In prezent copiii pot participa la o multitudine de activitati extracurriculare, oportunitati pe care noi parintii nu le-am avut in copilarie. O paleta larga de optiuni vine totusi si cu o dilema, nu stim daca micutul nostru are talentul pentru a participa la unele dintre ele, mai ales daca e vorba de cele artistice.
Parintii lui Mozart sigur nu s-au confruntat cu o astfel de problema, insa daca e sa ne gandim la marea majoritatea a persoanelor vom observa ca ele si-au identificat chemarea abia mai tarziu in viata. Sa recunosti talentul in unele domenii este extrem de greu, iar majoritatea dintre noi isi dau seama de anumite aptitudini abia la varsta maturitatii pierzand astfel oportunitatea de a le cultiva inca de mici.
Descopera care sunt beneficiile baletului pentru fetita ta!
Uneori talentul spre anumite domenii este evident, e lesne de observat daca micutul tau are talent la desen de exemplu, insa cum stim daca ar fi un bun pianist sau o balerina gratioasa?
Talentul, o notiune greu de patruns
Auzim cuvantul peste tot, insa, in definitiv, ce e talentul? O explicatie generala este aceea ca este o aptitudine innascuta spre un anumit domeniu, un har sau o capacitate deosebita intr-o ramura de activitate. Daca e sa-l privim din punctul de vedere al artistilor, e relativ simplu - un om talentat la muzica are voce si ureche muzicala, iar o persoana talentata la desen va invarti pensula cu maiestrie pe panza, insa notiunea ne da batai de cap daca ne gandim la stiintele exacte - cum poate fi cineva talentat la matematica sau fizica?
Asadar, talentul ar trebui privit mai mult ca o pasiune catre un domeniu si o determinare de a deveni din ce in ce mai buni in domeniul respectiv. Cu totii stim vorba aceea rostita cu peste o suta de ani in urma de celebrul Thomas Edison - "Geniul este 1% inspiratie si 99% transpiratie". Era Edison talentat din nastere la a inventa lucruri? Am putea spune ca da, insa tot el ne spune ca acest talent reprezinta cea mai mica parte din rezultatul final.
Cu aportul lui Edison si al altor specialisti putem pune un verdict mai clar asupra acestui concept, talentul e de fapt o sclipire a personalitatii care numai dublat de multa munca poate duce spre succes.
Vrei ca micutul tau sa invete o limba straina? Alege limba straina potrivita pentru copilul tau!
Privit din alta perspectiva, haideti sa ne inchipuim talentul doar ca sigura necesitatea de a atinge succesul in domeniu. Poate un om doar cu harul de la natura sa intreaca o persoana care s-a documentat si a muncit in domeniul respectiv? Raspunsul evident este ca nu. Tragand o linie, ajungem la concluzia ca el, desi extrem de important, nu este singurul factor de luat in calcul.
Cum il poti ajuta pe copilul tau sa-si descopere talentul
Aceasta sclipire de care pomeneam mai sus e greu de identificat, insa nu imposibil. Un drum simplu este sa-l incurajam pe micutul nostru sa participe la activitati artistice. Daca nu-i facem cunostinta cu ele, cum am putea sti daca are talent? E un joc al incercarilor, insa la finalul caruia cu siguranta veti avea de castigat.
Un copil care nu se mai satura de desenat are cu siguranta o apetenta catre artele plastice. Pune-i la dispozitie toate cele necesare pentru a-si arata aptitudinile plastice, pentru ca s-ar putea sa ai de-a face cu micutul Picasso. La fel e si in cazul muzicii, daca observi ca micutul tau fredoneaza melodiile de la radio sau bate ritmul din picior, ar putea fi urmatorul Michael Jackson.
Creeaza in casa un mediu artistic, astfel incat el sa fie expus mai multor forme de arta si daca manifesta interes spre un domeniu anume nu ii infrana dorinta de a cunoaste mai multe oricat de bizara ti s-ar parea preocuparea lui. A auzit o suita pentru violoncel de-ale lui Bach si manifesta un interes spre acest instrument? Poate ti se pare iesit din comun ca vrea sa studieze un instrument de doua ori mai mare decat el, insa nu arata o atitudine contrariata pentru ca asta s-ar putea sa-l determine sa nu-si mai expuna interesele.
Sporturi pentru copii. Ghid pe varste
Incurajeaza-l si lauda-l la fiecare ocazie. Daca il auzi cantand si nu atinge perfect notele nu trebuie sa incepi prin a-l critica, ci prin a-i lauda demersul. Asta ii va da incredere in sine, iar daca a primit reactii pozitive va dori sa devina mai bun.
Acorda-i intreaga ta atentie. Cand spunem asta nu ne referim la atentia pe care i-o acordam pentru a ne asigura ca nu-l paste vreun pericol ci la atentia pe care o dam personalitatii sale si felului in care se dezvolta. Cand te joci cu el spre exemplu fii pe faza la comportamentul lui si invata ce-i place sa faca pentru a-i putea cultiva interesele asa cum se cuvine. Poti chiar sa-l intrebi simplu - "ce-ti place sa faci" - ai putea descoperi lucruri surprinzatoare, de care nu aveai habar.
I-am identificat talentul si e clar, avem un copil cu har. Ce facem mai departe?
Il avem, ce facem mai departe?
Ne intoarcem pentru un moment la vorbele lui Edison si identificam cuvantul "transpiratie", tradus prin munca. Aici rezida si raspunsul la intrebarea noastra. Dupa ce observam ca avem un copil talentat urmeaza munca de cultivare a lui, atat din partea copilului, cat si din partea noastra.
Intereseaza-te de cursurile din domeniul respectiv la care poate participa copilul si fii atent la progresele pe care le face. Discuta cu profesorul de la cursuri si cautati impreuna atingerea unor noi si noi obiective pentru a face posibila evolutia copilului de la incepator, la novice, si poate, de ce nu, la profesionist.
In acelasi timp, studiaza si tu domeniul care il pasioneaza pe micutul tau. Fii la curent cu ce se intampla in aria respectiva pentru a putea identifica o eventuala stagnare a lui sau pentru a observa daca si-a atins pur si simplu limitele.
Benjamin Bloom, un celebru psiholog specializat in educatie, este cel care a realizat un studiu de anvergura menit sa ofere cateva raspunsuri cu privire la dezvoltarea aptitudinilor exceptionale la copii. Analiza sa a fost facuta pe oameni care au atins performanta in diverse domenii, sportive artistice sau tehnice. Concluzia? Copiii nu s-au nascut asa, ci au fost educati in acest spirit. Cu alte cuvinte, cu educatia potrivita orice copil poate ajunge pe culmile succesului.
Descopera lista noastra de cursuri pentru copii pentru a afla talentul copilului tau!