Cum sa-ti ajuti copilul sa prinda drag de lectura

| | Actualizat: 2022-07-21 18:37:56

In era digitalului si a ecranelor electronice, este normal ca puiul tau sa fie atras de tableta, kindle, laptop si alte dispozitive. Mai ales dupa mai bine de un an de scoala online desfasurata in context pandemic, este normal ca fiul sau fiica ta sa fi dezvoltat chiar o forma de dependenta fata de tot ceea ce include pixeli. Deprinderea este neaparat rea, mai ales daca tendinta este directionata intr-un mod strategic si util, de exemplu catre educatie timpurie de tipul programarii.

Cu toate acestea, mai ales daca lista de lecturi suplimentare pentru vacanta a fost lasata deoparte, nu poti sa nu te intrebi cum poti sa-i inoculezi si sa-i cultivi micutului tau deschiderea si interesul fata de lectura, de carti, in general. Si asta fara sa fi participat la un training de specialitate sau la un curs de parenting in care, teoretic, rolul de parinte perfect pare atat de simplu de atins, doar cu ajutorul unor strategii si recomandari oferite de specialisti.


Iata cateva recomandari care vor dezvolta aptitudinile si afinitatea pentru lectura a copilului: 

Carti amuzante 

„Pofta vine mancand” – e o vorba inteleapta care se aplica nu doar in domeniul culinar, ci si in ceea ce priveste lectura. Asadar, cumparandu-i carti amuzante, adaptate varstei lui,  ii vei starni curiozitatea copilului tau. De exemplu, poti sa-i comanzi carti de Ion Creanga, cu ajutorul carora micutul tau va accesa un univers al copilariei plin de candoare si intamplari nastrusnice. In plus, daca locuiti la bloc, iar singurul contact cu natura sunt iesirile prin parc, la gradina zoologica sau la ferme cu animale – spatii special concepute pentru familiarizarea celor mici cu o lume pe care, in lipsa unor bunici la tara, o descopera doar din filele unor carti, ai inca un motiv in plus de a-l face partas pe junior la pataniile nazdravanului Nica. In plus, povestile lui Creanga sunt frumoase, pitoresti, si pline de invataturi.

Chiar daca lista de lecturi suplimentare data de invatator cade pe un loc secund, acest lucru nu trebuie sa te ingrijoreze. Important e sa-i deschizi apetitul pentru lectura, iar dupa aceasta etapa, progresul in lectura va veni de la sine. 

Totodata, daca nu stiai, s-a constatat ca lecturile scolare  ii fac pe copii sa evite cartile atat in copilarie, cat si in viata de adult. Aceasta este o concluzie a unei cercetari demarate de specialistii in psihologie si sociologie ai Universitatii din Montreal, realizate in anul 2021. De ce? Elevii nu inteleg ce vor „sa spuna” autorii, un motiv in plus de a discuta dupa lectura cartilor lui Creanga ce a inteles copilul din ceea ce a citit, de a invata cuvinte noi impreuna, mai ales regionalisme specifice zonei Moldovei. 

 

Propriul exemplu

In cadrul unui interviu recent, scriitorul roman de talie internationala Mircea Cartarescu sublinia faptul ca micutii care nu-si vad parintii citind nu o vor face nici ei. Dupa cum bine ti-ai dat seama,  orice copil imita comportamentul adultilor, asa ca degeaba ii impui juniorului sa citeasca daca tu nu o faci. Puteti incerca lecturi in tandem sau chiar sa lecturati impreuna aceeasi carte.

Astfel, si tu te vei reconecta cu lumea copilariei, in care totul parea a fi posibil si frumos. Daca iti doresti ca cel mic sa aiba o perceptie pozitiva asupra lecturii, este esential sa vada la tine ceea ce tu pretinzi de la el. E adevarat, statisticile nu sunt incurajatoare, iar acest obiectiv nu pare a fi impartasit si asumat de foarte multi parinti din Romania. 

De exemplu, acum sase ani, datele in privinta lecturii in tara noastra colectate si analizate de Institutul Roman de Evaluare si Strategie chiar erau ingrijoratoare, desi exista si exceptii. „Mai mult de jumatate dintre romani nu au citit nicio carte in anul 2016, doar 3% au citit mai mult de 10 carti. Doar 8 din 100 de elevi romani citesc din placere, si nu pentru ca trebuie”, aratau studiile mentionate, efectuate la nivel national, pe parcursul mai multor ani. 


Indiferent de metoda aleasa, e bine sa fii un exemplu pentru puiul tau. Mai ales daca-ti doresti ca fiul sau fiica ta sa deschida cu drag o carte nu doar acum, ci si mai tarziu, arata-i ca si tu gasesti resursele necesare de timp si de energie de a o face, chiar daca nu este usor.

 

Sursa foto: Unsplash.com

 

Citeste si despre