Comunicarea cu copilul este unul dintre aspectele la care foarte multi parinti raman adesea corigenti in disciplinarea si educarea copilului. Motivul este acela ca nu reusesc sa recunoasca modul in care comunica copilul cand este mic, sa-i identifice nevoile, dar si sa ii raspunda intr-un registru adecvat varstei lui.
Descopera cum trebuie sa vorbesti cu cel mic la fiecare varsta, in functie de dezvoltarea emotionala si de abilitatile de limbaj si vorbire de care dispune in fiecare etapa a copilariei!
Comunicarea cu copilul de 0-2 ani
Daca ai impresia ca nu conteaza prea mult comunicarea cu copilul la varsta de bebelus, te inseli! Chiar daca nu vorbeste si nici nu are dezvoltate capacitati intelectuale complexe, este important sa comunici cu el inca din primele momente de viata. Discursul tau trebuie sa fie mai degraba explicativ in fata bebelusului inspaimantat de orice si curios de tot ce se intampla in jurul lui.
Este si perioada in care apare anxietatea de separare, atunci cand esti nevoita sa te intorci la serviciu. Este indicat sa il pregatesti din timp din punct de vedere emotional pentru ca acest moment sa fie suportabil pentru el. Daca bebelusul se uita lung si ingrijorat dupa tata cand iese din camera, explica-i gestul acestuia si de ce a fost nevoit sa plece pentru moment.
Chiar daca nu intelege tot ce ii spui, vocea ta si tonul cald si prietenos ii vor atenua din anxietate si il vor face sa se simta in siguranta. Explicatiile nu trebuie sa fie lungi si bogate in detalii, pe care oricum nu le intelege, ci scurte si la obiect. Spune-i tot timpul ca il iubesti si ca este in siguranta, dar si ca vei fi mereu langa el atunci cand are nevoie de tine.
Comunicarea cu copilul la 3-5 ani
Incepand cu varsta prescolara, copilul este capabil sa-si exprime trairile si emotiile in cuvinte. Este recomandat sa lucrezi cu el la acest aspect si sa-l ajuti sa renunte astfel la accesele de furie sau comportamentele violente prin care-si exprima de obicei furia sau emotiile negative. Prescolaritatea este si varsta curiozitatii si a intrebarilor nesfarsite.
Pregateste-te sa raspunzi la cele mai incomode intrebari legate de sex, copii, Dumnezeu, moarte sau alte lucruri pe care le aude in jur. Indiferent cat de stanjenitoare sau triste sunt subiectele, este important sa fii sincera cu el, dar sa-ti adaptezi discursul la nivelul lui de intelegere.
Cand vine vorba de subiecte cu incarcatura negativa - divort, moarte etc. - este important sa il asiguri ca esti langa el orice s-ar intampla, ca il iubesti si ca il vei proteja de orice i-ar face rau. Astfel de asigurari vor "indulci" un pic discutiile anoste si vor reduce din anxietatea care il cuprinde in timpul acestor discutii.
Pentru a evita sa dai explicatii la subiecte neplacute ori sa asisti la situatia in care copilul incepe sa vorbeasca urat ori sa-i jigneasca pe cei de langa el, este important sa limitezi expunerea acestuia la surse media - tv, internt, radio - , dar sa fii atenta si la jargonul folosit in preajma lui.
Comunicarea cu copilul la 6-12 ani
Incepand cu varsta scolara, discursul si limbajul folosit in comunicarea cu copilul pot evolua spre discutii din ce in ce mai complexe si elaborate. Este capabil sa inteleaga si sa rosteasca din ce in ce mai multe cuvinte, de aceea, trebuie stimulat sa le foloseasca in contexte adecvate.
Curiozitatea continua sa fie o caracteristica a acestei varste, iar intrebarile din partea lui vor fi din ce in ce mai complexe si mai interesante. Copilul isi va manifesta curiozitatea cu privire la experientele prin care trece, stirile pe care le aude in jur sau la discutiile la care este martor.
Intreaba-l intotdeauna ce simte cand aude si vede un eveniment tragic la televizor ori cand este nevoit sa treaca prin decesul animalutului de companie sau al unei persoane dragi. Asigura-l ca este normal sa fie trist, sa planga si chiar sa se preocupe de ceea ce se intampla, insa ca esti langa el, orice s-ar intampla si ca veti trece cu bine peste tot.
Este si perioada temerilor si fricilor, de aceea, este indicat ca aceste trairi negative sa fie identificate corespunzator, intelese de catre copil si depasite cu succes, prin explicatii corespunzatoare.
Chiar daca este inevitabil sa il feresti de tot ce se intampla in jurul lui, incearca sa-i asiguri un mediu cat mai linistit, armonios si pozitiv in care sa creasca si sa se dezvolte. Iar in datile in care acest lucru este imposibil, asigura-te ca esti sincera cu el, ca nu il izolezi de evenimentele care au loc in sanul familiei si ca ii spui cat de mult il iubesti.
Comunicarea cu copilul la 13-18 ani
La varsta de 13 ani, copilul intra, daca nu a facut-o deja, in perioada adolescentei, una dintre cele mai delicate si complicate etape ale copilariei, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Este o perioada bogata in schimbari bruste de dispozitie, "fluturi in stomac", conflicte si acte de rebeliune din partea copilului aflat in cautarea porpriei identitati.
Este si etapa in care te vei confrunta cu o multime de raspunsuri catalogate drept "obraznice", de contraziceri si incalcari ale regulilor. Toate comportamentele rebele in care se aventureaza adolcescentul mascheaza, de fapt, trairile lui si sunt considerate forme de aparare impotriva vulnerabilitatii la care este expus atunci cand se simte nesigur.
Este perioada in care trebuie sa dai dovada de rabdare mai mult ca oricand si sa te apropii de el, pentru a-l ajuta sa comunice si sa se deschida in fata ta. Arata-i cat de multe poate rezolva si depasi cu ajutorul cuvintelor si al intelegerii propriilor emotii.
Demonstreaza-i ca esti langa el in depasirea acestei etape complexe. Fii persoana pe umarul caruia copilul sa planga si cea care-l ajuta sa inteleaga ce se intampla cu el, iar tensiunile si problemele de comportament vor deveni doar amintiri neplacute.
Sfaturi pentru a comunica in mod natural cu copilul tau
Comunicarea si construirea unei relatii de prietenie cu copilul tau este una dintre cele mai mari provocari ale vietii de parinte. Este extrem de important ca tu sa fii foarte deschisa in acest sens, tocmai pentru ca cei mici nu stiu intotdeauna sau nu au curaj sa isi exprime sentimentele si emotiile de cate ori ii deranjeaza ceva sau pur si simplu au tendinta de a vorbi astfel de lucruri cu grupul de prieteni, in loc sa le discute in sanul familiei!
E important sa stii care sunt dramele, temerile si grijile fiecarei varste pentru a te putea deosebi de parintii autoritari si pentru a putea alege o strategie mai degraba sociala in detrimentul uneia academice si rigide. Informatia este putere, iar tu ai nevoie sa stii care sunt caile prin care poti comunica in mod natural cu copilul tau, pentru a-i putea indruma pasii in viata.
Iata cateva sfaturi care iti vor fi de folos la orice varsta!
Vorbeste-i printre randuri
Cand ai avut ultima conversatie adevarata cu copilul tau? Cu siguranta s-a intamplat in timp ce mergeati impreuna spre scoala, in timp ce pregateati ceva de mancare, in timpul baitei sau chiar inainte de culcare. Astfel de activitati sunt adesea momentul optim pentru o conversatie adevarata, deoarece copiii sunt mai deschisi si mai comunicativi atunci cand pe langa comunicarea propriu-zisa mai fac si altceva.
De aceea, este indicat sa profiti de astfel de momente in care nu aveti neaparat contact vizual si in care atentia voastra este distribuita in mai multe parti.
Faceti un ritual din a comunica
Observa stilul de comunicare al copilului tau si nu incerca sa il schimbi, va fi in zadar. Unii copii pot fi mai dispusi sa vorbeasca dimineata, pe cand altii au nevoie de cateva ore bune pentru a se dezmetici si pentru a putea lega o conversatie.
In vreme ce unii povestesc singuri despre lucrurile care ii macina, altii au nevoie sa fie intrebati si incurajati. Asculta-ti instinctele si asigura-te ca profiti de momentele propice pentru a comunica, fara a incerca sa modifici stilul conversational al copilului tau si respectandu-i totodata modalitatea de a-ti transmite informatii.
Profita de aceste minute pentru a va crea un ritual. De exemplu, daca micutul tau pare sa fie mai vorbaret seara, propune-i sa iesiti la o plimbare in fiecare zi, la ora la care se simte el cel mai confortabil.
Fii cat mai umana
Raspunde-i copilului tau natural, fara a incerca sa-ti ascunzi emotiile. Nu exagera cu reactiile, dar nici nu incerca sa te transformi intr-un terapeut. Cand copilul tau este suparat, bolnav sau speriat vorbeste-i despre starile prin care treci tu in astfel de situatii si ofera-i exemple.
Raspunde-i asa cum i-ai raspunde unui prieten, nu iti ascunde uimirea si nu iti reprima sentimentele. Pana la urma, raspunsurile sincere sunt cele care ne fac pe toti sa ne dorim sa vorbim mai mult si mai deschis, iar acest lucru este valabil si in cazul copiilor.
Incurajeaza-l sa-si exprime sentimentele
Ajuta-l sa spuna povestea. Desi majoritatea parintilor sunt mai atenti la modul de exprimare si la corectitudinea academica a frazelor, uneori este mai importanta cursivitatea emotionala si abilitatea copiilor de a-si spune povestile pana la capat.
Problemele pot fi rezolvate mai usor atunci cand sunt expuse in mod articulat unei alte persoane, iar solutiile vin de la sine prin comunicare.
Daca fiului sau fiicei tale ii este mai greu sa isi exprime emotiile, ajuta-l cu intrebari legate de subiectul discutat. Acestea ii vor arata in primul rand ca te intereseaza subiectul si ca esti prezenta.
Acorda importanta detaliilor
Fii atenta la nuante si nu te baza intotdeauna pe intrebari adanci. Limbajul trivial v-ar putea fi mult mai folositor in anumite cazuri decat cel formal. In loc sa-ti intrebi copilul cum s-a simtit intr-o anumita situatie si sa-l obligi astfel sa se gandeasca la sentimente mai profunde, il poti intreba cum a ajuns in respectiva situatie sau de ce a evitat sa faca un anumit lucru.
Esti la fel de importanta precum copilul tau
Intr-o lume in care copiii sunt centrul universului parintilor, este important ca tu sa vorbesti despre tine daca iti doresti ca fiul sau fiica ta sa faca acelasi lucru. Asadar, la urmatoarea cina in familie, in loc sa te astepti sa iti povesteasca el sau ea despre lucrurile care i s-au intamplat in ziua respectiva, poti incepe tu insati prin a vorbi despre cele petrecute de-a lungul zilei si despre felul in care anumite persoane sau situatii te-au facut sa te simti.
Facand asta, il vei incuraja pe copilul tau sa se gandeasca el insusi la cum a fost ziua lui si sa isi aminteasca anumite intamplari. In plus, intrebarile zilnice precum "Cum a fost la scoala?" sunt repetitive, monotone si enervante pentru copii, care ar putea avea senzatia ca trebuie sa povesteasca acelasi lucru la nesfarsit, in fiecare zi.
Tu cum ai reusit sa-ti creezi o conexiune cu copilul tau si cum ai spart bariera comunicarii? Ai reusit sa te debarasezi de rolul autoritar sau de cel de terapeut in conversatiile cu el? Copilul tau ce varsta are si ce probleme de comunicare intampini in relatia cu el? Care crezi ca sunt cele mai bune si eficiente parghii de comunicare la fiecare varsta a copilului? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!
Pe aceeasi tema:
Comunicarea cu copilul, sfaturi utile
Cand copiii nu comunica cu parintii
Cum poti imbunatati abilitatile de comunicare ale copilului