Instagram si copiii: un ghid rapid pentru parinti, pentru a ii mentine în siguranta

| | Actualizat: 2022-06-01 09:09:53

Chiar daca TikTok, una dintre aplicatiile de social media la moda, câstiga din ce în ce mai multi fani în rândul copiilor, Instagram ramâne si ea printre preferatele tinerilor utilizatori de internet. Platforma de partajare de continut foto si video componenta a Facebook are aproape 1,4 miliarde de utilizatori activi de toate vârstele în fiecare luna, iar copiii între 13 si 17 ani reprezinta 8% din întreaga sa baza de utilizatori.

 

Cum se întâmpla în general în cazul platformelor de socializare, prin Instagram copiii pot avea acces la continut neadecvat sau pot fi expusi la riscuri crescute, ce vin în majoritatea cazurilor din diferitele amenintari asociate cu aceste retele virtuale, amenintari precum pradatori online, cyberbullying, înselatorii. Iata câteva sfaturi pentru a va ajuta copiii sa navigheze în siguranta pe Instagram, precum si o detaliere a noilor functii încorporate ale aplicatiei, care ajuta la pastrarea securitatii si confidentialitatii datelor copilului dvs.

 

Confidentialitatea contului si cine poate vizualiza profilul

 

Setarile de confidentialitate a contului sunt importante iar Instagram are doua posibilitati de conturi, acestea pot fi publice sau private. Instagram seteaza acum, ca parte a masurilor recente care vizeaza cei mai tineri utilizatori ai sai, dar si pe parintii si tutorii lor, conturile tuturor utilizatorilor sub 16 ani implicit ca si conturi private, în momentul crearii acestora. Ulterior, acestia pot în orice moment sa aleaga varianta unui cont public. Cu toate acestea, contul privat este, de cele mai multe ori, optiunea cea mai sigura, deoarece proprietarul sau detine controlul deplin si trebuie sa aprobe de fiecare data cine îl poate urmari si cine poate avea acces la continutul sau partajat.

 

Atunci când copilul dvs. alege sa foloseasca un cont public, este indicat sa-l îndemnati sa implementeze reguli de partajare, prin care cel putin o parte din continutul publicat sa fie accesibil numai pentru cercul de prieteni selectati. Este benefica si recomandata o dezbatere cu copiii dvs. pe tema riscurilor implicite ale utilizarii unui profil public – prin filtrarea accesului la story-urile pe care le-au împartasit, la feed-ul din cont si alte tipuri de continut personajele rau intentionate nu pot accesa material grafic pe care sa-l exploateze ulterior pentru diverse fraude, precum cele de clonare de conturi.

 

Chiar daca un utilizator de cont public poate trece oricând la un cont privat, lista de urmaritorii din acel moment se pastreaza. Chiar daca este activa varianta privata, urmaritorii pe care îi avea deja vor ramâne în continuare.

 

Mesaje private, comentarii, etichete si mentiuni

 

De câte ori nu ati auzit sau chiar folosit expresia „mai multe detalii în DM”? Direct message, sau posibilitatea de a trimite cuiva un mesaj privat, este o caracteristica a culturii Instagram: adolescentii deseori comunica prin astfel de mesaje, pe lânga obisnuitele like-uri, comentarii la postari sau urmariri catre story-urile celorlalti. Luând în calcul frecventa cu care sunt folosite aceste DM-uri, este de preferat sa aveti un anumit nivel de control asupra celor care pot interactiona prin mesaje cu copii dvs.

 

Instagram vine în ajutorul parintilor si nu mai permite acum adultilor sa trimita mesaje celor sub 18 ani, cu exceptia cazului în care copiii sau adolescentii îi urmaresc deja pe acestia. Distribuirea de solicitari sau notificari de siguranta este o alta functie de protectie lansata recent în aplicatie, pentru a creste vigilenta în rândul adolescentilor în conversatiile cu adultii pe care îi urmaresc deja.

 

Instagram a anuntat în martie 2021 ca „notificarile de siguranta din inbox îi vor alerta pe tineri atunci când un adult (care a manifestat un comportament potential suspect si apare pe o lista de alerta) interactioneaza cu ei printr-un mesaj privat. De exemplu, daca un adult trimite un numar mare de solicitari de prietenie sau de mesaje persoanelor sub 18 ani, vom folosi acest instrument pentru a alerta destinatarii în mesajele lor private si pentru a le oferi optiunea de a încheia conversatia sau de a bloca, raporta sau restrictiona contul acestui adult”.

 

Alte modalitati prin care utilizatorii pot interactiona între ei, folosite frecvent în rândul minorilor, sunt comentariile, etichetele si mentiunile. În mod curent, este de preferat sa verificati daca persoanele straine va pot mentiona sau eticheta copiii în postarile lor si sa reduceti si mai mult orice ar putea reprezenta interactiuni nepotrivite cu ei. Ca si demers din partea aplicatiei, Instagram a declarat, în urma cu câteva saptamâni, ca va „dezactiva posibilitatea utilizatorilor de a eticheta sau de a mentiona copiii care nu îi urmaresc sau de a include continutul împartasit de acestia în Reels Remix sau Guides, ca setare implicita atunci când se creeaza prima data cont pe Instagram”.

 

 

Ascunderea cuvintelor

 

Mediul virtual si interactiunile prin retelele sociale pot genera, în jurul unor topicuri actuale si de interes, mesaje jignitoare si comentarii malitioase. Acestea sunt alimentate de catre trolii online, care încearca sa implice o audienta cât mai mare, provocând uneori chiar si scenarii de cyberstalking sau cyberbullying. Instagram are încorporate setarile Hidden words - o gama diversa de functii si configurari utile, special create pentru a proteja utilizatorii de astfel de comportamente abuzive.

 

Sistemul Instagram de filtrare a comentariilor este foarte util daca doriti sa ascundeti comentariile jignitoare, fie de copiii dvs., fie de cei care va urmaresc. Prin folosirea lui, acesta va ascunde comentariile si DM-urile care contin indicatorii marcati. În plus, puteti configura o lista de cuvinte personalizata, care cuprinde termeni pe care îi catalogati ca fiind jignitori. Instagram a lansat recent si câteva functii noi menite sa reduca hartuirea informatica.

 

Cuvinte de încheiere

 

Securitatea si confidentialitatea datelor ramân prioritatea numarul unu, indiferent daca copiii dvs. folosesc Instagram pentru a tine pasul cu ultimele trenduri, pentru a ramâne conectati cu prietenii, pentru a prezenta evenimente importante din viata lor sau pentru a relationa cu persoane cu interese similare.

 

Aceste probleme trebuie luate foarte în serios si ar trebui sa va sfatuiti copiii sa fie vigilenti si sa abordeze cât mai prudent folosirea si avantajele aplicatiei. Conform postarii sale pe blog din decembrie 2021, Instagram începe, de exemplu, sa încurajeze copiii sa ia pauze regulate de la ecrane. Pe lânga asta, îi îndruma sa-si gestioneze amprenta digitala, printr-o functie de stergere în masa pentru aprecieri, comentarii si continut vechi. În plus, în martie 2022, platforma a debutat si cu primul sau set de functii de control parental, oferind parintilor posibilitatea de a vedea ce perioada stau copiii pe site si de a stabili limite de timp petrecut în fata ecranelor.

 

Parintii au nevoie de sprijin solid în aceasta directie si, în mod surprinzator, tot tehnologia este cea care le poate oferi un ajutor real. O aplicatie de control parental îi poate ajuta pe copii sa-si formeze din timp obiceiuri mai sanatoase cu privire la utilizarea dispozitivelor mobile.

 

De pilda, aplicatia ESET Parental Control pentru Android, ce poate fi descarcata într-o versiune gratuita din Google Play, include posibilitatea de a controla continutul web neadecvat si de a gestiona timpul petrecut de copii pe telefon sau tableta, analizând în acelasi timp cât de potrivite sunt aplicatiile folosite sau site-urile utilizate pentru vârsta acestora.

Daca va doriti o aplicatie cu care sa asigurati securitatea antivirus si anti-malware a telefonului sau tabletei Android, puteti opta pentru varianta gratuita a ESET Mobile Security. Solutia poate fi descarcata gratuit în magazinul Google Play oferind o tehnologie antivirus puternica, protectie pentru platile online si o componenta Anti-Furt ce va permite sa localizati telefonul sau tableta în caz de pierdere sau furt.

 

Despre ESET Parental Control puteti gasi mai multe detalii aici, iar despre ESET Mobile Security aici.

Citeste si despre