Felul in care interactionezi si te porti cu partenerul de viata este cea mai buna lectie de educatie pentru copilul tau. La varste mici, copilul invata si preia in comportamentul lui bunele maniere, intelege ce este respectul, generozitatea si invata sa fie responsabil, doar urmarind relatia dintre parinti. Asadar, asigura-te ca sunteti un exemplu de viata pozitiv pentru el, pentru ca de la voi invata cele mai importante lectii de viata!
1. Bunele maniere
Te chinui in zadar sa ii tii predici copilului despre cum sa se poarte la masa, in vizita sau in public. Pe o ureche ii intra ce ii spui si pe alta ii iese. Cel mai usor, prichindelul invata din modul in care tu si taticul lui va comportati. Sunteti persoanele cele mai apropiate de el si pe care le iubeste cel mai mult, deci si modelul de comportament si viata pe care va incerca sa il urmeze. Asadar, atat timp cat tu ai grija sa folosesti corect bunele maniere si sa le aplici in viata de zi cu zi, si copilul tau va creste in acelasi mod manierat si civilizat, asa cum doresti sa il disciplinezi.
2. Respectul
Respectul este un concept atat de abstract pentru copilul mic, incat oricat de mult ai incerca sa i-l explici in cuvinte, nu va reusi sa il inteleaga. Arata-i in fapte. Cel mai simplu mod de a o face este ca tu si partenerul de viata sa deveniti un exemplu de respect reciproc pentru el. Respectul are la baza cateva principii esentiale, atat verbale, cat si comportamentale, pe care trebuie sa le pui in aplicare in relatia cu taticul. Este vorba de modul in care vorbesti cu el, cum il tratezi, cum te porti, cum comunici etc. Ai grija ca intotdeauna sa ii tratezi pe cei din jur cu stima si respect, sa nu jignesti pe nimeni, iar micutul tau nu va sti sa se poarte decat respectuos cu oamenii.
3. Responsabilitatea
Atat timp cat tu si partenerul tau va impartiti echitabil sarcinile in casa si va respectati deciziile pe care le luati, iar copilul este martor la aceste mici intelegeri ale voastre si vede ca vi le respectati, va deveni si el mai responsabil. Vazand cum va responsabilizati reciproc si aveti grija sa va tineti promisiunile sau cuvantul in anumite situatii, copilul va intelege ca asa trebuie sa functioneze lucrurile intre doua persoane si va avea grija sa se comporte la fel.
4. Generozitatea
La varsta la care egocentrismul este in floare si crede ca tot ce e in preajma lui i se cuvine, este greu sa convingi copilul sa imparta jucariile si lucrurile cu alti copii. Chiar daca exista o multime de metode prin care sa reusesti sa il faci sa inteleaga ca este frumos, civilizat si chiar si in interesul lui sa imparta jucariile, cel mai bine invata sa fie generos daca va vede pe voi ca sunteti darnici unul cu celalalt. Asadar, lasati-l pe copil sa fie cat mai des martor la modul in care voi impartiti o prajitura, ziarele de citit si ii ajutati pe cei sarmani sau nevoiasi, fara a astepta nimic in schimb. Este cel mai simplu mod in care copilul poate invata ce inseamna generozitatea si darnicia.
5. Dragostea si afectiunea
Atunci cand ii declari verbal partenerului iubirea, va imbratisati, va tineti in brate, va sarutati, va mangaiati si va zambiti reciproc, ii demonstrati copilului o adevarata lectie de iubire si afectiune. Micutul tau va invata ce inseamna iubirea dintre doua persoane si va aplica si el, la randul lui, modelul in viitor.
6. Sa rezolve conflicte pe cale pasnica
Este recomandat sa evitati certurile aprinse, si mai ales pe cele violente, in fata copilului. Uneori, este indicat sa fie martorul unor mici confruntari intre voi, cu scopul de a vedea si descoperi cum se pot rezolva conflictele in mod civilizat si constructiv. Evitati violentele, de orice fel, tonul ridicat si istericalele. Certati-va cu masura si intotdeauna ajungeti la o solutie sau compromis prin comunicare si negociere, astfel incat sa serviti copilului un exemplu pozitiv si o lectie de viata utila pentru el.