Invata copilul sa foloseasca serviciul de urgente 112

| | Actualizat: 2011-08-05 12:08:50

Intr-o situatie de criza, uneori chiar si un ajutor venit de la cel mai mic membru al familiei poate sa se dovedeasca salvator. Invata-l pe micutul tau sa apeleze numarul de urgenta 112 pentru ca acesta sa stie ce trebuie sa faca pentru a primi ajutor!

Numarul 112 apartine Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU). Apelarea acestui numar reprezinta o cale rapida de a comunica cu dispeceratele de urgenta (Politie, Pompieri, Ambulanta) intr-o situatie de urgenta.

Astfel, sunand la un singur numar, se poate solicita ajutor indiferent de cazul despre care este vorba: situatii in care este in pericol viata cuiva, integritatea, sanatatea, situatii legate de ordinea publica, proprietatea publica sau privata sau situati legate de mediu. Sistemul 112 functioneaza la nivelul intregii tari, 24 ore din 24, indiferent de reteaua de telefonie.

Numarul 112: serviciul de urgenta

Copiii trebuie sa stie ce trebuie facut intr-o situatie de urgenta. Nu inseamna sa-i alarmezi in mod gratuit, ci sa-i ajuti sa inteleaga faptul ca si ei sunt importanti si ca pot constitui un sprijin real pentru familie.

Intr-o prima etapa, pentru a nu-l ingrijora, incepe discutia intr-un mod relaxat cu micutul tau. Ii poti pune intrebari de tipul "Ce ai face daca cineva incearca sa intre in casa cu forta?", "Ce ai face in cazul in care ar lua foc ceva in casa?". Joaca un joc pe roluri, pentru a putea sa abordezi scenarii diferite si pentru a-i oferi copilului tau increderea de care are nevoie.

In cazul copiilor mai mici, parintii le pot vorbi si acestora despre oamenii care ofera servicii de urgenta: politisti, pompieri, medici, asistente etc. Spune-i micutului tau despre fiecare in parte, povestindu-i ce face acel om, cum ajuta si pe cine ajuta. Astfel, ii vei clarifica in minte anumite situatii.

In etapa urmatoare, poti intra in detalii povestindu-i copilului tau mai multe despre acest serviciu. Explica-i faptul ca o urgenta este atunci cand cineva din familie isi pierde cunostinta, cand are loc un accident grav in casa (incendiu), cand un strain incearca sa patrunda in locuinta in mod fortat etc. Pe de alta parte, da-i exemple de situatii care nu sunt urgente pentru 112: animalul de casa a disparut, o julitura superficiala in urma unei cazaturi etc.

Cum iti inveti copilul sa apeleze 112?

Spune-i copilului sa formeze 1 - 1 - 2. Nu este bine sa-l inveti combinatii de numere, precum 1 - 12 sau 11 - 2. O situatie de urgenta este oricum stresanta, iar copilul poate sa devina confuz in procesul formarii numarului atunci cand cauta o tasta inexistenta, 11 sau 12.

Cel mic trebuie sa stie ca la capatul celalat al firului se afla o persoana care ii poate oferi ajutor. Prin urmare, este bine ca micutul tau sa aiba incredere in operatorul respectiv.

Ai grija sa-l inveti cateva informatii foarte utile, informatii care in general sunt cerute de catre operator. Adresa de acasa sau orice alta adresa care poate fi de ajutor ar trebui sa fie stiuta de cel mic sau notata pe telefon, daca acesta stie deja sa citeasca.

In cazul copiilor ceva mai mari, acestia e bine sa stie unde se afla trusa de prim ajutor si sa cunoasca cateva proceduri de baza. In cazul in care exista un membru al familiei care sufera de o boala precum epilepsie, boli de inima etc, cel mic trebuie sa fie pregatit pentru a putea face fata in cazul in care persoana in cauza are o criza si sunt doar ei doi acasa.

Citeste si despre