Esti nerabdatoare sa auzi primele cuvinte ale copilului tau? In medie, cei mici incep sa vorbeasca in jurul varstei de un an.
Oricat de mult ti-ai dori tu sa-l auzi mai devreme, trebuie sa tii cont si de faptul ca fiecare copil are propriul lui ritm de dezvoltare si ca aceasta regula se aplica si in ceea ce priveste vorbitul.
Toate lucrurile se intampla la timpul potrivit si nu este cazul sa fortezi asta, insa iti poti ajuta copilul sa-si dezvolte capacitatile orale prin sprijin si prin cateva tertipuri care ii vor fi de ajutor.
Canta-i
Copiii aud cuvintele si le absorb precum absoarbe un burete apa. Cantecele destinate lor au de obicei versuri usoare, ale caror cuvinte si expresii se repeta.
Aceasta repetivitate ii face pe copii sa se simta confortabil. In plus, ei invata sa asocieze aceste cuvinte si expresii cu clipele frumoase si linistitoare in care ii canti. Astfel, pe masura ce i le repeti, va incepe sa isi aminteasca sunetele anumitor cuvinte si sa le retina.
Citeste-i
Copiii adora sa asculte povestile vesele si sa se uite pe paginile colorate ale cartilor. Opteaza pentru o colectie potrivita varstei, respectiv pentru naratiuni simple, redate cu un vocabular restrans si clar si citeste-i zilnic, astfel il vei face sa inteleaga nu doar sensul cuvintelor, dar si importanta intonatiei si a tonului vocii.
Nu iti va fi foarte greu sa ii captezi atentia, pentru ca va fi cu siguranta atras de astfel de activitati.
Iar daca vrei ca lucrurile sa fie si mai distractive, poti opta pentru acele carti care au un sistem sonor atasat; cele mai cautate dintre acestea sunt, de exemplu, cartile despre animale ale caror colectii de sunete incorporate includ onomatopee.
Descrie-i mereu actiunile tale
E foarte important pentru copilul tau sa te auda vorbind. In plus, daca ii explici ce se intampla in jurul lui, ii va fi mult mai usor sa faca singur conexiunile intre obiecte sau actiuni si sunetul cuvintelor.
Descrie-i celui mic tot ce faci, povesteste-i despre ce vedeti impreuna, da-i cat mai multe detalii astfel incat sa-l ajuti sa-si construiasca abilitatile precursoare limbajului.
Repeta-i cuvintele si expresiile
Repetitia este mama invataturii, spune o vorba din popor. Si nu e nimic mai adevarat decat asta, copiii chiar dezvolta capacitatea de a asocia felul in care se aud cuvintele cu sensul lor daca le aud cat mai des.
Unii psihologi sustin ca si adultii trebuie sa auda ceva de aproximativ 28 de ori pentru a retine, iar copiilor le este chiar mai dificil. De aceea, repetarea cuvintelor si a expresiilor este foarte importanta pentru copilul tau, in ceea ce priveste dezvoltarea abilitatilor de vorbire.
Cei mai multi parinti si psihologi considera ca cel mai mare ajutor pe care il poti oferi copilului tau in acest sens este sa vorbesti cat mai mult cu el.
Stadiile de dezvoltare a vorbirii
Pentru a intelege mai bine procesul prin care trece copilul tau, trebuie sa stii etapele dezvoltarii vorbirii si sa le poti asocia cu intervale ale varstei sale. Astfel, in primele 3 luni din viata, bebelusii incep sa vocalizeze.
In perioada 4-6 luni, acestia spun cate o silaba pe care o repeta de foarte multe ori. In intervalul 6-9 luni, silabele devin putin mai complexe, iar repetitia continua.
Intre 10 luni si un an, copiii verbalizeaza fara sens si par uneori ca vorbesc in propria lor limba. Aceasta perioada poate sa fie mai lunga sau mai scurta, pentru ca exista bebelusi care spun cuvinte de la varsta de 10 luni, dar si copii care nu vorbesc pana la un an si jumatate sau chiar mai mult.
Semne ale dezvoltarii vorbirii
Daca vrei sa ii urmaresti indeaproape evolutia copilului tau in ceea ce priveste vorbirea, poti sa iti iei cateva repere: primele cuvinte, abilitatea de a nega sau de a refuza si asocierea acesteia cu gesturi, capacitatea de a arata spre obiectul pe care il doreste.
Urmatoarele semne vor fi recunoasterea numelor celor apropiati, propozitiile simple de 2-4 cuvinte, repetarea cuvintelor pe care le aude, respectiv repetarea propozitiilor pe care le aude.
Tu cum l-ai ajutat pe copilul tau sa vorbeasca? Ce metode ai aplicat pentru a-si dezvolta vorbirea? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!