O casa in care locuieste cel putin un copil nu are cum sa fie curata non-stop si ordonata non-stop. Insa, cu ceva straduinta din partea tuturor membrilor familiei poate arata mereu acceptabil din aceste puncte de vedere.
Daca vrei sa ai copii ordonati este foarte important ca tu sa fii o mama ordonata, si inclusiv tatal, pentru a le oferi un exemplu bun. In plus, este de preferat sa nu te vaiti des atunci cand trebaluiesti deoarece ei vor fi descurajati din start.
Apoi, este la fel de important sa ii obisnuiesti de mici sa faca ordine, in functie de capacitatile specifice fiecarei varste, si sa stii cum sa faci astfel incat lor sa nu li se para o corvoada. Iata mai multe sfaturi care te pot ajuta sa ai un copil ordonat la orice varsta.
1. Explica-i de ce trebuie sa facem si sa pastram ordine
Incepe prin a-i explica celui mic ce inseamna ordine si curatenie si de ce trebuie sa avem aceste activitati. Arata-i ce sa faca, punct cu punct, mai ales daca este la o varsta frageda. Si nu doar o data, ci de mai multe ori, pana intelege.
De asemenea, spune-i ca daca tu petreci mult timp strangand dupa el, vei avea mai putin timp sa te joci cu el. Si, nu in ultimul rand, incearca sa il faci sa simta ca are o responsabilitate fata de jucariile si hainele lui, ca trebuie sa aiba grija de ele si sa le intretina frumos.
2. Invata-l sa stranga in urma lui dupa fiecare activitate
Arata-i incet-incet ca este mai usor sa strangem in urma dupa fiecare activitate, in loc sa lasam obiectele imprastiate peste tot si sa facem ordine generala apoi. Dupa ce a venit de la gradinita si s-a dezbracat invata-l sa puna hainele la locul lor. Dupa ce a mancat - sa puna vasele in chiuveta (eventual ajutat de un inaltator). Daca tocmai a terminat de jucat cu lego, incurajeaza-l sa adune toate piesele si apoi sa se joace cu altceva.
3. Alege cutii transparente pentru depozitarea jucariilor
Copilului ii va fi astfel mult mai usor sa vada ce jucarii are inauntru si nu va mai fi tentat sa rastoarne la orice pas cutia pentru a cauta o anume piesa. In plus, ii va fi mai usor sa grupeze jucariile.
4. Pune etichete pe cutii si dulapuri
Daca ai mai multi copii si vrei ca fiecare sa isi stie sertarul lui, dulapul, cutia lui cu jucarii, cel mai usor este sa pui pe fiecare etichete (in cazul in care stiu sa citeasca) sau poze cu ei insisi (in cazul in care sunt mai mici).
5. Antreneaza-l in intreceri
Copiilor le place foarte mult sa participe la concursuri, sa se intreaca pentru orice. Foloseste-te de acest lucru pentru a-i determina sa faca ordine. Daca ai un singur copil te poti folosi de trucul cronometrului - ori sa pui la propriu un cronometru sa mearga, ori sa numeri tu pana la 10, 20, 30... In astfel de situatii copiii sunt de obicei foarte dornici sa incheie curatenia inainte sa termini tu de numarat.
Iar pentru copil este mult mai sanatos sa auda "Ia sa vad cine termina de facut ordine in doua minute" decat "Ce e dezordinea asta? Curata mai repede!".
6. Pune un cuier mic in camera copilului
Pare un lucru firesc sa faci acest lucru, dar nu toata lumea are grija de acest aspect, desi ajuta foarte mult in mentinerea ordinii. Cu un cuier mic asezat undeva la indemana, copilul nu va mai fi tentat sa isi lase hainele de casa insirate. Da-i voie sa lipeasca pe cuier abtibilduri cu personajele preferate si va fi si mai incantat.
7. Nu lasa ordinea pe finalul serii
Copiii au tendinta sa amane sarcinile pe care le au de indeplinit, insa daca tu permiti acest lucru este posibil sa se faca prea tarziu si copilul sa fie prea obosit, caz in care aproape sigur nu va mai face ordine. Pentru a evita acest lucru, stabileste un moment rezonabil in fiecare zi.
8. Cere-i parerea
Atunci cand stabiliti niste reguli legate de ordine si curatenie este de mare ajutor sa implici si copilul, sa ii ceri parerea si sa i-o si respecti pe cat posibil. In felul acesta cel mic se va simti mai important, sentiment care il va stimula sa te asculte.
9. Apreciaza copilul cand face si pastreaza ordine
Nu uita ca ori de cate ori face ordine sa il apreciezi si sa il lauzi. De asemenea, poti sa il si rasplatesti cu ceva ce isi doreste - sa va jucati impreuna ceva, sa ii cumperi o jucarie (nu neaparat scumpa), sa il lasi mai mult la joaca etc.