Cu ani in urma, femeile aveau copii de tinere. Acum lucrurile s-au schimbat destul de mult, iar multe femei amana momentul din diverse motive, cum ar fi cariera profesionala, situatia economica sau lipsa unui loc de munca.
Dar sunt si barbati care nu vor sa fie tati de tineri. Iar motivele invocate sunt aceleasi.
Un studiu de cooperare al mai multor universitati europene, publicat in "Child Development," vorbeste despre beneficiile micutilor nascuti din parinti mai in varsta. Acestia vor fi mai puti agresivi si vor respecta regulile mai mult decat cei care au parinti tineri.
Parintii mai in varsta sunt mai rabdatori si mai organizati
Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea Libera din Amsterdam, Universitatea din Utrecht, Centrul Medical al Universitatii Erasmus din Rotterdam si Centrul Medical Universitar din Groningen (Olanda), ofera mai multe informatii despre comportamentul viitor al acestor copii.
Expertii au analizat legatura dintre maternitatea si paternitatea tarzie si comportamentul copiilor intre 10 si 12 ani, pe baza chestionarelor la care au raspuns profesorii si parintii lor cu varste cuprinse intre 16 si 48 de ani (mame), si intre 17 si 68 de ani (tati).
Acestia au fost intrebati, de exemplu, despre posibile probleme de depresie sau anxietate la micuti.
Dupa analizarea datelor, expertii nu au gasit legaturi intre varsta parintilor si problemele copiilor lor (cum ar fi anxietatea sau depresia), dar au ajuns la concluzia ca "parintii mai in varsta sunt mai predispusi sa se comporte mai bine cu cei mici, decat cei care au decis sa faca copii mai tineri."
"Cei care au o mama sau un tata mai in varsta sunt mai putin predispusi sa incalce regulile si sa-i atace fizic pe altii," potrivit studiului.
Cercetatorii arata care sunt posibilele explicatii:
- Parintii, la aceasta varsta, sunt mai stabili din punct de vedere financiar.
- De obicei, au un nivel de cultura mai ridicat.
- Parintii mai tineri tind sa fie mai impulsivi si reflecta acea nesiguranta la copiii lor."
"Sunt mai rabdatori, mai organizati si ofera un mediu mai sigur si mai sanatos pentru copiii lor", precizeaza cercetatorii.
Riscuri (si unele avantaje) asociate cu varsta
Pe masura ce anii trec, cresc si riscurile pentru copil: insuficienta cromozomiala la fat, avort sau nastere prematura. Dar si pentru mama: este posibl sa sufere un accident cardiovascular sau un atac de cord.
Dar nu doar varsta mamei influenteaza, ci si cea a tatalui. A fi parinti mai in varsta creste riscul de anomalii congenitale si pot aparea probleme in sanatatea mintala a copilului.
Pe de alta parte, tot mai multe studii leaga varsta inaintata cu anumite avantaje pentru copii, cum ar fi o viata mai lunga.
La aceste beneficii se adauga si cele din ultimele cercetari, care vorbesc despre copii mai putin agresivi.