care actiunile noastre sunt dictate de trairile emotionale, dar si efectele dezechilibrelor ce pot sa apara.

Deci, ce este inteligenta emotionala?

Intelegerea, recunoasterea, constientizarea emotiilor si a sentimentelor. Capacitatea de a le exterioriza, exprima in cuvinte, gesturi, prin intermediul artei (pictura, muzica) si de a le receptiona pe cai asemanatoare.

Puterea de autocontrol al trairilor emotionale, de exemplu conform cu anumite norme sociale. Empatia sau posibilitatea de a trai si intelege sentimentele celorlati (apropiati sau nu). Capacitatea de a aprecia efectele emotionale ale propriilor fapte, actiuni, vorbe etc. (asupra siesi si asupra celor din jur).  

Echilibru si dezechilibru

Cele doua nu vor cantari niciodata la fel. Un echilibru perfect nu poate sa existe, dar oscilam in jurul lui functie de varsta, situatii ori conjuncturi, anumite perioade prin care trecem si, cu toate astea, ne situam in normalitate.

Totusi in viata de zi cu zi intalnim variate grade de dezechilibru, persoane mai mult sau mai putin inclinate intr-o directie sau cealalta: oameni politici cu o inteligenta peste medie, dar care nu reusesc sa-si adapteze eforturile la nevoile reale ale populatiei (poate si pentru ca nu reusesc sa le inteleaga), matematicieni complet absorbiti de cercetarile lor, dar burlaci sau cu o viata sociala foarte saraca ori persoane foarte timide, timorate, anxioase etc., care nu reusesc sa se foloseasca de ratiune pentru a-si depasi dificultatile.

Dezechilibrele frapante au de multe ori determinism genetic. Trairea exclusiva a emotiilor ori a ratiunii reci caracterizeaza conditii intalnite in patologia psihologica sau psihiatrica. Nevroze ca depresia, anxietatea sau variate afectiuni psihice au in prim plan manifestarea excesiva a emotiilor in detrimentul ratiunii si a perceptiei corecte a realitatii.

Exista si reversul medaliei, in care intelectul, logica detin monopolul, vezi sindromul Asperger in care ratiunea este la cote maxime, dar relationarea calda sociala lipseste cu desavarsire. Se stie ca Albert Einstein, probabil cea mai sclipitoare inteligenta a umanitatii, a suferit de acest sindrom. 

Inteligenta emotionala depinde in mare masura de mediul in care creste un copil. Dar este o functie care se invata si se dezvolta pe tot parcursul vietii. Deficite ale inteligentei emotionale pot cauza probleme de comunicare, rupturi in viata de cuplu sau variate conflicte intre membrii familiei etc. De multe ori, cu putin ajutor din partea unui prieten sau psiholog ori in urma unei intamplari din viata se pot sparge blocajele pe care unele persoane le au in trairea emotiilor si a sentimentelor.

Pentru a ne dezvolta inteligenta emotionala, uneori e nevoie sa depunem un oarecare efort, sa ne deschidem mintea si inima. Ce e important de stiut este insa faptul ca avem aceasta capacitate.

Citeste si despre