10 secrete pentru curatenie alaturi de copii

| | Actualizat: 2017-03-17 16:22:41

Sa faci curatenie alaturi de copii iti aduce mai multe beneficii decat crezi. Menajul nu va mai fi o lupta continua pentru tine, strangand jucarii si curatand pete de pe mobila, daca dai micutilor tai sansa de a-ti fi parteneri de nadejde in mentinerea unei case ordonate. In plus, iti inveti prichindeii sa fie disciplinati, responsabili, atenti cu mediul inconjurator si mandri de contributia lor la bunastarea familiei.

Dar sa nu crezi ca o colaborare intre tine si copiii tai in indeplinirea sarcinilor casnice merge struna de la sine. Nu este niciodata suficient sa le ordoni ce treaba sa faca, va trebui sa tii cont de cateva secrete de baza in acomodarea celor mici cu o responsabilite majora - curatenia in casa. Care sunt acestea, afli mai jos!

Incepe devreme

"E prea mic sa faca treaba in casa", se gandesc majoritatea mamelor preocupate de binele copilului. Insa specialistii spun ca integrarea celui mic in procesul mentinerii ordinii acasa trebuie sa inceapa devreme, intr-o forma potrivita varstei lui.

Copiii de peste 2 ani incep sa inteleaga ce se petrece in jurul lor cat se poate de bine si adora sa imite actiunile adultilor. Cand sunt lasati sa participe la acestea, se mandresc cu faptul ca au realizat ceva si astfel isi modeleaza armonios personalitatea.

Odata ce iti inveti copilul de mic sa respecte nevoia de ordine si curatenie acasa, el va creste cu aceasta valoare si responsabilitate asumata. Asadar, dupa cea de-a doua aniversare a micutului tau, poti sa ii delegi sarcina de a-si duce jucariile la locul lor sau a sterge dupa tine praful cu o laveta curata (in joaca, desigur), ca un prim exercitiu de a se obisnui cu aceste activitati. Va fi mai incantat decat crezi!

Stabileste-ti asteptari realiste

Multi parinti isi pierd repede rabdarea cand copilul lor incearca sa dea o mana de ajutor la curatenie (privind-o, fireste, ca pe o joaca). Insa tocmai aceasta calitate te ajuta sa iti obisnuiesti micutul sa contribuie la menaj pe viitor.

Prescolarii nu au, in general, o dexteritate excelenta si o coordonare corporala impecabila, incat sa isi faca patul ca la carte in fiecare dimineata, de exemplu. Iata de ce este important sa adopti politica pasilor marunti: poti sa iti indemni copilul sa te ajute sa intinzi cuvertura sau sa aranjeze el frumos pernele decorative.

Lauda-i eforturile, nu te astepta la perfectiune si ajuta-l sa isi imbunatateasca treptat rezultatul muncii. Va evolua mai repede decat crezi, daca ii acorzi ragazul necesar.

 

Exprima-ti clar instructiunile

Odata ce copilul ajunge la varsta de 5-6 ani, este suficient de mare pentru a face ordine in urma lui, daca il incurajezi in acest sens. Insa ai grija cum iti formulezi solicitarile, pentru ca este usor sa creezi confuzie in mintea lui. De exemplu, in loc sa ii spui "fa-ti curatenie in camera", detaliaza-i exact ce are de facut.

Poti sa spui ca hainele lasate pe scaun trebuie sa fie impaturite si asezate frumos in dulap, iar masinutele din mijlocul camerei trebuie sa fie puse la loc, in sacul cu jucarii. Micutul tau va sti exact ce are de facut si nu i se va parea ca ii ceri un lucru coplesitor.  

Mentine controlul in teancul de jucarii

Curatenia se face intotdeauna mai rapid si mai usor, cand nu ai un munte de jucarii gata sa se prabuseasca. Solutia cea mai simpla este sa le depozitezi in cutii speciale si sa le sortezi periodic alaturi de copilul tau. Cand se aduna in exces, roaga-ti micutul sa se gandeasca la care vrea sa renunte, pentru a le dona unui centru de plasament si a face o bucurie altor copii defavorizati. Il vei invata primele principii atat despre ordine, cat si despre altruism.

Apeleaza la jocuri de rol

Cel mai distractiv mod de a face curatenie alaturi de copiii tai este ... jucandu-te! Ganditi-va la ce roluri ati putea sa indepliniti fiecare (tu poti fi directorul unei companii de curatenie, iar micutul tau mana ta dreapta, de exemplu), echipati-va corespunzator cu bonete, manusi si toate ustensilele si straduiti-va sa va multumiti clientul imaginar, care vrea sa faceti casa luna! Recompensa: o iesire la cofetarie sau la film!  

Foloseste-te de provocari distractive

Tot in spirit de joaca poti sa te gandesti la diverse provocari pentru tine si copilul tau, care sa transforme curatenia intr-un concurs cat se poate de amuzant. De exemplu, puteti sa va intreceti in viteza - cine strange mai repede hainele si le pune la loc - sau puteti sa va propuneti ca pana la sfarsitul unei melodii (daca dati drumul la muzica) sa terminati o anumita sarcina.

Incearca jocul culorilor

Cand camera in care copilul tau s-a jucat se transforma intr-un dezastru al dezordinii, evita sa-l mustrezi sau sa-i poruncesti sa stranga imediat obiectele aruncate la intamplare. In schimb, propune-i sa va distrati cu "jocul culorilor". Tu ii spui o culoare, iar el trebuie sa adune si sa puna la locul lor toate jucariile si obiectele in aceasta nuanta. Continua apoi cu alta provocare similara, pana cand incaperea este din nou eliberata si curata.  

Fa liste cu sarcini de indeplinit

O buna lectie despre responsabilitati si disciplina se poate "preda" prin puterea cuvantului scris, pe care nu trebuie sa o subestimezi niciodata. Daca micutul tau a invatat sa citeasca, fa cate o lista cu sarcinile domestice pe care le are de indeplinit fiecare membru al familiei.

Adapteaza-le pe ale lui in functie de varsta si noteaza in dreptul lor si un termen limita pana la care pot sa fie infaptuite. Cine isi onoreaza cu brio atributiile, primeste o recompensa pe masura (o prajitura, o iesire la film etc.).  

Nu remedia imediat ce a facut copilul tau

Acest gest ii va transmite copilului tau mesajul ca nu este suficient de bun pentru a face lucruri importante si il vei descuraja sa te mai ajute pe viitor la curatenie. Indiferent de rezultat, lauda-l pentru efortul depus si sugereaza-i ce ar mai fi de imbunatatit. Lasa-l sa intervina, nu remedia tu problema in locul lui. Altfel, ii vei afecta atat dorinta de a se implica, cat si stima de sine.

Apreciaza-i eforturile

Te va surprinde cat de eficiente sunt aprecierile cand vine vorba de implicarea copiilor in curatenia din casa. Lauda-ti copilul pentru munca depusa, chiar daca nu a obtinut un rezultat perfect. In acest fel, il incurajezi sa persevereze si, in cele din urma, va fi ajutorul tau de baza!

Tu cum iti incurajezi copilul sa te ajute la curatenie? Poveste-ne experienta ta in sectiunea comentariilor!

Citeste si despre