Ca parinti, una din preocuparile noastre principale este sa avem grija in permanenta desanatatea copilului nostru si sa-i asiguram dezvoltarea care va garanta ca va ajunge un adult sanatos si de succes. In tot acest proces minutios de a-i veghea si indrepta pasii prichindelului nostru, un rol important il joaca activitatea fizica, sportul.
In functie de varsta micutului si de pasiunile sale e bine sa alegem un sport care sa-i confere o dezvoltare sanatoasa si armonioasa si care sa-l ajute sa-si consume energia si timpul liber ramas intre sesiunile de joaca si gradinita, intr-un mod constructiv.
Un sport potrivit pentru copii inca de la varste fragede este gimnastica. Noi iti prezentam cateva aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare daca te gandesti sa mergi cu prichindelul la antrenamente de gimnastica.
Varsta potrivita pentru a incepe gimnastica
Acest sport poate fi practicat inca de la varste fragede. Atunci cand vrei sa alegi un sport pentru copilul tau, aceasta intentie se dovedeste a fi o misiune grea pentru parinti pentru ca pana la 8 ani prichinedlul tau nu poate practica majoritatea sporturilor.
Sporturi pentru copii. Ghid pe varste
Gimnastica reprezinta insa o optiune inca de la implinirea varstei de 3 ani. Copiii pot practica inca de la 3 ani acest sport si, mai mult decat atat, dupa o anumita varsta el chiar nu va mai fi capabil sa invete gimnastica.
La varsta de 3 ani, chiar daca gimnastica este potrivita si chiar recomandata, nu este bun nici excesul. O medie de 2 ore pe saptamana de gimnastica este suficienta astfel incat micutul sa aiba parte si de avantajele practicarii unui sport si sa nu fie nici suprasolicitat.
In general insa, inainte sa iti inscrii copilul la un sport e bine sa ceri parerea unui medic, care il va consulta pe cel mic si iti va spune daca este sau nu recomandat sa practice un sport. In majoritatea cazurilor, medicul da unda verde la sport, insa nu e bine sa sari peste aceasta etapa.
Beneficiile gimnasticii pentru copii
Participarea la antrenamentele de gimnastica va reduce intr-un mod semnificativ riscul ca micutii sa devina supraponderali si obezi (cu atat mai mult cu cat in familie exista persoane care sufera de aceasta afectiune). Va tine departe diabetul si bolile de inima si va ajuta la intarirea sistemului imunitar. Gimnastica va ajuta la construirea unui corp frumos si sanatos contribuind la dezvoltarea unor abilitati motorii si de coordonare.
Dar sportul, oricare ar fi el, nu are avantaje numai de ordin fizic, ci are un impact puternic si asupra psihicului celui mic. Gimnastica ii va spori capacitatea de concentrare, dar si increderea in sine si va contribui la formarea unei personalitati bataioase, ambitioase.
Ce sporturi trebuie evitate daca micutul tau nu a implinit inca 8 ani?
In acelasi timp, trebuie sa subliniem si avantajele sociale ce le presupune un sport. Faptul ca la sala de gimnastica va intra in contact cu mai multi copii il va ajuta sa invete sa relationeze si sa interactioneze cu usurinta cu ceilalti copii. Micutul isi va dezvolta abilitatile de comunicare si va fi un copil dezinvolt. Chiar daca e un sport individual, faptul ca intra in contact cu atatia alti copii ii va dezvolta spiritul de echipa si abilitatile de a colabora bine cu oamenii din jur.
Totodata, copii care practica gimnastica deprind auto-disciplina, invata ca pentru rezultate deosebite trebuie sa muncesti, invata ca rasplata vine doar dupa un efort constant si sustinut. Un alt avantaj al acestui sport este faptul ca il va invata pe copilul tau ce este independenta, il va invata sa se descurce pe cont propriu.
Si alimentatia va fi influentata de practicarea gimnasticii. Copilul tau va invata ce inseamna o dieta sanatoasa, nu va cadea in plasa fast-food-ului si a dulciurilor si va sti ca o alimentatie corecta se va traduce intr-un corp mai puternic si mai sanatos.
Gimnastica, intre performanta si activitate de relaxare
Gimnastica este un sport extrem de popular in tara noastra, fapt datorat in mare masura rezultatelor exceptionale pe care romancele noastre le-au obtinut de-a lungul timpului la Olimpiade si alte competitii internationale. Cu totii stim povestea Nadiei Comaneci si al zece-lui de la Montreal si cu totii stam cu sufletul la gura cand gimnastele romance evolueaza la Olimpiada.
Romania este o tara cu o puternica traditie in ceea ce priveste acest sport si o tara care a dat gimnasticii mondiale numeroase campioane, asa ca nu e de mirare ca te gandesti la gimnastica atunci cand vine vorba sa iti inscrii copilul la un sport.
Ghid de activitati potrivite pentru copii in functie de varsta
Nadia Comaneci, Andreea Raducanu si majoritatea campioanelor au inceput practicarea acestui sport inca de la 3 ani si trebuie sa stii ca performanta nu a fost drumul pe care si l-au stabilit de la inceput. De altfel, este greu sa stabilesti tu ca parinte ca prichindelul tau de 3 ani va face sport de performanta si ca asta va fi carierea lui. Totul vine treptat.
De cealalata parte, nu e potrivit nici sa te gandesti ca sigur nu va ajunge un campion olimpic, asa ca de ce sa-l inscrii asa devreme la un sport. Activitatea fizica se incepe datorita beneficiilor pe care le aduce si abia apoi, daca micutul este pasionat si daca se dovedeste a fi talentat, se merge pe drumul performantei.
Cum ne incurajam copiii sa faca sport?
Daca in multe privinte specialistii nu reusesc sa ajunga la o opinie unitara, in cazul alegerii unui sport pentru copii ei au o regula clara - trebuie sa-i place celui mic. Asadar, nu incerca sa-l obligi sa practice un sport gandind ca ii faci un bine, pe termen lung s-ar putea ca eforturile tale sa aiba un efect contrar celui asteptat si micutul sa inceapa sa urasca sportul. O cale sigura de a-l face sa indrageasca activitatea fizica este exemplul.
Afla cum poti sa iti ghidezi copilul in viata pentru a deveni un lider!
Daca te vede pe tine practicand un sport cu siguranta va vrea si el sa faca asta. De aseamenea, pentru a-i cultiva dragostea pentru sport faceti impreuna exercitii fizice. Copilul nu va iubi sportul daca il obligi sa mearga la antrenamente, dar pe cealalta parte tu insuti te afunzi in canapea si nu duci un stil de viata sanatos.
In general, nu numai cand vine vorba de sport, cel mai important factor in construirea unor obiceiuri bune este exemplul, spun specialistii, iar noi nu putem decat sa le dam dreptate.
Alege sportul potrivit pentru copilul tau! Ghid complet de sporturi pentru copii!