Dansurile sportive pentru copii. De la ce varsta?

| | Actualizat: 2015-05-26 12:14:48

Misiunea noastra ca parinti este sa ii pavam drumul copilului nostru pentru a ajunge un adult cu un caracter frumos, o inteligenta sclipitoare si un trup sanatos. Aceste deziderate se ating urmarindu-i cu atentie pasiii micutului nostru si asigurandu-ne ca el beneficiaza de toate mijloacele prin care se poate dezvolta frumos.

In multitudinea de factori care contribuie la dezvoltarea sanatoasa din toate punctele de vedere remarcam si activitatea fizica, adeseori neglijata de parinti.

In ultima vreme, cifrele tot mai alarmante legate de obezitatea infantila si de afectiunile pe care le provoaca sedentarismul ne-a facut pe toti sa acordam mai multa atentie sportului si sa incercam sa introducem exercitiile fizice in rutina noastra zilnica. Dragostea pentru sport si importanta lui in viata noastra se cultiva inca din copilarie, iar de atitudinea micutului nostru vizavi de sport suntem direct responsabili noi, parintii.

Cu cat mai devreme, cu atat mai bine, aceasta e parerea generala a pediatrilor cand vine vorba de introducerea copiilor in lumea sportului. In cazul fiecarui sport exista insa o varsta potrivita pentru inceperea practicarii lui.

O activitate pe cat de distractiva pe atat de benefica pentru micutul tau este dansul sportiv.

Ce este dansul sportiv?

O activitate care imbina perfect arta si sportul - asa ar putea fi definit in cateva cuvinte dansul sportiv. Practic, o activitate in care ai tot ce e mai bun din ambele lumi - forta fizica si o viziune artistica.

Este diferentiat in doua sectiuni, fiecare avand cate 5 categorii, pentru orice gusturi. Avem sectiunea standard cu Vals Lent, Tango, Vals vienez, Slow Fox si Quick Step si sectiunea latino cu Samba, Cha-Cha, Rumba, Paso Doble si Jive. Asadar, copilul tau va avea de unde alege in aceasta privinta.

Dansul sportiv a devenit tot mai popular odata cu introducerea lui in diferite emisiuni televizate, de genul "Dancing with the Stars", care i-a facut cunostinta publicului larg cu frumusetea acestui sport.

Varsta potrivita la care copilul tau poate incepe sa practice dansul sportiv

Daca in cazul sporturilor de echipa trebuie ca micutul sa fi implinit varsta de 8 ani, la dans sportiv lucrurile nu stau la fel. Il poti introduce pe micutul tau in lumea dansului inca de la 3 ani, insa practicarea lui propriu-zisa incepe la 4 ani.

Sporturi pentru copii. Ghid pe varste

La aceasta varsta copilul poate memora pasii specifici fiecarui stil de dans si poate executa miscarile specifice lui. Trebuie insa sa mentionam ca varsta difera in functie de dansul pe care l-ati ales tu si copilul tau.

Poti opta pentru vals si tango inca de la 4 ani, in timp ce pentru pentru celelalte mai trebuie sa astepti pana la 5 ani. Dupa aceasta varsta nu prea mai ai nicio opreliste in a-l duce la o sala de dans.

In afara de varsta, un alt factor de care trebuie sa tii cont in cazul in care te gandesti sa-ti inscrii copilul la cursuri de dans sportiv este starea sa de sanatate, asa ca este recomandat sa mergi cu el la un medic inainte sa incepeti practicarea dansului. Nu uita de opinia copilului, trebuie sa practice sportul cu placere si nu pentru ca il obligi tu.

Beneficiile practicarii dansului sportiv

Ca si in cazul baletului, o persoana care practica acest sport poate fi reperata cu usurinta de la prima vedere, deoarece pe practicantii lui ii caracterizeaza eleganta, gratiozitatea, postura si un trup armonios. Atunci cand discutam despre aceste atribute nu ne referim numai la cei care practica dansul de performanta, ci si la cei care il practica de hobby.

Spre acest sport se indreapta atat fetitele cat si baieteii, si are nenumarate beneficii.

Din punct de vedere fizic, dansul influenteaza cresterea rezistentei si determina tonifierea musculaurii - atat la nivelul picioarelor, cat si al bratelor. Dansul dezvolta mobilitatea, flexibilitatea si agilitatea, imbunatatind coordonarea miscarilor. Totodata, aceasta activitate confera o postura impecabila si modeleaza frumos corpul copilului.

Ca orice alta activitate fizica, dansul ajuta la cresterea imunitatii, a detoxifierii organismului, asadar prichindelul tau va fi protejat impotriva virusurilor si bacteriilor.

Avantajele oferite de practicarea dansului nu se limiteaza insa la cele de ordin fizic. El ii va da micutului tau incredere in fortele proprii, il va ajuta sa-si depaseasca timiditatea, sa-si exprime emotiile mai usor si sa le exteriorizeze prin dans. De altfel, muzicologul Curt Sachs spunea ca "dansul elimina granita dintre trup si suflet".

Descopera beneficiile baletului pentru fetita ta!

Nu putem sa nu mentionam si numeroasele avantaje sociale ale dansului. Fiind un sport pe care il practici in echipa, alaturi de un partener, micutul va invata sa relationeze cu cei din jur, sa interactioneze cu usurinta cu alti copii si sa-si dezvolte spiritul de echipa.

In acelasi timp, el va deveni mai disciplinat si, aflandu-se intr-un mediu artistic va invata sa aprecieze cultura si arta. Si toate aceste beneficii vin de la o activitate distractiva, relaxanta, de care este aproape imposibil ca micutul tau sa nu se indragostea.

Costurile pe care le implica practicarea dansului sportiv

Exista o multitudine de scoli unde copiii pot practica acest sport, pretul unui abonament de opt sedinte pe luna fiind in medie da 100 de lei.

In practicarea oricarui sport, micutul tau are nevoie de un echipament special conceput pentru activitatea respectiva, iar dansul sportiv nu face exceptie, cu atat mai mult cu cat implica si participarea la spectacole.

In cazul fetitelor este nevoie de o rochita simpla si o pereche de sandale / pantofi (in functie de stilul de dans pentru care ati optat), costul total pentru costumatie ajungand undeva la 350 de lei. Baietii au nevoie de pantaloni, o camasa si o pereche de pantofi special conceputi pentru dans si care sunt diferiti in functie de stil, iar in total se va ajunge la aproximativ 400 de lei.

Bineinteles, costurile variaza in functie de nivelul la care copilul practica acest sport. La varste mai mici si costurile sunt mai mici, iar in cazul echipamentelor profesioniste costurile ar putea creste.

GHID UTIL DE SPORTURI PENTRU COPII!

Citeste si despre