De ce e bine sa le cititm copiilor aceeasi carte de mai multe ori?

| | Actualizat: 2018-02-28 00:00:00

Copilul tau are o carte preferata si te pune sa i-o citesti mereu, desi tu esti plictisita sau chiar enervata de acest obicei? Chiar daca ai memorat aproape fiecare cuvant din povestea preferata sa stii ca este un bun obicei sa ii citesti micutului tau aceeasi carte de mai multe ori. Lectura repetitiva a aceleiasi povesti il poate ajuta pe copilul tau si are numeroase beneficii pentru activitatea lui cognitiva, in special pentru memorie.

Iata de ce este bine sa le citim copiilor de mai multe ori aceeasi carte si cum ii ajuta pe cei mici lectura repetitiva:

Isi dezvolta vocabularul

Lecturarea aceleiasi povesti in mod repetat il ajuta sa isi imbogateasca si sa isi dezvolte mai usor vocabularul. Cu cat un copil aude aceeasi poveste de mai multe ori, el se familiarizeaza mai repede cu cuvintele si se simte mult mai increzator in fortele proprii. Daca tu ai memorat aproape toata cartea, sansele ca micutul tau sa faca acelasi lucru sunt destul de mari.

Deprinde intonatie si pronuntare corecta

Lecturarea cu voce tare ii ajuta pe copiii sa devina mai constienti de intonatie si pronuntarea corecta a cuvintelor. Ei invata cum trebuie sa sune pronuntia si poate sa fie capabili mai usor sa conecteze cuvintele. Parintii pot modela astfel ritmul lecturii incat copiilor sa le fie mai usor sa invete limba.

Capata fluenta

Fluenta semnifica abilitatea de a citi un text cu precizie, corectitudine, rapiditate si intonatie. Citirea repetitiva a aceleiasi carti sau povesti il va invata pe micut sa citeasca mai usor fara sa fie impiedicat de dificultatea pronuntarii unor cuvinte sau de semnele de punctuatie. Odata ce copilul va fi stapan pe lectura, cu siguranta interesul lui va creste si se va indrepta mai usor catre alte povesti sau carti care i se vor parea mai atragatoare.

I se dezvolta capacitatea de intelegere

Intelegerea este abilitatea unui copil de a face conexiuni in ceea ce priveste componentele unei povesti - de la subiectul cartii pana la personaje si semnificatia si rolul lor in povestire. Intelegerea unui text este esenta lecturii.

Fiecare lecturare a unui text, insotit de ilustratii, le permite copiilor sa inteleaga si mai bine sensul povestii, pregatindu-i pentru naratiuni mai complexe pentru viitor. Odata dezvoltata capacitatea de intelegere, copilul va fi capabil sa faca conexiuni, sa memoreze si sa fie dornic sa descopere povesti si mai interesante, chiar mai complexe.

Prinde incredere

Cu ajutorul deprinderii intelegerii unui text si a fluentei in citire, copiii capata incredere sa lectureze. Micutii care sunt capabili sa urmareasca si sa citeasca o poveste fara sa se incurce de anumite cuvinte, devin mai siguri pe abilitatile lor si se pot bucura mai mult de lectura.

Acum ca stii atatea lucruri despre citirea repetitiva a unei carti sau povesti cu siguranta nu vei mai privi cu aceeasi neintelegere dorinta micutului tau de a face asta. Repetitivitatea este cheia pentru dezvoltare a copiilor, iar lectura reprezinta una dintre cele mai simple si mai usoare metode de dezvoltare la nivel cognitiv.

Asadar, inarmeaza-te cu rabdare si citeste-i copilului tau aceeasi poveste de cate ori simte nevoia, deoarece cititul repetitiv al aceleasi carti are beneficii uriase pentru el.

Citeste si despre