Sporturi care trebuie evitate inaintea varstei de 8 ani
Activitatea fizica e importanta la orice varsta, insa cu preponderenta in copilarie, pentru ca atunci ne formam obiceiurile care vor forma adultul de mai tarziu. Daca invatam sa iubim sportul inca de varste fragede vom avea o apetenta pentru activitatile fizice, fapt ce ne va feri de multiplele boli care apar in lipsa miscarii.
Atunci cand alegem sportul pe care copilul nostru sa-l practice e important sa tinem cont de parerile lui si sa-l lasam sa hotarasca el, fara sa-l obligam sa participe la cursuri care nu-i fac placere pentru ca efectul va fi contrar celui asteptat - in loc sa indrageasca activitatea fizica si sa o vada ca pe un mijloc de relaxare, o va concepe ca pe o obligatie si nu va practica niciun fel de sport cu dedicare si placere.
Sporturi pentru copii, avantaje si dezavantaje
Sa alegi un sport pentru copil nu pare prea greu, insa unele dintre ele cer o anumita dezvoltare fizica si mentala. Daca dupa 8 ani paleta devine larga si copilul se poate indrepta spre aproape orice sport, inainte de aceasta varsta lucrurile sunt putin mai complicate. Ai in vedere ca daca alegi un sport care nu e potrivit varstei sale s-ar putea sa-l suprasoliciti, sa se simta depasit de cerinte si sa dezvolte o atitudine negativa vizavi de sport in general.
Noi iti aratam ce sporturi poate micutul tau sa practice pana la implinirea acestei varste, dar si ce trebuie sa eviti.
Ce sporturi trebuie evitate daca micutul tau nu a implinit inca 8 ani
Unii medici spun ca pentru practicarea sporturilor de echipa ar trebui sa astepti pana cand prichindelul a implinit 8 ani. Parerea nu este una unanima, asa ca sunt voci care spun ca inca de la 4-5 ani se poate practica fotbalul de exemplu. De altfel, scolile de fotbal incep recrutari inca de la 4 ani. Ai putea sa fortezi nota si sa-l inscrii la fotbal inainte de 8 ani daca observi ca exista o pasiune mare spre acest sport, insa ai mare grija sa suprasolicitare. E recomandat mai mult un curs de intiere decat antrenamentele propriu-zise.
Consulta lista de Scoli de fotbal unde iti poti inscrie copilul!
Acelasi lucru este valabil si in cazul tenisului. Simona Halep, de exemplu, a inceput practicarea tenisului la 4 ani, insa, la fel, cursuri de initiere, alergari pe teren, familiarizarea cu acest sport si cu racheta.
Pentru alte sporturi de echipa, cum sunt baschetul, handbalul sau voileiul, va trebui totusi sa astepti ce prichindelul sa implineasca 8 ani.
Top scoli de tenis pentru copilul tau!
Sporturile de contact nu sunt nici ele recomandate pana la 8 ani. Psihologii spun ca micutii vor dezvolta o latura agresiva. Daca in cazul artelor martiale mai este loc de negocieri, atunci cand vorbim de boxul si kick-boxing medicii spun un "nu" hotarat. Daca vrei neaparat ca micutul tau sa incete un sport de contact, capoeira ar putea fi o alegere potrivita, fiind o arta martiala ce combina lupta cu dansul si care poate fi extrem de distractiv pentru cei mici.
Dupa succesul scrimerilor romani la competitiilor internationale, multi parinti s-au gandit ca scrima ar fi alegere potrivita pentru copilul lor. Este, intr-adevar, un sport care aduce nenumarate beneficii, un sport elegant, aristocratic, insa nu e potrivit inainte de 8 ani, va trebui sa mai astepti cel putin un an.
La fel de eleganta este si echitatia. Este o activitate benefica celor mici, care vor avea o interactiune aparte cu calul lor si se vor dezvolta armonios din punct de vedere fizic, insa nu este bine sa fie nici prea mici. Este recomandat numai dupa 8 ani.
Chiar daca la televizor vedem ca populare sunt sporturi precum fotbalul, handbalul sau tenisul, unii dintre noi, impinsi de propriile pasiuni, vor fi tentati sa-i indrume pe copii spre sporturi mai "exotice" - tir cu arcul, polo sau hochei. Deosebite si cu multiple avantaje, acestea sunt insa potrivite pentru copiii mai dezvoltati, care au trecut de 10 ani.
Afla care sunt beneficiile inotului pentru copii!
Dupa o enumerare a atator sporturi pe care micutii sub 8 ani ar trebui sa le evite, poate te gandesti ca nu mai ai optiuni, insa raman suficiente. Inotul, spre exemplu, este potrivit la orice varsta, inca de la 3 luni si are o multime de beneficii. De asemenea, gimnastica, baletul, dansul sportiv sunt activitati spre care se poate indrepta. In acelasi timp, pana la 8 ani el poate sa mearga pe tricicleta, sa sara coarda sau sa mearga la catarat in salile speciale.
Cazuri in care nu este indicata practicarea unei activitati sportive
In alegerea unui sport pentru copilul tau, extrem de importanta este si starea de sanatate a micutului. Mergeti la un pediatru si discutati cu el despre planurile voastre legate de activitatile sportive. Dupa un consult el va va da unda verde pentru a incepe practicarea lor.
Daca micutul tau sufera de diverse afectiuni trebuie sa fii extrem de atent in alegerea unui sport, cu atat mai mult inainte de 8 ani.
In cazul in care are o boala a sistemului cardiovascular, in cazul unor malformatii congenitale ale inimii, sportul nu este recomandat decat in niste limite bine stabilite de medicul pediatru. Nu discutam despre o lipsa completa a activitatii fizice, insa orice sport trebuie practicat cu atentie in cazul in care micutul tau are probleme cu inima.
De asemenea, daca cel mic sufera de afectiuni ale pielii, eczeme sau dermatite, un consult al dermatologului este neaparat necesar. Totodata, in cazul afectiunilor sistemului respirator, cum este astmul de exemplu, practicarea unui sport devine problematica.
Societatea actuala, caracterizata de o dezvoltare galopanta, ne-a pus la dispozitie telefoane inteligente, tablete sofisticate si un grad de confort ridicat. In acelasi timp, ea ne obliga sa facem totul pe repede inainte, iar alimentatia are adesea cel mai mult de suferit.
Fast-food-ul, o optiune ieftina si extrem de comoda ne face sa neglijam mesele echilibrate, iar o alimentatie de tip fast-food combinata cu lipsa miscarii are efecte extrem de nocive asupra sanatii noastre.
Si copiii, bombardati de gadgeturi sofisticate si de hamburgeri aratosi vor fi tentati sa lase deoparte sportul si un stil de viata sanatos si sa se lasa prada acestor placeri.
De aceea, noi, ca parinti, trebuie sa-i invatam inca de mici sa stie cat de multe beneficii le va aduce activitatea fizica.
Ghid util de sporturi pentru copii!