Cu siguranta nu este necesar sa facem o lista a motivelor pentru care este important sa cunoastem una sau mai multe limbi straine. Multi parinti investesc în cursuri de limbi straine pentru copii lor, chiar de la varste foarte fragede. De altfel, parintii sunt dispusi sa faca orice în speranta ca într-o zi copilul va deveni un atinge un nivel avansat de cunostinte, ceea ce îi va deschide drumul spre oportunitati profesionale cat mai profitabile. Iar lucrurile merg bine, cel putin pana la un punct.
Un copil stimulat de la o varsta frageda absoarbe foarte rapid notiunile noi dintr-o limba straina. Parinţii rasufla uşuraţi, convinşi ca eforturile lor dau roade. Timpul trece, evolutia încetineste, pana într-o zi în care copilul afirma: Nu o voi învata niciodata! Iar parintii ajung la concluzia ca cel mic nu are abilitatile lingvistice necesare pentru a deveni un bun vorbitor al unei limbi straine.
Este posibil? Este cu adevarat mai usor pentru unii sa învete limbi straine, iar pentru altii este o lupta constanta? Da si nu. Pentru început, merita dezmintit un mit popular. Nu exista oameni care sa nu poata învata o limba straina.
Oamenii de stiinta au dovedit faptul ca, desigur, exista oameni pentru care învatarea este mai usoara - mai ales persoane înzestrate cu auz muzical si memorie buna. Cu toate acestea, nu exista persoane care sa nu fie capabile sa învete o limba straina pana la un anumit nivel. Totul este o chestiune de exercitiu.
Deci, în loc sa ajungem la scuza usoara: „Pur si simplu nu am talent” – merita sa-l ajutam pe copil sa obtina un nivel optim în învatarea unei limbi straine. Cum?
În primul rand, uita de teoria conform careia un copil nu are o înclinatie spre limbile straine. Apoi, atunci cand alegi o metoda de învatare, tine cont de predispozitiile individuale ale copilului.
Fa cunostinta cu propriul copil!
Daca copilul deseneaza intuitiv o diagrama a cartii pe care o citeste pe o bucata de hartie sau daca este capabil sa indice fara greseala la care pagina din manual este un anume element - atunci sansele sunt mari sa aiba o memorie vizuala buna. Foloseste acest avantaj pentru a-l ajuta sa învete o limba straina!
Utilizeaza metoda flash cardului. Ai nevoie doar de cateva cartonase sau post-it-uri pe care le poti plasa prin casa, în locurile în care copilul îsi petrece timpul. Pe aceste cartonase, clar si cu majuscule, noteaza cuvintele pe care copilul doreste sa le învete. Schimba cartonasele din cand în cand.
Asculta si vorbeste!
Daca copilul tau are un simt muzical dezvoltat, atunci acesta este un avantaj foarte util în învatarea oricarei limbi straine.
Vizionati împreuna filme în limba respectiva (cu subtitrare tot în limba engleza). Majoritatea televizoarelor au functia de a trece la limba originala, asa ca merita Merita sa profiti de asta!
Cand vizionati filmul, roaga copilul sa-si aleaga doua-trei fraze interesante. Mai tarziu, repetati împreuna aceste fraze si încercati sa puneti aceste expresii într-un context diferit.
Alege cursurile potrivite
Daca copilul este depasit de nivelul lectiilor predate la scoala, sau daca, dimpotriva, nu este stimulat suficient, una dintre cele mai la îndemana variante este înscrierea la cursuri de specialitate.
Atunci cand alegi un furnizor, ia în calcul si preferintele copilului. Îi place sa studieze în grup, vorbeste o limba straina de bunavoie (desi uneori cu greseli)? Atunci merita sa iei în considerare o scoala de limbi straine. Principalul beneficiu este ca astfel cel mic nu doar ca va avea parte de lectii predate dupa o programa bine organizata, dar va putea si sa interactioneze cu colegi de aproximativ aceeasi varsta si acelasi nivel. Centrul lingvistic Twinkle Star ofera cursuri de limba engleza si germana pentru copii si adolescenti de toate nivelurile.
Practica duce la perfectiune
Oricand situatia permite, încurajeaza-ti copilul sa exerseze. Spre exemplu, atunci cand mergeti în vacanta într-o alta tara, posibilitatile de a exersa exprimarea verbala si vocabularul sunt practic nelimitate. De la a cere indicatii referitoare la o adresa pana la a comanda mancare, orice situatie este un prilej excelent pentru a exersa.
Atentie la gramatica
Chiar daca este vorba de comunicare orala, gramatica nu trebuie ignorata. Din pacate, tot mai multi copii (si nu doar copii) sunt tentati sa ignore regulile gramaticale atata timp cat ceea ce vor sa transmita este inteligibil. Desigur, comunicarea este o prioritate în limbaj, dar renuntarea la regulile gramaticale este o greseala.
Dupa cativa ani de educatie sistematica, copilul începe brusc sa vorbeasca în propozitii complete. Acesta este momentul recompensei pentru eforturile depuse.
Aminteste-ti ca pentru a fi eficienta, învatarea unei limbi straine trebuie, în primul rand, sa tina cont de modul în care copiii acumuleaza cel mai usor noile informatii. Predarea trebuie sa urmareasca un proces firesc, iar copilul sa fie înconjurat cat mai mult posibil de limba pe care o învata.
Asadar, daca copilului tau îti spune ca nu-i place engleza sau germana, o cauza ar fi metodele gresite prin care acesta învata. Mai ales în cazul copiilor prescolari si a celor din ciclul primar, activitatile din timpul orelor de curs ar trebui sa fie dinamice si interesante, astfel încat cei mici sa perceapa învatarea limbii straine ca pe ceva distractiv.
La centrul lingvistic Twinkle Star, copii pot participa la cursuri de limba engleza si cursuri de limba germana. Organizate în sistem fizic, hibrid sau 100% online, lectiile sunt interactive si adaptate nivelului cursantilor. Mai multe detalii pe www.twinklestar.ro.