De ce tipam la copiii nostri? Ce putem face si de ce nu trebuie sa ne simtim cei mai rai parinti?

| | Actualizat: 2017-11-06 00:00:00

O zi proasta la serviciu, aglomeratia nesfarsita din trafic, orele petrecute peste program, o vanzatoare care te-a enervat la magazin, un prieten cu care te-ai certat, un sot care a uitat sa cumpere tot ce ai trecut pe lista de cumparaturi... sunt cativa factori care te pot intoarce pe dos, astfel incat sa devii irascibila si nervoasa.

Atunci cand esti stresata, suparata, anxioasa, devii neatenta, te enervezi usor. Iar daca esti si parinte se poate intampla ca orice mic gest care nu iti convine si pe care copilul tau il face, sa te transforme. Si nici nu iti vine sa crezi ca te trezesti ridicand tonul la copilul tau, ca il critici aspru sau ca dai vina pe el pentru starea ta, tipand la el.

De ce se intampla sa ajungi sa tipi la copilul tau

Niciun parinte nu isi doreste sa tipe la copilul sau. Acest lucru se poate intampla involuntar, pentru ca in momentul respectiv parintele este intr-o stare de tensiune. Un parinte ridica tonul atunci cand simte ca nu isi poate controla copilul, care este intr-o criza de tantrum, refuza sa isi faca tema, nu vrea sa manance sau sa doarma, desi ora de culcare a trecut.

Si atunci parintele gaseste in tipat o modaliatate de a-si exercita puterea, sperand ca astfel va recapata controlul asupra situatiei. Mai poate ridica tonul din motive care nu tin de copil, insa, intr-un moment de slabiciune, toata tensiunea acumulata se revarsa asupra copilului, care nu are nicio vina.

Cand simti ca nu mai poti face fata stresului, ca tensiunea este la cote maxime, ia o pauza de la ceea ce faci, respira, spune stop si observa ceea ce se intampla in jurul tau. Astfel, indepartezi pericolul de a tipa la copilul tau si iti dai seama ca erai pe punctul de a face o greseala.

Este in regula sa ai un sentiment de vina

Daca se intampla sa ridici tonul la copilul tau, in cateva clipe o sa regreti gestul facut, mai ales ca o sa ii vezi ochisorii speriati, tristi, ba chiar poate ca o sa inceapa sa planga, temator si speriat. Si atunci o sa ti se rupa sufletul de tristete, de vina.

Este normal sa te simti asa, insa nici nu trebuie sa te lasi coplesit de sentimentul de vina si sa te simti cel mai rau parinte din lume pentru ca ti-ai pierdut cumpatul si ai ridicat tonul la copilul tau. Nu te pedepsi prea aspru pentru asta, insa ai grija sa repari greseala.

Daca ai tipat la copilul tau, important este sa inveti ceva din experienta traita si sa incerci sa te tii departe de un astfel de comportament. Un copil nu se educa si nu se disciplineaza prin tipete, ci cu vorba buna, cu rabdare, cu exemple.

De ce sa nu mai ridici tonul la copil

Daca tu continui sa ridici tonul la copilul tau, el se va obisnui pana la urma cu un astfel de comportament si va invata sa te ignore. Insa nu fara urmari, caci copiii crescuti intr-o astfel de atmosfera neprietenoasa pot ajunge sa imite un astfel de comportament, sa considere ca este normal, ceea ce le va crea probleme la scoala.

In plus, nu iti doresti pentru copil sa aiba o stima de sine scazuta ori sa se inchida in el, sa nu aiba o atitudine deschisa ci, din contra, sa fie temator si anxios, sa aiba probleme de atentie si de concentrare, alte consecinte ale unei discipline care se face tipand.

Sa nu uitam ca este omeneste sa gresim. Cu totii gresim, nu exista un om care sa nu fi gresit vreodata, intr-un fel sau altul, in fata copilului sau, dar trebuie sa avem grija sa ne recunoastem greseala atat fata de noi, cat si fata de copilul nostru.

Imediat ce ai tipat la el, nu ezita sa iti ceri scuze si sa faci un gest de impacare, ceva ce ii face placere copilului tau. Odata cu acest gest, copilul se va apropia mai mult de tine, te va ierta, veti putea comunica din nou. Este important ca micutul sa inteleaga de ce ai tipat, iar daca el a facut ceva gresit, trebuie sa stie acest lucru, astfel incat sa nu mai repete nici el un comportament care tie nu iti face placere.

In cazul in care cel mic face din nou gestul care a reusit sa te scoata din sarite, atunci va trebui sa abordezi problema cu calm si sa ii spui pe un ton frumos, cu multa stapanire de sine, unde greseste. Numai astfel il poti educa si il poti face sa inteleaga unde a gresit.

Nu ezita sa ceri ajutorul sotului tau sau al unei rude daca esti prea obosita, daca ai nevoie de cateva ore pe care sa le petreci doar tu cu tine sau in compania unei prietene bune. Nu suntem roboti, iar daca te lasi prada stresului, daca esti mereu anxioasa, daca te gandesti mai mult la viitor si iti faci scenarii pesimiste, atunci nu numai ca are de suferit modul in care te porti ca parinte, dar efectele isi pot pune amprenta si asupra starii tale de sanatate. Ai grija si de sufletul tau, nu numai de corpul tau. Fa, macar din cand in cand un lucru care iti face placere, iesi la plimbare in mijlocul naturii ori de cate ori ai ocazia.

Tine minte ca:

- perfectiunea este imposibila, insa te poti apropia de ceea ce inseamna perfectiune daca inveti sa iti controlezi emotiile negative;

- cand iti vine sa urli la copilul tau, gandeste-te la cum il va afecta pe el pe viitor acest lucru;

- daca esti foarte agitata, nervoasa, este mai bine sa iti petreci putin timp cu tine, departe de copil, pana reusesti sa adopti o atitudine pozitiva;

- in cazul in care sentimentul de vina este prea mare, lasa frau liber plansului, daca iti vine sa plangi, elibereaza-te, insa nu de fata cu copilul. Plansul te ajuta la vindecare, la eliberarea de sentimente negative. Vorbeste despre asta cu partenerul de cuplu ori cu o persoana in care ai incredere;

- umorul este de ajutor in orice situatie, asa ca, in loc sa te enervezi, poti sa tratezi situatia in care te pune copilul tau cu umor. Daca te vede razand, cel mic o sa se inveseleasca si el, o sa coopereze mai bine cu tine

- orice parinte isi doreste un copil ascultator, vrea ca micutul sa il asculte mereu atunci cand ii spune ceva, iar in cazul in care copilul nu face ceea ce vrea parintele, atunci se poate lasa cu tipete. Insa, in loc sa te enervezi, nu este mai bine sa iti asculti, la randul tau, copilul? Sa il intrebi daca este fericit, daca are probleme, sa stati la o discutie sincera.

Citeste si despre